Теме: Микротик

Основно о дељењу интернет везе у Микротику

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/17

Када пожелите да своју интернет везу поделите на два или више рачунара настаје проблем. Умрежавање и дељење интернет протока није баш једноставан задатак, не само зато што је потребно неко предзнање, већ и зато што је потребна одговарајућа опрема.

Већ дуго се Микротик намеће као згодно решење, баш онда када јефтини фабрички рутери не мофу да ураде посао (мада ће вас сваки продавац уверевати да могу), јер Микротик може да ради на практично било каквом старом ПЦ рачунару и тако постане прилично јефтино решење, али довољно моћно да га многи пореде и са Циском.

Ако сте се одлучили да употребите Микротик, наилазите на препреку у недостатку искуства и знања како се дели Интернет и нисте једини. Данас је потреба з аинтернетом уобичајена, а све чешће и дељење Интенета па је и много питања везаних за најосновније подешавање Микротика.

Због тога сам на сајту wireless.uzice.net сам објавио детаљно упутство које објашњава како се дели Интернет у локалној мрежи помоћу Микротика за основне потребе.

Оно обухвата инсталацију Микротика, подешавање ИП адреса на интерфејсима према интернет линку и према локалној мрежи, подешавање ДХЦП клијента, подешавање ДХЦП сервера, подешавање ДНС сервера, подешавање НАТ рутирања, ограничење интернет протока корисницима у локалној мрежи, и најбитнија упутства везана за коришћење Winbox-а.

2 comments to Основно о дељењу интернет везе у Микротику

  • Steva

    pozdrav
    jel moze neko reci kako da namestim MT jedan WAN 2 LANa
    prvi lan sam namestio koristim vec , sve radi ok treba mi da drugi lan pustim na net a da se ne vidi sa prvim lanom da ne budu u istoj LAN mrezi. hvala

    • Подесиш други лан исто као и први, о када све проради, само у фајерволу подесиш да блокира конекције између два лана.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *