Изборник Затворити

Направите 3Д фотографију

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5265

У последње време је стерео фотографија постала прилично популарна. У ствари, популарни су 3д филмови који се заснивају на техникама стерео фотографије.

Вероватно и сами нисте одолели а да не погледате како све то изгледа, а да ли сте некад размишљали како се тај тродимензионални ефекат постиже и да ли можете и сами да га направите?

То је у ствари врло једноставно. Наравно, за екстремно добре резултате потребна вам је и одговарајућа опрема, нарочито ако намеравате да снимате 3д филмове, али за експериментисање вам у ствари није потребно ништа више од фотоапарата, којег, претпостављам, већ имате.

Како видимо три димензије

Прављење тродимензионалног снимка се заснива на познавању начина како ми и иначе видимо тродимензионално, односно, стварамо осећај за простор.

Наше чуло вида чине два ока која се налазе на међусобном растојању од неколико сантиметара. Свако око види простор из свог угла, а како је угао гледања различит, то значи да су у та два погледа различита. Мозак добија обе слике и на основу разлика у њима, одређује просторност.

Направите једноставан експеримент, испружите руку испред себе и подигните један прст. Зажмурите на једно око, а другим уочите предмете где се налазе у односу на подигнути прст. Сада затворите то око, а отворите друго. Приметићете да су сви објекти померени у односу на прст. Уколико прстом заклоните неки предмет, довољно је да промените око и тај предмет ћете поново видети, иако прст нисте померали. Све то је могуће јер наше очи исти простор посматрају из два различита угла.

Сада да фотографишемо

Када правимо тродимензионалну фотографију све што треба да урадимо  то је управо да забележимо простор снимљен из два различита угла гледања који опонашају наше очи. Рекао сам на почетку да вам није потребна никакав посебна опрема, већ фотографије можете правити било којим фотоапаратом.

Најједноставнија техника је да ставите окулар фотоапарата не једно око, направите снимак, затим га преместите на друго око и поново направите снимак. Те две фотографије су довољне да направите стерео фотографију.

У неком програму за обраду фотографија треба да учитате обе фотографије, спојите их и ставите једну поред друге, али тако што ћете им заменити места – фотографија снимљена са левог ока треба да буде смештена десно и обрнуто. То је готова стерео фотографија.

Ако којим случајем нисте корситили дигитални фотоапарат онда направите фотографије на папиру и само их ставите једну поред друге.

Ево пример једне такве, коју сам направио давно, једном приликом када сам на нашем ужичком форуму објашњавао како се прави стерео фотографија:

Како гледати

За гледање стерео фотографија користе се разне технике. Пример који сам вам показао се заснива на укрштању левог и десног погледа. Гледањем кроз посебно направљен систем огледала овакву фотографију доживљавате као тродимензионалну.

Ипак, ни за гледање није вам потребна никакава посебна опрема. Ове фотографије можете да гледате и без икаквих направа, уз мало вежбе. Потребно је да научите да укрстите поглед. То се обично ради ради забаве деце, јер укрштен поглед увек делује будаласто и смешно, а овај пут ће од њега бити и неке користи.

За почетак, кликните на горњу фотографију да се отвори у већој резолуцији на вашем монутиру. Затим испружите руку, подогните један прст  и усредсредите поглед на њега. Полако приближавајте прст свом лицу и све време држите поглед усредсређен на њега. Када прстом додирнете нос, ваш поглед је укрштен. А ако обратите пажњу и фотографија на монитору је постала тродимензионална.

У ствари, уместо две слике на монитору видећете три. Она у средини је тродимензионална. Слободно померајте главу и заиста ћете видети да је осећај тродимезионалног простора на фотографији јасан.

Ако имате проблема да видите тродимензионалну слику, онда пробајте другачију технику. На фотографијама нашите нешто што је уочљиво. Можете употребити и угао фотографије. Затим урстите поглед и видећете како се две фотографије преклапају. Настојте да их укрстите тако да се уочљива тачка са обе фотографије поклопи. Када то постигнете, све ће бити преклопљено и видећете трећу димензију.

Да би вам било лакше, када укрстите поглед и видите тродимензионалну слику, поставите шаке испред лица тако да свака заклони једну од бочних фотографија. Када будете видели само средњу биће вам лакше да задржите концентрацију.

Немојте предуго овако гледати фотографије, јер се укрштањем напрежу и замарају мишићи ока. Након дужег гледања можете имати непријатан осећај.

3 Comments

  1. SadClown

    Pahaha xD
    Šašavo i fantastično u isto vreme.
    Malo je teže da se namesti slika. A kad uspeš, posle 20-30 sekudni uopšte nemaš osećaj naprezanja, čak možeš bez muke i da šaraš pogledom po 3d slici. :)

  2. Dragutin Dragan Petrović

    Poštovani mislim da se prikazani snimci sobe , ne nalaze na pravom mestu i da leva ide na desnu stranu i obratno.Logično je da desni snimak mora da prikaže malo više prostora na desno a levi snimak u levo.Na mnogim sajtovima i blogovima prave se takve greške a očima NE možemo menjati mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.