Теме: URL rewriting

Веб читачи кеширају 301 и 303 редирекције!

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6765

Намучих се данас са једним баналним проблемом. Наиме, подешавао сам редирекцију неких адресу у .htaccess датотеци и цела ствар ме добрано бацила у несвест јер ништа није радило како треба.

Радило се о команди

RewriteRule ^podrska/?(.*)$ podrska.php/$1 [R=301,L]

Када сам први пут приступио сајт са овако подешеном редирекцијом она је одрадила посао како треба, међутим, када сам накнадно мењао правило редирекције, оно није функционисало. Сајт се увек приказивао са првом верзијом коју сам ставио.

Чак и када бих уклонио команду за редирекцију или чак обрисао целу .htaccess датотеку, ништа није помагало. Сервер би увек приказивао сајт како да је редирекција укључена, и то она стара верзија.

Копајући по Интернету да нађем шта би могло да буде проблем (сумњао сам да север има неко мени непознато кеширање .htaccess датотека) наиђох на банално објашњење: веб читачи кеширају редирекцију било да се ради о 301 или 303. Када први пут учитају документ који врши редирекцију запамте га и више га уопште не учитавају.

Када сам обрисао кеш у веб читачу, све се средило.

Ето, ако вам се деси нешто слично да знате, или бришите кеш у веб читачу сваки пут или преуредите редирекцију да гласи

RewriteRule ^podrska/?(.*)$ podrska.php/$1

тако да редирекција уопште не буде кеширана.

2 comments to Веб читачи кеширају 301 и 303 редирекције!

  • Luka Paunović

    Isti problem je i mene mučio pre 2 godine, i posle sam provalio da je browser keširao…
    Takođe jedan banalan problem je bio što rewrite rule za 301 bez www na www sa wild-card redirekcijom nije hteo da radi samo zato što nije bio na prvoj liniji u .htaccess -.-„

  • vuxor

    Dobra praksa prilikom ovakvih i sličnih problema je da podignete developer tools u internet pretraživaču i uključite opciju Disable cache (while DevTools is open). Ovo je naziv u Google Chromeu. U drugim pretraživačima je slično.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *