Изборник Затворити

Препознајте планине око себе

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5507

Налазите се на неком лепом видиковцу, поглед пуца у даљину, а на хоризонту се нижу, као зупци удаљени врхови. Не знате који је који, колико су високи и колико удаљени.

То је слика са којом се редовно срећу сви који време проводе у планинама. Тек ретки имају прилику да им неко објасни који је који врх, а још ређи то и запамте. Упорнији настоје да користе карте и сами се сналазе, али то није баш тако једноставан посао.

Једна од идеја коју већ годинама имам на листи шта треба урадити је и програм који би за задату стајну тачку нацртао панораму са означеним врховима. Но, времена да се тиме позабавим никако немам.

Ипак, неко други се досетио и направио сличну ствар и то као веб сајт, на адреси http://www.heywhatsthat.com/ . Програм се употребљава врло једноставно: на карти означите стајну тачку и сачекате мало док вам направи панорамски цртеж свих врхова који се са те тачке виде.

Ево примера ради погледајте како изгледа панорама са врха Виогор на Златибору: http://www.heywhatsthat.com/?view=D08I3OA8 .

На слици су врхови само означени а на страни су наведени и сви поименце са подацима под којим углом се виде, која је удаљеност до њих и која им је надморска висина. Клик на назив врха означава тај врх на панорами.

Вама само преостаје да упоредите слику са оним што видите у природи и препознате који је који врх.

Уз панорамски преглед приказана је и мапа са означеним врховима који се виде са стајне тачке, што је одличан начин за орјентацију.

Поред ознака врхова, на мапи се могу приказати осенчене све површине које се виде са стајне тачке (Visibility Cloak) као и изохипсе (Contours). Када на листи врхова кликнете на име неког од њих, и на овој мапи ће тај врх бити видно истакнут.

Податке можете погледати и у ноћном режиму, када се поред врхова приказује и ноћно небо. Такође, имате и могућност да погледате профил висина између стајне тачке и било које тачке на мапи коју изаберете.

Панораму можете одштампати и понети са собом, што је врло практично да бисте је имали при руци кад се заиста налазите на тој стајној тачки, али и извести у kml формат који можете учитати у Google Earth. Линк ка припремљеној панорами можете послати пријатељима имејлом.

И то није све. Сајт http://www.heywhatsthat.com има још неке занимљиве опције. На пример Path Profiler омогућава да на карти нацртате путању а он ће вам приказати профил висина дуж те путање, што је важно за планирање кретања кроз планинске пределе. WISP Fixed Wireless Analysis је алатка интересантна онима кој се баве радио-линковима. Омогућава лак преглед покривености репетитора као и преглед могућности успостављања радио везе измећу изабраних тачака. И ни то није све, али остави ћу вам да остале алатке сами пронађете на сајту.

Посебно бих нагласио да сајт има верзију предвиђену за iPod i Android мобилне уређаје на адреси m.heywt.com . Посебно је занимљива наменска апликација за Android телефоне. Ово све омогућава да док сте на терену, направите панораму за стајну тачку на којој се тренутно налазите.

11 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.