Изборник Затворити

Како прочитати registry из Виндоуса који не може да се покрене

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6253

Када одлучите да преинсталирате рачунар, највећи посао је пребацивање података и програма на нову инсталацију. Боља варијанта је да радите инсталацију на новом рачунару јер вам тада стари остаје функционалан, па можете да пребацујете све што вам затреба.

Међутим, ако преинсталирате Виндоус на истом рачунару ту погодност немате. Опет, добро је ако можете да преинсталацију урадите на новом диску како би стари остао нетакнут или да направите копију целог диска на неком помоћном диску.

Пребацивање података није проблем, то је рутински посао. Чак и све програме можете наново инсталирати. Али, проблем су подешавања тих програма.

Мајкрософт је још давно одлучио да конфигурацију како самог оперативног система тако и програам чува у регистри бази (Registry) са намером да кроз бољу контролу обезбеди оптимално коришћење система, али је у ствари направио све обрнуто: ем је регистри база постала позната по томе да се временом пуни разноразним ђубретом и постаје све спорија, ем подаци које програми у њу морају да уписују постају тешко доступни.

Но, шта је ту је.

Ручно ћете пребацивати податке, инсталирати програме и подешавати шта можете, али ћете сигурно наићи на неке програме код којих имате гомилу подешевања која не можете да поновите. Сва та подешавања су сачувана у регистри бази старе инсталације, али вам је она недоступна јер је у специфичном формату који зна само Виндоуз.

Е па постоји решење, и то у самом Виндоусу. Програм regedit који се и иначе користи за приступ реџистри бази има могућност да учита податке из старог реџистрија, додуше ограничено, али често сасвим довољно.

Покрените regedit (кликните на Start / Run, у поље укуцајте regedit и кликните на Ентер). Отвориће се реџистри едитор. Са леве стране се налази прозор који приказује струкуру базе а на десној страни је поље за приказ садржаја.

У левом прозору нађите кључ под именом HKEY_LOCAL_MACHINE и кликните на њега да буде означен (плав). Сада у менију покрените опцију File / Load Hive (Hive је у ствари датотека у коју је уписана реџистри база). Отвориће се дијалог за избор датотеке коју терба учитати. Имате могућнсот да учитате:

Кључ Датотека
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM %windir%/system32/config/system
HKEY_LOCAL_MACHINE \SOFTWARE %windir%/system32/config/software
HKEY_USERS\.Default %windir%/system32/config/default
HKEY_CURRENT_USER %userprofile%/ntuser.dat

%windir% је путања до сситемског директоријума. Обично је то c:\Windows\

%userprofile% је путања до корисничког профила. Обичн је то c:\Documents and Settings\%username%

%username% је корисничко име корисника чијим подацима желимо да приступимо

Након што изаберете датотеку коју жели те да учитате, програм ће вас питати за назив кључа под којим желите да учитани подаци буду смештени у текући реџистри. Тиме је обезбеђено да се подаци учитају а да се не перклопе са подацима који се већ налазе у бази. Изаберите неко име, и програм ће направити нову кључ испод HKEY_LOCAL_MACHINE и у њега учитати комплетан hive који сте изабрали. Сав садржај ће вам тиме постати доступан.

Након тога вам преостаје само да прегледате податке и пронађете оно то вам треба.

Након што сте завршили, кључ у који сте учитали hive ћете уклонити тако што ћете га означити а затим у менију покренути опцију File / Unload Hive.

Упозорење: будите веома пажљиви када радите са реџистријем. Свака грешка у упису у њега може да буде кобна по оперативни систем.

3 Comments

  1. BRANKKO

    Na osnovu naslova očekivah čitanje i editovanje registry-ja iz komandne linije, što zna da bude posebno korisno (čak je u XP-u bilo i lepo dokumentovano) pa neka to bude potencijalna ideja za neki sledeći članak ;)

  2. Аца

    Да ли постоји алат за репарацију оштећеног HIVE фајла са рачунара који не може да се покрене?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.