Изборник Затворити

Шта се крије у броју платне картице

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5497

Деси ли вам се накада да кренете у куповину на неком сајту а на крају, кад треба да платите картицом, након што унесете њен број, сајт вас оабвести да не можете да платите, јер плаћање из Србије није дозвољено?

Нажалост, Србија још увек не спада на списак земаља из којих се лако и без проблема може плаћати на Интенету. Но то није тема ове моје приче. Интересантније ми је како знају одакле сам.

Испоставило се да је ствар врло једноставна. Платне картице издају банке, а да би цео поступак био једноставан, банка једноставно добије низ бројева картица којима располаже. У броју картице, један део представља ознаку банке, а остатак су бројеви појединачних картица.

Сваки пут када било коме дате број картице, он из њега може видети којој банци картица припада а тиме и државу из које потиче.

Ови подаци нису тајни и чак и ви сами можете да проверавате порекло картице, користећи Интернет. На пример, фирма BinBase.com, Ltd са Кипра је поставила сајт на коме можете претраживати базу података о банкама, на адреси http://www.binbase.com/ .

Отворите страну за претрагу и укуцајте првих шест цифара из броја ваше картице (не цео број).

Упишите код за проверу и кликните на Search. Сада ћете добити међустрану са кодом који треба да препишете из једног поља у друго:

Ово је вероватно додатна мера да се онемогући програмско читање података из базе. Кликните опет на Search и сада ћете добити податке о банци којој картица припада.

У суштини, нема много података, али је за потребе провере на сајтовима довољно. Осим самог назива банке, види се врста картице и држава порекла.

Интересантно је да се у овој бази налазе подаци о 284 издаваоца платних картица у Србији, што значи да ћете се тешко негде провући са представљањем да сте из неке друге државе, на пример на PayPal-у.

5 Comments

  1. Boris

    AmEx koji izdaje Banca Intesa na ovoj proveri ispisuje Srbiju kao origin ali za banku stoji prazno.

    Moguće da je to razlog zašto sa njom nisam nikad imao problema online, uključujući i PayPal.

  2. Miroslav

    Upisao sam, kao sto si rekao, prvih 6 cifara sa moje kartice koja je istekla 2010 godine i nije uspela pretraga. Jel to zbog toga sto je kartica istekla.
    U pitanju je debitna kartica prokredit banke, visa elektron.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.