Изборник Затворити

Храст китњак

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5540

Пролазисмо данас планином Јеловом Гором и на једној шумској раскрсници приметисмо путоказ за храст китњак. Чудног ли имена за храст. Одлучисмо да скренемо са пута и одемо да га видимо.

Успут размишљах како ли је могао добити име. Да није некако посебно разбарушен па изгледа китњастије од обичних крастова? А можда је то неки храст запис, кога мештани првиржени незаборављеним прасловенским обичајима ките о неком посебном празнику?

Након краће шетње шумским путем нађосмо га.

Изџикљао је матори храст необичног изгледа заиста привлачи пажњу, чак и у овако густој шуми. Како на њему видесмо табле приђосмо заинтересовани да сазнамо у чему је он тако посебан.

На табли пише: КИТЊАК (QUERCUS PETREA) ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ.

Одједном пред нама се отвори врло безобразна асоцијација: ово китњак изгледа, није од кићења или ките цвећа, а када се мало боље погледа, израслине на храсту заиста изгледају као то на шта име безобразно подсећа. Као шлаг на торту је дошао и латински назив који се фонетски потуно уклапа у безобраштину коју смо препознали.

Лепо се насмејасмо и забележисмо да морамо потражити мало више података о овој врсти храста.

Кад оно, заиста постоји храст китњак, само му је тачан латински назив Quercus petraea (као да то нешто мења нашу асоцијацију). Порекло овог имена нисмо сазнали па је необична асоцијација његовог имена остала неразјашњена.

3 Comments

 1. stanislav

  He he he… Sjajno! Joj, kako zavidim svima vama koji imate taj intiman odnos prema prirodi (jbg, formulacija je u skladu sa pričom, ali razumeš šta sam mislio :) ). Nikako da nađem energije, vremena i novca da se iščupam iz ovog betona bar jednom mesečno…
  Hvala ti za ovu priču! POzdrav!

 2. Nikola Šušić

  Zanimljivo tumačenje porekla imena hrasta kitnjaka, Peđa. Ali, kao i kod najvećeg broja domaćih vrsta drveća, žbunja, pa i zeljastih biljaka, poreklo imena je uvek opravdano bilo morfološki bilo ekološki što govori o kreativnosti narodnog čoveka koji imenovaše vrstu.

  Hrast kitnjak je dobio ime po tome što je jedini hrast čiji žirovi su nakupljeni po 2 do 5, sedeći ili na kratkoj peteljci, odnosno kao da je okićen. Kod ostalih hrastova nije takav slučaj (sladun, cer, lužnjak, medunac…).

  Pored ovog, narod je kitnjak nazvao i brdnjak, gorun i beljik u zavisnosti od geografskog položaja obzirom da je kitnjak vrlo raspostranjena vrsta hrasta u Srbiji.

  Lep članak, pozdrav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.