Изборник Затворити

Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6769

Коначно! Изашла је из штампе карта бициклистичких стаза на подручју Златибора, Мокре Горе и Таре. После скоро годину дана рада на овоме најзад смо добили опипљив резултат.

Ова карта је део већег пројекта уређивања и означавања бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић.

На изради карте су сарађивали: Бициклистичко удружење Циклон , Србија шуме – шумско газдинство Ужице, Спортско-туристички центар Бајина Башта, Национални парк Тара, Туристичка организација Златибор, Скијалишта Србије – Ски центар Торник, Туристичка организација Ужица, Парк природе Мокра Гора, Регионална развојан агенција Златибор и туристичка организација регије Западна Србија.

На карти су уцртане бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац

ЗЛАТИБОР

ЗС1: Мали семегњевски круг (32 км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Виогорић- Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

ЗС2: Тусто брдо (11 км)
Путања: Златибор – Тусто брдо – Селишта – Златибор

ЗТ1: Рибница (4,6 км)
Путања: Бандера (Торник) – ски стаза – Скијалиште

ЗТ2: Бели камен (11 км)
Путања: Бандера (Торник) – Ђуровића гробље – мост Рибница – Бели камен – Скијалиште

ЗТ3: Превија (6,4 км)
Путања: Бандера (Торник) – Превија – Рибница – Скијалиште

МОКРА ГОРА

МГ1: Висока гора (34 км)
Путања: Шарган – Милекићи – Ивер – Велике брезовице – Крстаче – Александрићи – Оштрељ – Кршање – Котроман – Крсмановићи – Глибетићи

МГ2: Шарган (17 км)
Путања: Глибетићи – Шарганчица – Шарган – Брезовице – Јатаре – Глибетићи

ТАРА

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица

Све ове руте су предвиђене да буду уређене и означене и на терену. За сада уређене су руте на Златибору а у току је уређивање осталих рута. Како су руте постављене на постојеће шумске и планинске путеве све су проходне осим руте Б1. Она пролази тереном који једним делом нема путева те су у припреми радови да се изгради 1.5 км пута како би она постала потпуно проходна.

Уз карту приложени су и описи сваке појединачне руте, статистички подаци, профил висина са означеним тачкама и преглед оријентирних тачака на рути са њиховим координатама, растојањима и надморским висинама. Сви подаци су дати на три језика: српском, енгледком и немачком.

Карта је доступна за преузимање, а руте можете погледати и на http://www.mapa.iz.rs/ .

Специфичност ове карте је систем означавања оријентира. Сваки оријентир на карти има геолокацијску ознаку (ГИД) по којој га је лако пронаћи и на терену и на карти. Геолокацијска ознака је саставни део сваког знака на терену, а на битним местима су постављене посебне геолокацијске табле које садрже детаљне податке о тачки, укључујући и геолокацијску ознаку.

Поред текстуалног записа на таблама се налазе и QR-кодови тако да пролазници са паметним телефонима могу да  усликају код и лако погледају своју позицију на интернет верзији карте.

Уређивање рута и означавање на терену

Појам бициклистичке стазе је прилично незгодан јер има више значења. Најпре, у свакодневном говору се под бициклистичком стазом сматра сваки шумски путељак којим се може проћи бициклом, али и наменски уређене бициклистичке стазе које могу бити намењеене за рекреативну али и екстремну вожњу. Поврх тога у нашим прописима се бициклистичка стаза дефинише као саобраћајни објекат који има строго прописане карактеристике.

Да бисмо избегли забуне, одлучили смо да уведемо нови израз: бициклистичка рута и да га дефинишемо као сваки пут који је означен да се може користити за вожњу бицикле. Бициклистичка рута не мора и најчешће није наменски уређена за потребе бицилиста већ се ради о путевима који већ постоје на терену, а њима се могу кретати и бициклисти. За разлику од саобраћајних бициклистичких стаза које се означавају белим бициклом на плавој позадини, бициклистичке руте се означавају белим бициклом на црвеном ромбу.

Код планирања рута, водили смо се идејом да те руте треба да послуже што већем броју бициклиста да обиђу прелепе пределе Златибора, Мокре Горе и Таре, те смо бирали путање које су лаганије и које могу да возе бициклисти свих узраста, афинитета и разнолике физичке припремљености. Руте, су међусобно различите. Има их веома лаганих, има их са јачим успонима или са великим спустевима, неке трасе пролазе аслфалним путецима, неке макадамима, неке и ливадским и шумским земљаним путевима, неке су дуже а неке краће,  али, у суштини, све су оне погодне за вожњу најширој популацији бициклиста.

Уређивање и означавање бициклистичкихрута не мења намену тих путева већ их само доводи у стање да их бициклисти могу лакше користити и то најпре постављањем ознака, а затим и уређивањем појединих места која су у лошијем стању те је пролазак бициклистима отежан.

Тако је уређивање рута које смо предузели имало само сврху да поправи оштећења, уклони камење или шљунак, рашчисти зарасле и премости блатне, мочварне или подводне деонице на постојећим путевима. Друго прилагођавање путева није рађено.

Намена ознака је да олакша сналажење пролазника на терену и иако им је основна намена да означе бициклистичке руте, по својој природи, оне могу одлично да послуже и другима (планинарење, нордијско скијање, вожња теренцијма и слично). Принцип којим смо се водили је да ознаке буду постављене тако да пролазник ни у једном тренутку не дође у ситуацију да не зна куда треба да иде. Основне ознаке су путокази који упућују на којој рути се пролазник налази и куда воде путеви.

Поред путоказа, на неким деоницама се постављају и потврде правца, на местима где пролазник може да буде у недоумици да ли је на правом путу али није потребно стављати путоказе. Као што сам већ поменуо, на оријентационим тачкама се постављају и оријентационе табле са више података о датој локацији.

Карта на поклон

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Сада долази оно што ће вас највише обрадовати. Одређени број карата намеравам да поделим бесплатно. Да бисте добили карту потребно је да напишете коментар на овај чланак а у коментару да поставите фотографију на тему „Бициклом у природу“. У коментару треба да буде директан линк на фотографију а не линк ка спољњем сајту на коме се фотографија налази. Уз фотографију напишите кратак опис, где је забележена и шта приказује. Све то треба да прати изјава да сте ви аутор фотографије или да сте ви на фотографији и да имате права да је објавите. Једна особа може учествовати са више фотографија али не са више од једне фотогафије дневно. Једна особа само једном може освојити карту.

Поклон карту ће добити читаоци чије фотографије ми се највише допадну. Карата има доста, а биће дељене све док их буде имало. Повремено ћу објављивати добитнике.

Ако будете освојили карту на поклон, обавестићу вас имејлом да бисте ми послали име, презиме и адресу на коју треба да пошаљем карту. Уколико не пошаљете податке у року од два дана, губите поклон, а карта ће бити додељена неком другом. Молим вас да нагласите ако сте у могућности да карту преузмете лично. Уколико нисте из Србије,  поред ваших личних података треба да ми доставите и адресу у Србији на коју могу да вам пошаљем карту.

Задржавам право да у случају и најмање сумње да се ради о лажном представљању, неовлашћеном објављивању фотографије, слању претераног броја коментара или било којој другој некоректној радњи, одбијем да доделим таквом учеснику карту на поклон. У случају да постоји недоумица у тумачењу правила, важи се моје тумачење. Задржавам и право да у било ком тренутку променим правила.

Немојте стављати ликове на екстерне сајтове са фотографијом већ смао ставите директно фотографију. Да бисте уметнули фотографију у коментар користите следећи код:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ако немате фотрографију постављену на свој сајт, DropBox или неки сличан сервис са кога може да се прикаже, препоручујем www.dodaj.rs . Једноставан је за коришћење – пошаљете слику и преузмете директан линк на њу који ћете овде употребити.

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

223 Comments

  • Пеђа

   Карта је бесплатна. Можеш је добити ако се пријавиш овде. Имаш објашњење у тексту.

 1. bokacc

  All you need is an open road, good bike and, some Dire Straits music.

  I naravno karta bici staza…

  Krenuo sam malo po Zlatiboru i ono što sam primetio, ne znam tačno kada su postavljeni putokazi, ali neko je već stigao da ih uništi. Kome to smeta i šta je potrebno da uradimo da nešto, bilo šta, kod nas potraje zaista ne znam.

 2. Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za ssve ljubitelje biciklizma i prirode.

  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

  Veliki pozdrav

 3. Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za sve ljubitelje biciklizma i prirode.
  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

 4. Aleksandar Stojanović

  Pozdrav iz Novog sada od rođenog Bajinobaštanina. Hitno mi je potrebna karta, pošto sam planirao da sa društvom dođem na Taru 16 i 17.08 ove godine. Odvezli bi obe Tarse rute. Gde se može kupiti? Pozdrav moj mob je 0646317415.

  • Пеђа

   Питајте у Националном парку. Можда они имају још неки неподељени примерак. Карта је бесплатна.

 5. Milan NS

  Poštovani Peđa, da li je za rute Visoka Tara i Carska Tara potreban mountain bike ili se pristojnim trekking/city bike-om mogu izvoziti ove rute ili bar njihov veći deo?

  • Пеђа

   Ако су гуме са крампонима, то јест прилагођене су макадаму и шумским путевима не би требало да буде проблема. Подлога је највећим делом добар макадам.
   Ако је питање тежине успона и то мислим да не би требало да буде проблем.

 6. Milos Buncic

  Peđa ,dali postoji mogućnost kupovine biciklistićke karte Zlatibora.Ako jeste pošaljite mi na adreu.Platio bi pouzećem.

  Isao bi road biciklom ,ili predlažete ciklocros.
  pozdrav Milos

  • Пеђа

   Карта је штампана да буде бесплатно подељена. Питај у Туристичкој организацији Златибор да ли имају још карата.
   Увек можеш преузети карту оваде и одштампати.

   Путеви су већим делом макадам и шумски па је боље имати гума прилагођене за такав терен.

 7. Danijela Filipovic

  Zdravo Pedja,

  Imam jedno pitanje za tebe.. Verujem da si Taru i Mokru Goru prosao uzduz i popreko, pa se nadam da ces mi pomoci.
  Zanima me da li si prosao biciklom marsutu Mokra Gora (Drvengrad) ka novoizgradjenom vizitorskom centru/hotelu (sta je vec), zatim preko Ljutog polja , Tankosinog groba ka Mitrovcu. Od Mitrovca ka Kremnima i glavnim putem nazad u MOkru Goru (Drvengrad).
  Zanima me kilometraza, kao i visinska razlika, najvisa i najniza tacka?
  Ako mozes da pomognes sa informacijama, bila bih ti zahvalna.

  Pozdrav!
  Danijela

  • Пеђа

   Прошао сам све те руте али не тако у једном кругу, већ као део неких других рута тако да немам баш податке колико би то испало баш да се састави тај круг. Можете да нацртате руту на гугл мапи па да са ње видите све те податке који вас интересују.

   Овако одока, најтежи део је успон од Дрвенграда до визиторског центра. После је до Митровца, преко Љутог поља и танкосиног гроба све мање више низбрдо. Од Митровца ка Кремнима идите преко Доброг поља. То је краћа и лакша рута, иако је пут макадам. Смао напочетку ћете имати нешто краћи успона после је све лагано. Тим путем ћете изаћи на Калуђерске баре одакел само треба да се спустите у Кремна. Од Кремана до тунела на Шаргану је благ успон и ту не би требало да имате проблема а од тунела до Мокре Горе је све низбрдо.

   Обавезно са карата скните километражу јер то није баш мали круг.

  • Пеђа

   Са Рајца изађеш на Дивчибаре, спустиш се у Косјерић, а из Косјерића окренеш у Сечу Реку. Из Сече реке има макадамски пут који прелази у Костојевиће. Из Костојевића се спустиш до Рогачице и на Дрини си.

   Друга варијанта са Дивичибара је да идеш преко Таора и Варде и опет се спустиш у Костојевиће, али тај Таор не познајем, па не знам шта те тамо чека. Знам да је предео много леп, али не и колико је напорно возити бицикл туда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.