Изборник Затворити

Tuya ZigBee сензор температуре и влажности ваздуха за паметну кућу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/10595

Сензор CoRui Tuya ZigBee Smart Temperature & Humidity је уређај врло малих димензија тако да га је лако сместити где год је потребно. Ради на две АА батерије и оне у њему врло дуго трају јер их користи на оптималан начин. Сензор, како му име и каже, мери температуру и влажност ваздуха.

Узео сам верзију која ради по ZigBee протоколу надајући се да ће се лако интегрисан мојим Home Assistant системом. Мој Home Assistant поред WiFi подржава и ZigBee протокол захваљујући прикљученој УСБ картици SONOFF ZBDongle-E (Пун назив је Universal Zigbee 3.0 USB Stick Gateway Dongle Plus) која ради као ZigBee контролер. Са ZigBee протоколом је већа вероватноћа да ће уређаји разних произвођача радити међусобно. А има и других предности у односу на WiFi.

Сензор CoRui Tuya ZigBee Smart Temperature & Humidity се може набавити и у WiFi верзији. Ја је нисам испробао јер Tuya је постала злогласна по томе да њени новији WiFi уређаји морјау да се повежу на њихов Интернет сервис да би се користили а тек после тога постоји нека процедура да се ти уређаји пререгиструју на локални систем паметне куће и још не неопходно уређајима блокирати излаз на Интерент. Нисам хтео да ризикујем нити да се са тим бавим.

Неизвесност је била утолико већа јер пре него што ми је стигао овај сензор ја у ствари нисам ни имао ZigBee сензоре и нисам ни знао како то ради. Повезивање овог сензора је у ствари била проба не само за сензор него и за SONOFF ZBDongle-E и мој Home Assistant.

Прво укључење

Нестрпљиво сам ставио батерије у CoRui Tuya ZigBee Smart Temperature & Humidity притиснуо ресет дугме и пребацио га у режим за регистрацију на мрежу. У Home Assistant се ZHA (Zigbee Home Automation) одмах јавио да је приметио нови уређај. Потврдио сам везу и подаци о температури и влажности ваздуха су постали одмах видљиви. То је прошло изненађујуће једноставно.

Избор се показао добар. Уређај се без икаквих проблема повезао на мој Home Assistant систем.

Следећи корак је био да све поновим користећи Zigbee2MQTT интеграцију. И то је прорадило без проблема, бар што се тиче сензора. Ипак, за разлику од ZHA који је интегрисан у Home Assistant, Zigbee2MQTT мора да се инсталира и подеси посебно, као и Mosquitto broker . Није то нешто претерано компликовано али јесте додатни посао. Кажу да је Zigbee2MQTT бољи па сам се одлучио да и њега испробам. Једино на шта треба обратити пажњу је да ZHA и Zigbee2MQTT не могу да деле Zigbee контролер. То значи а ZHA мора да се потпуно искључи да би Zigbee2MQTT могао да ради.

О сензору

Сензор се идентификује са две ознаке модела: WSD500A (по којој је познатији) и TS0201.

Осим сензора температуре и влажности, који су основна сврха овог уређаја, паметна кућа од уређаја може да добије и податке о стању батерија (у процентима и напон батерије), и квалитет бежичне везе изражен у lqi (Link Quality Indicator).

Уређај је малих димензија (6.8 x 2.3 x 1.8 цм). На себи има само ознаку сензора, сигналну ЛЕД и дугме за ресет коме се приступа иглицом. Изузетно је мали потрошач. Према спецификацијама, када је неактиван вуче до 10 μA а када је активан до 10 mA. Доња граница радног напона је 2.6 V. Температуру мери у опсегу -10 do +60 ,  а влажност ваздуха од 0 до 100%.

Сензор стиже у кутији у којој се налази сам уређај, упутство, двострано лепљива трака и завртњи за постављање. Не добијају се батерије. Батерије се стављају испод поклопца са задње стране.

Поклопац има и рупе које омогућавају причвршћивање завртњима тако да можете да бирате како ћете сензор причврстити. Поклопац се лако скида смицањем тако да како год да га причврстите лако ћете га скидати ради замене батерија. У ствари, пошто се поклопац причвршћује, скидате сензор. Ја сам овај ставио на теже приступачно место али сам га лако скидао и враћао иако нисам могао да видим поклопац.

Куповина

Сензор сам купио на сајту Алиекспрес. Цена је око 6 до 7 америчких долара. Купио сам баш овај CoRui Tuya ZigBee Smart Temperature & Humidity али вам препоручујем да за сваки случај мало претражите сајт јер увек може да се деси да наиђете на јефтинију понуду. Водите рачуна, WiFi верзије су нешто јефтиније, да се не преварите да узмете погрешан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.