Теме: Бицикл | Путање и оријентири

Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6769

Коначно! Изашла је из штампе карта бициклистичких стаза на подручју Златибора, Мокре Горе и Таре. После скоро годину дана рада на овоме најзад смо добили опипљив резултат.

Ова карта је део већег пројекта уређивања и означавања бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић.

На изради карте су сарађивали: Бициклистичко удружење Циклон, Србија шуме – шумско газдинство Ужице, Спортско-туристички центар Бајина Башта, Национални парк Тара, Туристичка организација Златибор, Скијалишта Србије – Ски центар Торник, Туристичка организација Ужица, Парк природе Мокра Гора, Регионална развојан агенција Златибор и туристичка организација регије Западна Србија.

На карти су уцртане бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац

ЗЛАТИБОР

ЗС1: Мали семегњевски круг (32 км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Виогорић- Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

ЗС2: Тусто брдо (11 км)
Путања: Златибор – Тусто брдо – Селишта – Златибор

ЗТ1: Рибница (4,6 км)
Путања: Бандера (Торник) – ски стаза – Скијалиште

ЗТ2: Бели камен (11 км)
Путања: Бандера (Торник) – Ђуровића гробље – мост Рибница – Бели камен – Скијалиште

ЗТ3: Превија (6,4 км)
Путања: Бандера (Торник) – Превија – Рибница – Скијалиште

МОКРА ГОРА

МГ1: Висока гора (34 км)
Путања: Шарган – Милекићи – Ивер – Велике брезовице – Крстаче – Александрићи – Оштрељ – Кршање – Котроман – Крсмановићи – Глибетићи

МГ2: Шарган (17 км)
Путања: Глибетићи – Шарганчица – Шарган – Брезовице – Јатаре – Глибетићи

ТАРА

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица

Све ове руте су предвиђене да буду уређене и означене и на терену. За сада уређене су руте на Златибору а у току је уређивање осталих рута. Како су руте постављене на постојеће шумске и планинске путеве све су проходне осим руте Б1. Она пролази тереном који једним делом нема путева те су у припреми радови да се изгради 1.5 км пута како би она постала потпуно проходна.

Уз карту приложени су и описи сваке појединачне руте, статистички подаци, профил висина са означеним тачкама и преглед оријентирних тачака на рути са њиховим координатама, растојањима и надморским висинама. Сви подаци су дати на три језика: српском, енгледком и немачком.

Карта је доступна за преузимање, а руте можете погледати и на http://www.mapa.iz.rs/.

Специфичност ове карте је систем означавања оријентира. Сваки оријентир на карти има геолокацијску ознаку (ГИД) по којој га је лако пронаћи и на терену и на карти. Геолокацијска ознака је саставни део сваког знака на терену, а на битним местима су постављене посебне геолокацијске табле које садрже детаљне податке о тачки, укључујући и геолокацијску ознаку.

Поред текстуалног записа на таблама се налазе и QR-кодови тако да пролазници са паметним телефонима могу да  усликају код и лако погледају своју позицију на интернет верзији карте.

Уређивање рута и означавање на терену

Појам бициклистичке стазе је прилично незгодан јер има више значења. Најпре, у свакодневном говору се под бициклистичком стазом сматра сваки шумски путељак којим се може проћи бициклом, али и наменски уређене бициклистичке стазе које могу бити намењеене за рекреативну али и екстремну вожњу. Поврх тога у нашим прописима се бициклистичка стаза дефинише као саобраћајни објекат који има строго прописане карактеристике.

Да бисмо избегли забуне, одлучили смо да уведемо нови израз: бициклистичка рута и да га дефинишемо као сваки пут који је означен да се може користити за вожњу бицикле. Бициклистичка рута не мора и најчешће није наменски уређена за потребе бицилиста већ се ради о путевима који већ постоје на терену, а њима се могу кретати и бициклисти. За разлику од саобраћајних бициклистичких стаза које се означавају белим бициклом на плавој позадини, бициклистичке руте се означавају белим бициклом на црвеном ромбу.

