Изборник Затворити

Микротик: Расподела саобраћаја на више интернет линкова (I део)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6100

У данашње време потребе за интернетом постају такве да је врло често неопходно користити више одвојених интернет линкова за повезивање. Одатле и потреба да један микротик прихвати више линкова и изврши расподелу саобраћаја корисника кроз њих.

Осим у посебним условима, немогуће је спојити два или више линка тако да се понашају као један. Оно што јесте могуће, то је да се саобраћај распореди по линковима тако да се они равномерно оптерећују. Ово се може вршити на више начина:

– да се омогући да се долазне конекције према серверима који се налазе у локалној мрежи равномерно расподеле по свим линковима;

– да се унапред одреди који корисници ће бити усмеравани на који интернет линк те да се тако ручно врши расподела оптерећења;

– да се направи неко правило које ће аутоматски преусмеравати конекције корисника према Интернету тако да се обезбеди равномерно оптерећење линкова.

Овакав захтев ћемо узети као задатак за подешавање расподеле саобраћаја по интернет конекцијама.

Задатак

Топологија мреже коју треба имплементирати је следећа:

Скица мреже коју треба направити

– на микротик рутер су спојена два интернет линка, од различитих интернет провајдера. Један линк је спојен на интефејс wan1 са ИП адресом 192.168.1.2/24 и гејтвејом на адреси 192.168.1.1. Други линк је спојен на интефејс wan2 са ИП адресом 192.168.2.1/24 и гејтвејом на адреси 192.168.2.1.

– локална мрежа је у ИП опсегу 10.80.1.0/24, спојена на рутер на интефејс lan. Овај интерфејс има ИП адресу 10.80.1.1. Локална мрежа је изолована од интернета путем НАТ маскараде.

– у локалној мрежи постоји један сервер на адреси 10.80.1.2. На њему се налазе сервиси: http (tcp 80), ftp (tcp 20, 21), pop3 (tcp 110) и smtp (tcp 25). Сви ови портови треба да буду доступни са интернета преко оба линка.

– конекције са сервера 10.80.1.2 треба да буду увек усмераване на линк на интерфејсу wan1.

– конекције са клијената 10.80.1.11 и 10.80.1.12 треба да буду увек усмераване на линк на интерфејсу wan2.

– конекције са осталих рачунара треба да буду равномерно распоређене по оба линка.

Задатак смо поставили, мислим да је прилично јасан, разуман и само још треба да га спроведемо у дело. Но, овај чаланак се одужио па ћемо то у следећем наставку: Микротик: Расподела саобраћаја на више интернет линкова (II део).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.