Изборник Затворити

Мој блог се рекламира на еТаргету

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2719

Ненадано сам на блогу Свакодневица , Горана Аничића, добио бесплатан купон вредности 1500 динара за оглашавање на еТаргету .

еТаргет огласе сам већ одавно поставио на ужички форум , више да пратим како тај сервис ради него са намером да од тих огласа зарађујем. Досадашњи финансијски резултати су занемарљиви(рецим да сам успео да за око годину дана зарадим једва нешто више него што је вредност овог бесплатног ваучера.

У принципу, таман сам успео да сакупим довољно пара за минималну уплату за оглашавање на еТаргету, што ми је и била основна намера, да зараду од објављивања еТаргет огласа употребим управо на еТаргету за промоцију форума и сличних сајтова које радим – што би би било идеално – да такви сајтови, који су некомерцијалне природе, сами себе промовишу кроз еТаргет.

Да се разумемо, овај мој увод није никакво куђење еТаргет система. Напротив, слаба зарада није зато што је систем лош него зато што је тренутно таква наша маркетиншка сцена. У принципу еТаргет је добар систем и треба га подржавати и промовисати управо зато да се што више оглашивача одлучи да га употребљава. Тада ће оглашавање бити квалитетније, а самим тим и зарада бити боља.

Овај бесплатни купон који сам добио ми је баш добро дошао да мало истражим и другу страну еТаргет сервиса – оглашавање. Ову прилику ћу радо да искористим, да се боље упознам са радом еТаргета, и пренесем утиске.

Шта је еТаргет

То је сервис који посредује између оглашивача и сајтова који желе да објављују огласе. Оглашивач на еТаргет унесе оглас, одреди кључне речи по којима ће да се одређује где се оглас приказује и колико жели да плати оглашавање, а еТаргет те огласе приказује на основу задатих критеријума. Оглашивач плаћа само оне огласе на које је неки посетилац сајта кликнуо, само приказивање огласа се не наплаћује. Уз могућност да се огранични укушпна месечна потрошња на оглашавање,ово представља одличан начин рекламирања уз контролисане трошкове, што је важно у свакој рекламној кампањи, а посебно ако је буџет тањи.

Подешавање

Већ на први поглед подешавање еТаргет огласа делује једноставно. Подељено је у три корака. У првом кораку уносите сам текст огласа, у другом одређујете кључне речи а у трећем подешавае цене клика по кључној речи.

Код уноса текста огласа уносите наслов, два реда текста од по највише 40 знакова и адресу сајта на који треба да буде упућен корисник који кликне на оглас.

Код подешавања кључних речи, уносите кључне речи подељене према томе да ли описују оно што оглашавате или описују интересовања посетилаца којима треба приказати ваш оглас.

Код подешавање цене за сваку изабрану кључну реч можете подесити колико ћете да платите клик.  Тоје важно, јер ако је за неку кључну реч велиак конкуренција оглашавача, биће приказан онај оглас за којег је оглашивач спреман да плати највише. еТаргет вам приказује цене за кључне речи које владау на тржишту и показује вам какав ће приоритет имати ваш оглас с обзиром на цену коју сте одредили.

Први оглас

Данас сам поставио први оглас на еТаргет и овде ћу пренети подешавања. Погледајте их и слободно ми дајте сугестија шта бих могао да променим или урадим да постигнем бољи ефекат. Уједно, ако негде видите оглас можете проверити колико је релеватнно његово приказивање с обзиром на подешавања.

Одлучио са се да оглашавам категорију са блога којој је тема ГПС, картографија и навигација. То је одељак на блогу који сматрам да је један од занимљивијих.

Ево подешавања на еТаргет сајту:

Sadržaj oglasa

Naslov: Blog o GPS navigaciji

1. red teksta: Kako se koristi GPS? A kako karte?

2. red teksta: Uputstva i vesti iz oblasti navigacije.

WWW adresa: https://pedja.supurovic.net/category/gps-navigacija?ref=etarget

Ključne reči

1. Reči koje opisuju Vaš proizvod

garmin, geografska duzina, geografska karta, geografska sirina, geografske karte, georeferenciranje, gps, gps navigacija, gps navigacije, gps navigacijom, gps navigaciju, kalibracija, karta, karte, kartografija, kartografski, mapa, mape, meridijan, navigacija, navigacije, navigaciji, navigacijom, navigaciju, orjentacija, oziexplorer, uporednik, visinomer

2. Reči koje opisuju Vašeg potrošača

alpinizam, biciklizam, kompas, laptop, letovanje, mobilni, mobilni telefon, notebook, pda, planinarenje, putovanje, turizam, vojska, 4×4

Cena reči

Postavio sam cenu 1 dinar za sve reči, i uključio opciju da se oglas pikazuje i na univerzalnim portalima gde se ne gledaju ključne reči

Утисци

Још је рано за неке озбиљне утиске. Још увек ме држи први утисак да је све једнсотавно за подешавање. Видим да има добрих опција за праћење статистике оглашавања, али ту још немам података тако да не могу рећи колико су статистике корисне.

У одељку за подешавање има доста опција, што ми се допада јер волим када могу овакве ствари што боље да контролишем и подешавам, али о њима ћу када се боље упознам.

Вас позивам да пропратите овај мој голас, они који већ имају исксутва могу слободно да ми упуте који савет, а они које овакав начин оглашавања инересуеј али још увек нису пробали могу питати шта ихзанима па а одговор ће се већ наћи, било да то уради неко од посетилаца или да га тражимо од подршке еТаргета.

Постаните корисник

Прекоовог чланка можете искористити специјални бонус за пријављивање на еТаргет сервис. Ако то учините преко овог линка са референцом на мој налог , добићете бонус од 200 динара на свом налогу које можете одмах употребити за оглашавање.

11 Comments

 1. Deda

  Bas mi je drago sto si dobio vaucer… Da nisi kod Gorana, kod mene bi sigurno.
  Delim tvoje misljenje i slazem se da treba podrzavati i promovisati ovakve sisteme kao sto je Etarget!!
  Srecno !!!
  Etarget koristim od prvog dana od kad su u Srbiji !!! Super su i odlicna su ekipa….

 2. Peđa

  Данас сам мало проширио кључне речи за овај оглас на еТаргет-у.

  У кључне речи које описују производ сам уврстио: orijentacija,
  orijentir, orjentir, topogorafija, topografska karta, topografske karte.

  У кључне речи које описују интересовања потошача сам уврстио: wireless, bicikl, bicikla, ciklo, ciklonaut, freebiking, geografija, google map, orijentiring, speleologija.

 3. Krsto

  Ne bih se složio sa konstatacijom da od Etargeta ne može da se zaradi…

  Ja recimo imam na balansu preko 3000 dinara koji su zarađeni za nešto više od 2 meseca. Jesam doduše bezobrazno postavio oglase, tako da zauzimaju dobrih 40% stranice, ali to očigledno ne krši pravila, inače bi me već izbacili ;)

  Takođe smatram da je Etarget retko inovativan i kvalitetan servis na našem webu, i stalne inovacije (kao što je uostalom i ova najnovija sa besplatnim kuponima) i dovode sve više korisnika u sistem.

  Ono što ja očekujem od njih u narednom periodu jeste isplata fizičkim licima (da je do njih – to bi već bilo rešeno, ali postoji neki problem sa državom voljenom). Od mene sve pohvale za Etarget ekipu!

  P.S. Hoće nas Užičane ova „džaba“ – http://is.gd/2aXQm

 4. Peđa

  Стави поред еТаргета и гугл огласе па ћеш видети разлику.

  И не кажем да је еТаргет лош него да је тржиште још увек мало и да треба порадити на томе да се оно прошири.

 5. Peđa

  Може. Колико знам, за физичка лица је управо то и начин зараде, јер не исплаћују новац физичким лицима, а чак и фирме могу, ако им то одговара, да зараду од огласа које приказују употребе као кредите за приказивање својих огласа.

 6. Pavle

  Peđa, da li je potrebno imati 18 godina kako bi dodao reklame na svoj sajt? Ukoliko osoba želi da se prijavi na E-target, treba da unese svoje ime umesto imena firme?

  • Peđa

   Колико знам, еТаргет ради и са физичким лицима али да ли је потребно да лице буде пунолетно не знам. То већ мораш питати људе са еТаргета. У принципу треба да имаш текући рачун да би могли да ти пребацују зараду, а ако немаш увек можеш то радити на име родитеља.

 7. Pavle

  Znaš li možda kako povećati relevantnost oglasa? Po čemu eTarget određuje relevantne oglase? Da li su to ključne reči, sadržaj sajta ili nešto sasvim treće?

 8. Ivan

  Iako je ovo tekst star dve godine, da li možeš da napišeš novi, šta se promenilo u međuvremenu, s osvrtim na domaćeg provajdera reklama E-target i popularnom Httpool koji se u Srbiji koristi? Vidim da b92.net koristi i Gemius.pl.

  Možda još nekom, u poređenju sa Google AdSense. Hvala ;).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.