Код планирања рута, водили смо се идејом да те руте треба да послуже што већем броју бициклиста да обиђу прелепе пределе Златибора, Мокре Горе и Таре, те смо бирали путање које су лаганије и које могу да возе бициклисти свих узраста, афинитета и разнолике физичке припремљености. Руте, су међусобно различите. Има их веома лаганих, има их са јачим успонима или са великим спустевима, неке трасе пролазе аслфалним путецима, неке макадамима, неке и ливадским и шумским земљаним путевима, неке су дуже а неке краће,  али, у суштини, све су оне погодне за вожњу најширој популацији бициклиста.

Уређивање и означавање бициклистичкихрута не мења намену тих путева већ их само доводи у стање да их бициклисти могу лакше користити и то најпре постављањем ознака, а затим и уређивањем појединих места која су у лошијем стању те је пролазак бициклистима отежан.

Тако је уређивање рута које смо предузели имало само сврху да поправи оштећења, уклони камење или шљунак, рашчисти зарасле и премости блатне, мочварне или подводне деонице на постојећим путевима. Друго прилагођавање путева није рађено.

Намена ознака је да олакша сналажење пролазника на терену и иако им је основна намена да означе бициклистичке руте, по својој природи, оне могу одлично да послуже и другима (планинарење, нордијско скијање, вожња теренцијма и слично). Принцип којим смо се водили је да ознаке буду постављене тако да пролазник ни у једном тренутку не дође у ситуацију да не зна куда треба да иде. Основне ознаке су путокази који упућују на којој рути се пролазник налази и куда воде путеви.

Поред путоказа, на неким деоницама се постављају и потврде правца, на местима где пролазник може да буде у недоумици да ли је на правом путу али није потребно стављати путоказе. Као што сам већ поменуо, на оријентационим тачкама се постављају и оријентационе табле са више података о датој локацији.

Карта на поклон

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Сада долази оно што ће вас највише обрадовати. Одређени број карата намеравам да поделим бесплатно. Да бисте добили карту потребно је да напишете коментар на овај чланак а у коментару да поставите фотографију на тему „Бициклом у природу“. У коментару треба да буде директан линк на фотографију а не линк ка спољњем сајту на коме се фотографија налази. Уз фотографију напишите кратак опис, где је забележена и шта приказује. Све то треба да прати изјава да сте ви аутор фотографије или да сте ви на фотографији и да имате права да је објавите. Једна особа може учествовати са више фотографија али не са више од једне фотогафије дневно. Једна особа само једном може освојити карту.

Поклон карту ће добити читаоци чије фотографије ми се највише допадну. Карата има доста, а биће дељене све док их буде имало. Повремено ћу објављивати добитнике.

Ако будете освојили карту на поклон, обавестићу вас имејлом да бисте ми послали име, презиме и адресу на коју треба да пошаљем карту. Уколико не пошаљете податке у року од два дана, губите поклон, а карта ће бити додељена неком другом. Молим вас да нагласите ако сте у могућности да карту преузмете лично. Уколико нисте из Србије,  поред ваших личних података треба да ми доставите и адресу у Србији на коју могу да вам пошаљем карту.

Задржавам право да у случају и најмање сумње да се ради о лажном представљању, неовлашћеном објављивању фотографије, слању претераног броја коментара или било којој другој некоректној радњи, одбијем да доделим таквом учеснику карту на поклон. У случају да постоји недоумица у тумачењу правила, важи се моје тумачење. Задржавам и право да у било ком тренутку променим правила.

Немојте стављати ликове на екстерне сајтове са фотографијом већ смао ставите директно фотографију. Да бисте уметнули фотографију у коментар користите следећи код:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ако немате фотрографију постављену на свој сајт, DropBox или неки сличан сервис са кога може да се прикаже, препоручујем www.dodaj.rs. Једноставан је за коришћење – пошаљете слику и преузмете директан линк на њу који ћете овде употребити.

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

223 comments to Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

 • Đorđe

  Šteta što prethodnih godina nisam imao ovakvu kartu, već sam danima pred pedalanje osmišljavao rutu blenuću u google earth.

  Imam i jedno pitanje, nadam se da ću tokom juna napraviti turu od Zlatibora preko Tare do Peruća, pitanje je da li je deo sa znakom „radovi na putu“ između Semegnjeva i Šargana totalno neprohodan ili se može uz malo truda i tuda proći? Ili da planiram alternativni put pored Jovinog groba do Kotromana pa magistralom do šumarske kuće?

  Foto sa Tare

 • Добитници карте на поклон у шестом кругу су: Daniel, Mickey, Небојша, Flying_man, Душан, Слободан Гаћеша, Драган Лукић, Endre i Ђорђе.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Добитницима је послато обавештење имејлом. Потребно је да одговоре у року од два дана са адресним подацима да бих им могао послати карте.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 • Slobodan Gacesa

  Karta je stigla, HVALA! 🙂 Super izgleda, jedva čekam da je testiram na licu mesta.

 • Nebojsa

  Karta je stigla, i kao sto i svi drugi kazu, sve je fenomenalno uradjeno, i jedva cekam da se vozim tuda (krajem juna). Hvala puno i pozdrav, Nebojsa!

 • Daniel

  Hvala puno! Pre nedelju dana sam već bio na Tari, prva dobra prilika i eto me ponovo!

 • Endre

  Stigla mi je mapa, super je, sve je oznaceno sto je potrebno za jednog biciklista. Hvala jos jednom. Nadam se da cu ga uskoro i upotrebiti.

 • Mickey

  Najlepse se zahvaljujem za kartu. Odlicno uradjena na kvalitetnom papiru uz mnostvo dodatnih informacija.
  Nadam se da je ovo tek pocetak cele serije ovakvih mapa koji bi pokrili celu zemlju.
  Cim se oporavim od povrede (ko me terao da baksuziram sa fotografijom) upotrebicu ga najverovatnije na Tari.

 • Đorđe

  Stigla je mapa, jednom rečju – savršena je!
  Već se analiziraju putanje i pravi plan vožnji za kraj juna!

 • Марко

  Здраво,
  Био сам пријатно изненађен када сам још прошле, 2012. године прочитао текст о акцији уређивања и обележавања бициклистичких стаза Западне Србије. И колико видим, успели сте у међувремену и мапу да објавите. Свака част !
  Иначе, прошле и ове године сам, хвала Богу имао прилику да бициклом обилазим прелепе крајеве југозападне Енглеске, где је ова фотографија и направљена…са другарима, на путу према језеру Chew Valley Lake, 20-ак километара јужно од Бристола !
  Планирамо да у августу посетимо западну Србију, наравно бициклама и уживамо у природним лепотама Таре, Мокре Горе и Златибора ! 🙂

  Свако добро

 • Dragan Lukić

  Karta je stigla pre 7-8 dana i, pošto sam je natenane i sa merakom prostudirao, evo mojih utisaka, zapažanja i sugestija:
  1. Kao prvo, moram još jednom da pohvalim samu ideju i opštu koncepciju, kako karte, tako i cele akcije, od mape, preko tekstualnih opisa i podataka, visinskih profila i fotografija, pa do označavanja ruta na terenu.
  2. Karta je realizovana na visokom profesionalnom nivou, ali je takođe, očigledno rezultat posvećenosti pasioniranih ljubitelja biciklizma i boravka u prirodi.
  3. Što se tiče pojedinih elemenata i detalja sadržaja, opšti utisak je veoma dobar, ali bih ipak izneo nekoliko dobronamernih primedbi i predloga, kako bi neka buduća karta bila još bolja:
  a) Za početak, bilo bi dobro negde, recimo u podnaslovu, naglasiti da su rute prvenstveno namenjene za planinske bicikle.
  b) Trebalo bi razjasniti sistem označavanja ruta (primer: ZS-TARA-OS1) i odredišta (pr.: 524ORIC7), ako je to bitno za korisnika, ili te oznake izostaviti radi bolje čitljivosti opisnog imena (pr.: Visoka Tara, Borjak).
  c) Kad smo kod čitljivosti, veličina fonta tekstualnih opisa, profila visina, i većine natpisa na samoj mapi može biti problem ako korisnik nema savršen vid. Pravo rešenje bi bilo malo veći format karte, ali bi moglo i da se izostave tabele odredišta (isti podaci su na profilima) i (na žalost) fotografije. Na mapi bi se oznake odredišta mogle povećati i izvući strelicom na stranu, kao što je kod nekih tačaka već urađeno, pošto ima dosta slobodnih površina.
  d) Uz opis rute, negde ispod 2D bar-koda, mogla bi da stoji kontura rute, radi njene lakše vizuelne identifikacije.
  e) U svakom opisu rute bilo bi dobro staviti prosečno trajanje, zavisno od tempa, kao, recimo, u opisu rute br. 7.
  f) Pošto su ‘saobraćajnice’ važniji putevi, bilo bi bolje da su ucrtane nekom bojom koja ih jače ističe na zelenoj pozadini. Slično važi i za nazive jezera i reke Drine, koji su tamno plavi na plavoj pozadini.
  g) Bilo bi korisno i na mapi označiti oštrije uspone, mada se već vide na vertikalnim profilima
  h) Ruta 8 na Zlatiboru nosi naziv Tusto brdo, ali u blizini te rute, na mapi nema takvog natpisa, već se on javlja u blizini Mokre Gore.
  i) Na mapi postoje 3 oznake sa natpisom NIS, ali ona nije objašnjena u legendi.
  j) Umesto ukupnog broja spomenika kulture, rezervata itd, bolje bi bilo navesti spisak makar najvažnijih atrakcija i ucrtati njihove lokacije, pošto na mapi ima dosta neiskorišćenog prostora.

  Što se elektronske verzije karte tiče, uspeo sam da je georeferenciram sledeći uputstvo sa GARMIN-ovog sajta i da je uvezem u program BaseCamp, ali, na žalost, moj GPS (Vista Hcx) ne podržava prilagođene mape. Ipak će mi biti od koristi pošto je vidim kao pozadinu ispod SCG Route, pa mogu ručno da unesem interesantne tačke i isplaniram rutu za svoje predstojeće putovanje.
  Kad smo kod toga, nadam se da ću kartu isprobati na terenu negde krajem jula ili početkom avgusta, pa ću se opet javiti sa svežim utiscima, a možda se i sretnemo na nekoj stazi.

  Evo za kraj jedne sveže fotke koju sam uslikao juče (14.05.13.) na cilju 4. etape Biciklističke trke kroz Srbiju:

  Srdačan pozdrav!

  • Дагане, хвала на детаљним коментарима. Доста одо овога није било изводљиво из разних разлога од којих су вероватно увек најкритичнији – време и новац, а има и понека грешка, наравно.

   У плану је да се ради нова карта која треба да буде детаљнија али о том – потом.

   Истакао бих само једну ствар: ова карта није географски тачна. Њено геореференцирање нема смисла – немој се ослањати на преношење географских података са ове мапе.

 • Karta je stigla i meni, mada sam je tek danas dobio posto nisam bio kuci.Nisam je detaljno proucio ali mi izgleda i vise nego Ok. Nadam se da cu u avgustu da dodjem na Taru ako se nesto ne promeni do tada pa cu da je detaljnije proucim i nadam se iskoristim.
  Hvala

 • Igor

  planiram da sredinom jula, preko tare i mokre gore, odem do korčule (biciklom, naravno)… zaista bi mi dobro došla ta karta…

  uf… evo jedne sličice sa zimskog pedalanja po savskom nasipu… sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

  sličicu sam usnimio lično ja, taj drumaš sa slike je lično moj, a nasip nije lično moj, ali je nekih 7-8 km od lično mog bloka u kome živim… sličica je nastala u jedno zimsko jutro nekog 08.02.2011e, na klasičnom pedaliranju obodima lično mog rodnog grada…;)

 • Завршили смо радове и на обележавању осталих бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија. Укупно је обележено 15 стаза дужине око 400 километара.

  Урађена је и карта коју можете преузети са https://pedja.supurovic.net/obelezene-biciklisticke-rute-u-zapadnoj-srbiji

 • Миле

  Поздрав!
  Слика је настала у јулу прошле године у Апартманском насељу „Краљеви конаци“ на Златибору. Бицикл је изнајмљен.

 • Добитници карте на поклон у седмом кругу су: Марко, Игор и Миле.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Добитницима је послато обавештење имејлом. Потребно је да одговоре у року од два дана са адресним подацима да бих им могао послати карте.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 • Миле

  Пеђа, са људима као што сте Ви, Србија је веома лепо место за живот. Свака част на ентузијазму! Карта је веома информативна и једноставна за сналажење. Још колико сутра путујем на Златибор и једва чекам да је испробам на терену. Хвала најлепше!

 • Marko

  Karta mi je stigla ove subote ! Kvalitetna,lepo urađena, sa dovoljno informacija. Već sam je preporučio prijateljima ! Verujem da će naredna izdanja karte biti vremenom sve bogatija…sa novim stazama,odmaralištima itd.
  Ostaje mi još samo da je probam na terenu u avgustu !
  Svaka čast za entuzijazam i uloženo vreme i trud oko čitavog projekta !
  Veliko hvala još jednom za kartu !
  Pozdrav 🙂

 • Zo Vulicevic

  Veliki pozdrav!

  Slika je nastala pre oko mesec dana na obroncima Trešnje kod Avale. Bili smo da obiđemo jezerce na kome su se snimali čuveni kadrovi filma „Maratonci trce počasni krug“, pa smo se u povratku malo fotkali sa preslatkim ovčicama!

  PS. Karta je fenomenalna, hvala što ste mislili na nas, bajkere!

 • Sekundica

  Fotografija je snimljena 28.06.2013. na Durmitoru (Sedlo, 1907 mnm). Vožen je šesti dan MTB maratona Kraljevo-Crkvičko Polje.

 • Влатко

  D:\foto\Вис 2013\IMG_4969.JPG

  Поздрав и Македоније 🙂 фото је са острова Вис 23 јула ове године. Са девојком планирамо возити бицикле по златибору крајем августа тако да ова мапа је одлични додатак уместо да осмишљам руте на google earth. Свака част за ентузијазам!

 • Влатко

  како треба то да урадим ?

 • bokacc

  Gde se u Beogradu može kupiti karta biciklističkih staza zapadne Srbije?

 • bokacc

  All you need is an open road, good bike and, some Dire Straits music.

  I naravno karta bici staza…

  Krenuo sam malo po Zlatiboru i ono što sam primetio, ne znam tačno kada su postavljeni putokazi, ali neko je već stigao da ih uništi. Kome to smeta i šta je potrebno da uradimo da nešto, bilo šta, kod nas potraje zaista ne znam.

 • Zvonko

  Sve čestitke na ovom poduhvatu!

  Foto je sa vožnje dolinom Studenice iz avgusta ove godine. Pozdrav!

 • Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za ssve ljubitelje biciklizma i prirode.

  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

  Veliki pozdrav

 • Branko

  Veliki pozdrav sa Kadinjače za sve ljubitelje biciklizma i prirode.
  Nadam se da ću sa ovom kartom napraviti još koju interesantnu turu.

 • Zorica

  Kako moze da se naruci mapa? volela bih da je imam, pozdrav 🙂

 • Немам више карата. Све је подељено.

 • Aleksandar Stojanović

  Pozdrav iz Novog sada od rođenog Bajinobaštanina. Hitno mi je potrebna karta, pošto sam planirao da sa društvom dođem na Taru 16 i 17.08 ove godine. Odvezli bi obe Tarse rute. Gde se može kupiti? Pozdrav moj mob je 0646317415.

 • zac

  druze gde mogu nabaviti tu kartu

 • boban

  Gde se u Beogradu moze nabaviti karta?

  pozdrav

 • Milan NS

  Poštovani Peđa, da li je za rute Visoka Tara i Carska Tara potreban mountain bike ili se pristojnim trekking/city bike-om mogu izvoziti ove rute ili bar njihov veći deo?

  • Ако су гуме са крампонима, то јест прилагођене су макадаму и шумским путевима не би требало да буде проблема. Подлога је највећим делом добар макадам.
   Ако је питање тежине успона и то мислим да не би требало да буде проблем.

 • Milos Buncic

  Peđa ,dali postoji mogućnost kupovine biciklistićke karte Zlatibora.Ako jeste pošaljite mi na adreu.Platio bi pouzećem.

  Isao bi road biciklom ,ili predlažete ciklocros.
  pozdrav Milos

  • Карта је штампана да буде бесплатно подељена. Питај у Туристичкој организацији Златибор да ли имају још карата.
   Увек можеш преузети карту оваде и одштампати.

   Путеви су већим делом макадам и шумски па је боље имати гума прилагођене за такав терен.

 • Danijela Filipovic

  Zdravo Pedja,

  Imam jedno pitanje za tebe.. Verujem da si Taru i Mokru Goru prosao uzduz i popreko, pa se nadam da ces mi pomoci.
  Zanima me da li si prosao biciklom marsutu Mokra Gora (Drvengrad) ka novoizgradjenom vizitorskom centru/hotelu (sta je vec), zatim preko Ljutog polja , Tankosinog groba ka Mitrovcu. Od Mitrovca ka Kremnima i glavnim putem nazad u MOkru Goru (Drvengrad).
  Zanima me kilometraza, kao i visinska razlika, najvisa i najniza tacka?
  Ako mozes da pomognes sa informacijama, bila bih ti zahvalna.

  Pozdrav!
  Danijela

  • Прошао сам све те руте али не тако у једном кругу, већ као део неких других рута тако да немам баш податке колико би то испало баш да се састави тај круг. Можете да нацртате руту на гугл мапи па да са ње видите све те податке који вас интересују.

   Овако одока, најтежи део је успон од Дрвенграда до визиторског центра. После је до Митровца, преко Љутог поља и танкосиног гроба све мање више низбрдо. Од Митровца ка Кремнима идите преко Доброг поља. То је краћа и лакша рута, иако је пут макадам. Смао напочетку ћете имати нешто краћи успона после је све лагано. Тим путем ћете изаћи на Калуђерске баре одакел само треба да се спустите у Кремна. Од Кремана до тунела на Шаргану је благ успон и ту не би требало да имате проблема а од тунела до Мокре Горе је све низбрдо.

   Обавезно са карата скните километражу јер то није баш мали круг.

 • Boris

  Pozdrav Peđa.

  gde mogu da se nađu ovi trekovi u .gpx formatu?

  Hvala

 • igor

  zdrvo

  da li neko zna ima li staza rajac-drina na gps ili u najgorem slucaju samo kao karta. treba mi hitno,hvala svima…

  • Са Рајца изађеш на Дивчибаре, спустиш се у Косјерић, а из Косјерића окренеш у Сечу Реку. Из Сече реке има макадамски пут који прелази у Костојевиће. Из Костојевића се спустиш до Рогачице и на Дрини си.

   Друга варијанта са Дивичибара је да идеш преко Таора и Варде и опет се спустиш у Костојевиће, али тај Таор не познајем, па не знам шта те тамо чека. Знам да је предео много леп, али не и колико је напорно возити бицикл туда.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *