Изборник Затворити

Хистограм, благодет дигиталне фотографије

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/703

Једна од великих предности дигиталне фотографије је што већ у току самог снимања можете да видите резултат који ћете добити. Додуше, на озбиљнијим фотоапаратима тек однедавно се појављује опција прегледа уживо (live preview), а на многима још увек фотографију можете да видите тек када је снимите, али и то је велика ствар – видети готову фотографију одмах након што је снимљена, јер то значи да ако нисте задовољни, ствар можете да поновите са промењеним параметрима снимања и тако да понављате све док не будете задовољни.

Хистограм
Хистограм

Осим самог прегледа фотографије, иоле напреднији дигитални фотоапарати, омогућују једну у ствари важнију могућност – да погледате графикон расподеле осветљења на фотографији – хистограм. Неки фотоапарати графикон приказују на већ снимљеној фотографији а неки то могу и уживо док кадрирате.

Овај графикон је приказан као хистограм, на водоравној оси су нијансе осветљења од потпуно црног до потпуно белог, а усправна оса показује застуљеност осветљења у фотографији (колико на фотографији има тачака које садрже дати ниво осветљења).

Леви део графикона показује тамне нијансе, средњи средње нијансе а десни крај показује светле нијансе.

Што је фотографија тамнија, односно има више тамнијих нијанси то је графикон више померен у леву страну, према почетку графикона, односно, што је фотографија светлија, односно има више светлијих тонова, то ће графикон бити померен више у десно.

Ако је фотографија веома контрастна и садржи само тамне и светле нијеансе без срењих, онда ће графикон бити „расцепљен“ па ће један део бити у левом крају показујући тамне нијансе, а други део у десном, показујући светле нијансе.

Ево пар примера фотографија са њиховим хистограмима:

На њима се јасно види да прва фотографија садржи осветљење које обухвата скоро цео опсег светла, али да мало „вуче“ у тамно. Друга фотографија очигледно садржи више тамних нијанси, а трећа, пошто је на снегу, садржи више светлих нијанси.

Контрастна фотографија
Велики контраст фотографији, али добро експониран

Не кажу случајно да је хистограм савремени светломер. Он не може да погреши. Прецизно ће вам приказати распоред осветљења на фотографији, а на вама је да одлучите како ћете ту информацију употребити.

Када разумете значење хистограма, можете лако да у току снимања оцените да ли фотографија одговара ономе што желите да постигнете. То је врло корисно ако не верујете ономе што видите на екрану када гледате снимак. Екран, због ограниченог броја боја и нијанси, н еможе да прикаже све детаље, а често се, због амбијенталног светла и не види добро. Међутим, хистограм не може да слаже.

Хистограм може бити користан да избегнете подсветљавање и пресветљавање фотографије. Ако је фотографија подсветљена имаће много црног на себи, а хистограм то врло лепо покаже јер графикон претерано претеже у леву страну. Карактеристично за веома подсветљену фотографију је да је превелики део графикона потпуно приљубљен уз леву ивицу, а да на средњем и десном делу скоро уопште и да нема садржаја.

Код претерано пресветљене фотографије ствари стоје обратно, превелики део графикона је потпуно приљубљен уз десну ивицу графикона а средњих и тамних тонова скоро да и нема.

Овако крајње подсветљена или пресветљена фотографија је очигледна чим је погледате. Хистограм ће вам то само потврдити. Али ако нисте баш претерали у подсветљавању и пресветљавању лако може да се деси да то на екрану фотоапарата и не приметите, али на хистограму се то лако види.

Немојте само да се преварите као што то често људи раде, да сваку фотографију којој хистограм тежи тамним нијансама сматрате подсветљеном или ону којој хистограм тежи светлим нијансама пресветљеном. Савим је нормално да нека фотографија, иако је добро експонирана садржи више тамних или светлих нијанси, јер је просто снимљена сцена таква. Оно што у ствари треба да радите то је да поредите оно што видите у кадру, то јест оно што очекујете, и оно што вам каже хистограм. Ако се разликују, то је знак да нешто у подешавањима фотоапарата треба поправити да се добије исправна експонираност.

Хистограм "прегореле" фотографије
Хистограм „прегореле“ фотографије

Оно што је важно, то је да ће вам хистограм показати ако је само део фотографије пресветљен или подсветљен, односно ако је динамика светла сцене превелика за фотоапарат. Како то изгледа погледајте на овој „прегорелој“ фотографији.

Њен хистограм показује за добар део опсега сасвим нормалан ниво осветљења, али у белом делу има превише тачака и дијаграм је врло оштро скочио. То је јасан показатељ да су бели делови фотографије пресветљени, што се на фотографији и види. Да, види се на рачунару, али на малом екрану фотоапарата, на терену, овако нешто врло лако може да промакне.

У случају подсветљене фотографије, ствар је слична само што графикон показује превише тамних тачака. Нама је интересантнији део са светлим тачкама јер у дигиталној фотографији, ако фотографија „прегори“ то је неповратна штета.

Ако је на фотографији забележена бела боја, ту нема више никакве информације на основу које бисмо могли да извршимо корекцију. Насупрот томе, на тамном крају спектра, лакше је извршити корекције. Због тога, када фотографишете, нарочито водите рачуна да не пресветлите фотографију, односно, радије бирајте да фотографија буде подсветљена.

У ствари, није ни много важно да ли сте слику подсветлили или пресветили све док је снинак у оквиру светлосне динамике фотоапарата. Ако хистограм показује графикон који не додирује ни леву ни десну ивицу то значи да је динамика кадра у оквирима могућности фотоапарата. Све инфомације су ту а да ли је кадар мало светлији или тамнији није важно, јер ћете то лако накнадно исправити на рачунару – и то без икаквог губитка квалитета.

Међутим, ако фотоапарат не може да забележи целу динамику светла у кадру, то ћете одмах видети на хистограму. У таквим случајевима морате радити нештои да из снимка извучете што више.

Боље је да намерно подсветлите снимак тако да светлије површине буду добро експониране. Из тамних површина ћете касније лакше извући материјал за корекцију. Да бисте сачували што више информација у на тамним површинама, немојте претеривати са подсветљивањем, већ га примените само утолико да најсветлије површине не буду пресветљене.

Моћете се одлучити и за два снимка – један направите тако да светлији делови буду добро експонирани, а други да добро експонирате тамније делове. Хистограм ће вам много помоћи да подесите експозицију. Касније ћете на рачунару спојити те две фотографије и употребити добро експониране површине из сваке добијајући фотографију веће светлосне динамике.

1 Comment

  1. Nikola

    Veoma lep i lako razumljiv članak, zaista, na veoma lep način objašnjeno, i otkako sam pročitao ovaj članak pre nekoliko meseci, počeo sam da koristim „blagodet“ histograma…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.