Изборник Затворити

Web fest спам

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3323

web-fest-250x250Гласајте за мене, гласајте за мене!

Одзвањају ових дана имејл боксови, Фејсбук, твитер, Блогодак, Планета и сви остали начини масовне интернет комуникације од вапаја вебмастера да им се да глас.

И ове године се одржава Веб Фест – маса власника сајтова су се пријавила да учествује на овом великом регионалном фестивалу сајтова.

Како организатори Веб феста нису уважили примедбе са прошлог фестивала да је јавно неконтролисано гласање посетилаца бесмислено, они су то оставили и ове године. И тако су направили праву спам помаму, јер ове године, много жешће него прошле, сваки сајт агитује како зна и уме да добије гласове публике и, неретко, не либећи се ни законом забрањених поступака, као што је на пример, слање спама.

Гласајте за мене, гласајте за мене! – не може човек више ништа паметно да прочита затрпан овим апелима да се уграби још који глас.

Да ли ће фестивал да има награду публике и да дозволи да ту награду добије онај ко успе да анимира што више гласача то је ствар фестивала. Ствар јавности је колико ће озбиљно да схвати тако додељену награду, а ствар победника да ли ће таквом наградом да се дичи.

Међутим, организатори фестивала озбиљно треба да се замисле да ли они треба да буду мотор који појачава спамовање, а оваква додела награде публике је урпаво то. Она неће показати који је сајт заиста најбољи већ који сајт је успео да наговори више људи да гласају за њега.

Разумљиво је да фестивалу овај спам одговара јер он је највише реклама управо самом фестивалу. Они су у ствару постигли одличан маркетиншки ефекат – користе озлоглашен начин рекламирања али тако да они не шаљу спам нити се рекламирају директно – а ипак они добијају највећу рекламу.

Какву то поруку шаље интернет заједници?

Веб фест као свој циљ декларише промоцију употребе Интернета код најширег круга људи, а као начин да то постигне наводи такмичарски део и промотивно-едукативне активности? У шта ово спамовање спада? У промотивне или едукативне активности? Зар таквој употреби Интернета треба учити најшири круг људи?

Надам се да ће следеће године ствари бити битно другачије, макар утолико да ће учесницима у такмичењу бити забрањено било какво спамовање – да на сајту огласе да су у конкуренцији то је ок, али ако то огласе било где ван сајта тада треба да одмах буду избачени из такмичења. На тај начин ће бар спам бити избегнут, мада важност награде публике неће бити значајно ојачана.

Друга страна медаље

За оне који нису баш у току, Веб фест поред награде публике додељује и награде жирија и то је савим друга прича. Награђивање преко жирија је знатно објективнији начин и те награде имају тежину.

32 Comments

 1. Ivan Rečević

  Mogu da govorim samo o onome što stigne od provajdera. Provajderi ponekad odustanu od svojih usluga što sada nije slučaj.
  Stručnjaci sa domaćeg weba ne dele vaše mišljenje i smatraju da je jedini način dopustiti širokom auditorijumu da glasa.
  U svakom slučaju postoje dve nagrade u svakoj kategoriji. Jedna je od žirija dok je druga na osnovu glasova publike.

 2. Peđa

  Ја спадам у интернет стручњаке и као што видите не делим мишљење тих неименованих стручњака на које се ви позивате.

  Када се допусти неконтролисано гласање, онда организатор гласања мора бити свестан да резултати таквог гласања теже да истакну шунд и кич а не оно што је заиста вредно пажње.

  Да би се нечије мишљење могло узети као вредно, он мора бити квалификован да га да. Веб фест није предузео ама баш ниједан корак да добије гласове публике која је квалификована да да своје мишљење. Неквалификовани гласачи не могу да буду озбиљна референца.

  Бар у медијима имамо довољно примера шта се добија ако се подилази маси и дозвољава да она, без икаквих критеријума поставља репере.

  Прошли Веб фест је показао колико је неозбиљно узимати озбиљно гласове публике, а овогодишњи је проузроковао да се гласови публике деградирају до крајње границе, отвореним спамовањем, што ме је и подстакло да напишем овај чланак.

  Ја не могу да прихватим да неко гласање има било какав значај, ако у њему учествује публика која је толико необразована да у гласању учествује јер је добила спам или зато да промовише некога себи блиског. Ту нема нимало ни знања ни објективности, па је неозбиљно уопште узимати гласове таквих гласача у обзир.

 3. Tomislav Stanković

  Odličan blog post! Dosta sam razmišljao upravo o ovoj temi i sam se nekoliko puta zapitao trebam li poticati ljude na Twitteru ili Facebooku da svoj glas daju meni odnosno mojem blogu – moram priznati da nisam našao dobar razlog da bi to napravio. Kvalitetan sadržaj sam sebe će promovirati, dok će autori sadržaja koji moraju moliti da dobiju nekoliko minuta pažnje biti prepoznati kao takvi i time si negativno utjecati na online reputaciju.

 4. Deda

  Samo zelim da se zahvalim na ovom divnom razmisljanju T.Stankovica. Dugo sam razmisljao kako da formulisem neke stvari, ali je ovo najace do sada..

  će autori sadržaja koji moraju moliti da dobiju nekoliko minuta pažnje biti prepoznati kao takvi i time si negativno utjecati na online reputaciju

  Kvalitetan sadrzaj ce uvek naci svoju promociju na ovaj ili onaj nacin, samo joj ne treba samoreklama !!! Neka drugi PRomovisu !!!

 5. Peđa

  Деда, ово је одличан слоган: „Нека други ПРомовишу!

  Можда не би било лоше да се покрене нека кампања под овим слоганом, да се људима скрене пажња како стварно треба да се ради интернет промоција.

 6. Deda

  Svako od nas promovise sebe kako zna i ume, ali je najbolja PRica koji drugi pricaju o nama, cak i kada je losa…
  Slazem se sa tobom, bas je lep slogan.. Idem da mu turim zaokruzeno R i da ga okacim na blog kod mene,lol :P

 7. Александар

  У први мах сам се „наложио“ на ВебФест иако Вежбанку нисам ја пријавио већ је то учинио неко други (пријавио сам Ризницу знања, али за њу нисам лобирао).

  Лобирао сам пар дана на Твитеру и Фејсбуку, али слањем јавних порука/писањем на зиду. А онда сам одустао од даљег „лајања“ због постојања лоповских сајтова у конкуренцији, као и високом рејтингу појединих сајтова у категоријама са којима немају додирних тачака.

 8. Dragan Varagić

  Prošli put (2007. g.) sam prihvatio učešće u toj „lakrdiji“ zvanoj Web fest, i to kao član žirija!

  Pored toga što je bilo opisanih problema na koje je Peđa skrenuo pažnju, bilo je problema i sa relevantnošću glasanja žirija.

  Ja te ostale članove nisam ni jednom čuo, ni video (nisam ni znao ko je sve član žirija) do dana dodele priznanja. Ispostavilo se da se radi o potpuno različitim osobama iz različitih oblasti, tako da je dobijena lista nagrađenih po žiriju bila takva, da je ja svakako ne bih potpisao – a nisam ni bio pitan, a bio sam član žirija.

  Na večeri dodele tih nagrada sam skrenuo pažnju šta sve mislim da nije u redu sa Web festom, ali sam dobio odgovor da je to priča za narodne mase, i da oni hoće da na takav način popularišu Internet!

  Tada sam i odlučio da ne želim da imam bilo kakve veze sa ovom nagradom u buduće!

 9. Peđa

  Нисам у оно време нешто много пратио блогове па сам пропустио те твоје коментаре. Могао би да ми кажеш како је онда успело да се деси да http://www.supurovic.net буде номинован од стране жирија?

  Зашто си га ти номиновао знам, и то је ок разлог, али изгледа да су га номиновали и други, а опет, ја ни на који начин нисам могао да утичем на то, јер чак нисам ни знако ко је у жирију. Додуше и да сам могао не бих, јер сам сајт више пријавио да би га људи видели него са стварним очекивањем да може да прође жири.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.