Теме: Интернет свет | Информатичко друштво

Шта се крије у броју платне картице

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5497

Деси ли вам се накада да кренете у куповину на неком сајту а на крају, кад треба да платите картицом, након што унесете њен број, сајт вас оабвести да не можете да платите, јер плаћање из Србије није дозвољено?

Нажалост, Србија још увек не спада на списак земаља из којих се лако и без проблема може плаћати на Интенету. Но то није тема ове моје приче. Интересантније ми је како знају одакле сам.

Испоставило се да је ствар врло једноставна. Платне картице издају банке, а да би цео поступак био једноставан, банка једноставно добије низ бројева картица којима располаже. У броју картице, један део представља ознаку банке, а остатак су бројеви појединачних картица.

Сваки пут када било коме дате број картице, он из њега може видети којој банци картица припада а тиме и државу из које потиче.

Ови подаци нису тајни и чак и ви сами можете да проверавате порекло картице, користећи Интернет. На пример, фирма BinBase.com, Ltd са Кипра је поставила сајт на коме можете претраживати базу података о банкама, на адреси http://www.binbase.com/.

Отворите страну за претрагу и укуцајте првих шест цифара из броја ваше картице (не цео број).

Упишите код за проверу и кликните на Search. Сада ћете добити међустрану са кодом који треба да препишете из једног поља у друго:

Ово је вероватно додатна мера да се онемогући програмско читање података из базе. Кликните опет на Search и сада ћете добити податке о банци којој картица припада.

У суштини, нема много података, али је за потребе провере на сајтовима довољно. Осим самог назива банке, види се врста картице и држава порекла.

Интересантно је да се у овој бази налазе подаци о 284 издаваоца платних картица у Србији, што значи да ћете се тешко негде провући са представљањем да сте из неке друге државе, на пример на PayPal-у.

5 comments to Шта се крије у броју платне картице

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *