Изборник Затворити

Махните космонаутима и целом свету

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5279

Крај године је време када се људи подстакнути празничним расположењем некако окрећу једни другима. Ове године имате прилику да се, симболично, окренете целом свету. У току је акција поздрава Међународној свемирској станици која траје од 24. до 31. децембра. Поздравите космонауте који се налазе у станици и тако преко њих поздравите људе из целог света који ће то исто радити.

Све што је потребно, то је да у време када станица прелеће изнад вас, изађете и махнете јој. У станици се налазе космонаути који ће вам махати назад.

Ако је небо без облака, сам прелет Међународне свемирске станице која је од Земље удаљена око 350 километара, моћи ћете да видите и голим оком. Ако је не видите, свеједно махните, јер знајте да ће то радити и многи људи широм наше планете.

Свемирска станица је од 2000. године стално настањена посадом. Тренутно се на њој налази шест космонаута. Овај сателит је у ствари истраживачка лабораторија у којој се изводе експерименти у разним научним дисциплинама, као и астрономска и меторолошка осматрања. Међународни карактер је постигнут удруживањем неколико пројеката свемирских станица више држава.

Прелет Међународне свемирске станице, иако свакако необичан догађај, у ствари уопште није ретка појава. Сателиту треба нешто преко 90 минута да облети Земљу, тако да сваког дана она то учини 15 пута. То је више него довољно прилика да ухватите тренутак када прелеће изнад вас, и да је поздравите, зар не?

Да бисте испланирали када да сачекате свемирску станицу и поздравите је, погледајте преглед прелета у наредних седам дана . Преглед је направљен за Ужице али је довољно добар и за целу Србију. Ако желите да видите прелет, онда треба да гледате ноћу и по ведром времену.

На сајту акције ISSWave погледајте мапу која приказује све људи који учествују. Можете се и сами најавити тако што ћете послати tweet са својом поруком. Порука треба да садржи текст поруке коју упућујете астронаутима и осталим учесницима коју ћете завршити ознаком #ISSwave коју следи име вашег места и државе. Моја порука је гласила:

Поздрав Међународној свемирској станици http://www.isswave.org/ #ISSwave Uzice Serbia

Врло брзо по послатој поруци, на карти ће се појавити и ваша ознака. Уколико не користите Twitter сервис, своју поруку можете послати и имејлом на [email protected]. Све детаље ћете наћи на сајту www.isswave.org .

Након тога остаје да само позовете своје пријатеље да се и они придруже. Можете и да организујете заједничко махање. Није ли то леп начин да се заврши ова година?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.