Изборник Затворити

Како се реагује на спам

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/791

Ако сте у складу са дефиницијама шта је спам и шта није спам проценили да је порука коју сте примили спам, веоватно ћете имати потребу да на то реагујете.

Осим у изузетним случајевима на спам се не одговара. Немојте слати одговор спамеру, ма колико да вас изведе из такта својим безобразлуком.

Увек имајте у виду да су спамери бескрупулозни и да их уопште не дотиче шта ви мислите, а да најчешће зарађују по броју послатих спамова, те сте им ви само још једна рецка. Ако таквом одговорите на спам (под условом да није спам послао са лажне адресе), то ће њему само бити одлична информација да сте ви његов спам добили, то јест да је ваша имејл адреса заиста у употреби (спамери имејл адресе купе и купују одакле год стигну и имају велики проценат неисправних адреса) што само значи да ће не само наставити да вам шаље спам и то већим интензитетом, него ће вашу адресу као проверену да продаје по вишој цени другим спамерима.

Како можете спамеру да потврдите успешност његове кампање:

– одговарањем на спам поруку коју сте добили, чиме диерктно потврђујете да се је добили;

– кликањем на линкове у тексту поруке, јер ти линкови садрже информације преко којих се опет потврђује да сте добили поруку;

– кликањем на линк за одјави или слањем поруке за одјаву, јер у спаму одјава није одјава већ само служи да потврдите да сте примили поруку.

Само ако вам је очигледно да се ради о спамеру незналици који спамује из незнања, има смисла одговорити му и указати на кршење прописа. Добро је да то урадите на начин који му неће открити на коју адресу је послао спам, јер ако то зна, он ће једноставно ту адресу да уклони са своје листе, али ће наставити да спамује друге. Поента активности против спамера је да они престану да спамују уопште, а не да престану да спамују само вас.

Најбољи начин да се реагује је тај да се обратите интернет провајдеру са чијег сервера је спам послат. Та информација је обично лако доступна у заглављу имејл поруке, мада је неупућенима то непознато. Када говорим о заглављу не мислим на оно заглавње које видите док читате поруку, него на право, детаљно заглавље које је део формата саме поруке и које се може видети само посебним опцијама. У том заглавњу се налазе не смао информације о томе одакел је послата порука, него преко којих је све сервера прослеђена док је стигла до вас. Провајдер коме се обратите ће обично тражити управо податке из тог заглавља како би могао да идентификује онога ко је злоупотребио њихов сервис за спам.

Сваки о иоле добар програм за читање имејла (па и вебмејл сервис) има опцију која се обично зове „View message source“ или слично. Та опција ће вам приказати имејл поруку као обичан текст, препун разних кодова али углавном читак. Поруку у том облику треба да ископирате и пошањете провајдеру да је анализира.

Ако користите Outlook Express за читање поште, отворите спам поруку, у менију отворите опцију File / Properties / Details / Message Source. Ако користите програм Mozilla Thunderbird, отворите опцију View / Message Source. За друге програме потрежите опцију у упутствима тих програма.

Блокирајте СПАМ

Ваш програм за читање електронске поште сигурно има опције за филтрирање и блокирање поруке по неком критеријуму. Истражите његове опције и подесите филтер тако да спам од истог самер или спам који садржи неке уобичајене кључне речи, програм одмах игнорише или брише.

Боља могућност је да контактирате администратора сервера електронске поште на којем имате отворен налог, проследите му спам поруку и замолите га да он на северу подеси филтере. Тако ће сви корисници тог сервера бити заштићени од истог спамера. Ов је нарочито добро радити ако се ради о серверу који припада некој фирми или организацији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.