Изборник Затворити

Тачно време на микротик рутеру

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3800

Иако се на први поглед не чини тако, многи послови рутера су везани за време. Ако ни због чега другог, време је битно за анализу логова – да би сте знали шта се када догодило. Микротик рутери имају часовник, али подразумевано је за њега да – није подешен. Ако га и подесите, то подешавање углавном важи све док рутер не остане без напајања. Ово не важи за рутере направљене на ПЦ рачунарима, јер они имају унутрашњи сат са батеријом те памте време и када су искључени.

Уместо да се ослањате на интерни часовник на рутеру, добар избор је да време на рутеру усаглашавате са неким светским извором тачног времена, преко Интерета. За то се користи НТП протокол, а микротик се може подесити да ради као НТП клијент. Предуслов је да сте на рутер инсталирали НТП пакет.

У винбоксу отворите опцију System / NTP Client и подесите дијалог је према слици:

Укључењем поља Enabled укључујете НТП клијент на микротику. Као мод изаберите unicast а за примарни и секундарни НТП сервер треба да упишите ИП адресе сервера које ћете употребти. Уместо ИП адресе можете укуцати и текстуалну адресу, па ће микротик сам наћи ИП.

Можете користити:
0.pool.ntp.org
1.pool.ntp.org
2.pool.ntp.org
3.pool.ntp.org
rs.pool.ntp.org

За већи избор НТП сервера погледајте http://support.ntp.org/bin/view/Servers/NTPPoolServers

Када сте ово подесили, отворите опцију System / Clock. У овом дијалогу подешавате параметре часовника.

У принципу, потребно је да изаберете временску зону како би микротик приказивао наше локално време. Временска зона за Србију је означена као Europe/Belgrade. подесите то, кликните на Apply и сачекајте неко време док микротик не преузме подаке о тачном времену са сервера. Тренутно време можете видети у пољима Date и Time.

И то је све, одсада ће ваш микротик рутер приказивати тачно време.

Тачно време на свим рутерима у локалној мрежи

На исти начин моете подесити и све остале рутере у својој мрежи. Све док они имају приступ Интернету и могу да повуку тачно време са неког од НТП сервера, сви ће приказивати тачно време.

Међутим, ово може бити непрактично, пре свега зато што обично нема потребе да рутери имају приступ Интернету те је омогућавање приступа НТП серверима непотребна компликација.

Микротик и за то има решење. Осим што може да преузима време као НТП клијент, он може да има и улогу НТП сервера, то јест да омогућава да други НТП клијенти преузимају време од њега. Довољно је да један рутер подесите као НТП клијент тако да он са Интернета преузима тачно време, а онда њега подесите као НТП сервер и све остале рутере подесите тако да од њега преузимају време.

НТП сервер се подешава у опцији System / NTP Server. Овај дијалог је веома једноставан. Само треба да укључите све опције (Enabled, Broadcast, Multicast и Manycast), кликнете на Apply и НТП сервер је функционалан.

Сада све остале рутере подесите као НТП клијенте, а као адресу сервера наведите адресу овог рутера на коме сте укључили НТП сервер.

Микротиков НТП сервер је потпуно стандардан тако да га могу користити и сви други рачунари или други уређаји у мрежи којима је то потребно.

3 Comments

  1. Bane

    Ovi serveri za NTP ne rade vec duze vreme. Ja koristim rs.pool.ntp.org i europe.pool.ntp.org koji rade bez problema. Ako neko proba da zna. Pozdrav

  2. Peđa

    У праву си. И ја већ одавно не памтим адресе НТП сeрвера него покупим са pool.ntp.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.