Изборник Затворити

Припрема бицикле за зимско одлагање

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5656

Стигла је зима. Иако ће се увек наћи залуђеника који ће бициклу возати и зими, већина ипак свог двоточкаша спреми за лепше време. Ако и ви планирате да спакујете бициклу преко зиме онда вас сигурно занима како то да урадите.

Неке посебне припреме у ствари нису ни потребне. Довољно је да оперете бициклу и подмажете делове којима је подмазивање потребно.

Немојте прати бициклу водом под великим притиском, него крпом, обичном водом и са мало шампона за прање аутомобила. Ако је ланац више запрљан, скините га и оставите да одстоји десетак минута у бензину или петролеју. Након тога га обавезно подмажите. Обратите пажњу и на кочнице, нарочито ако се ради о дисковима. На њима увек има прљавштине а дискови су ионако склони корозији.

Када се већ бавите око бицикле, искористите прилику да је добро прегледате и утврдите да ли има неких ошптећења. Прегледајте кочнице, мењаче, сајле, ланац, унутрашњу и спољашњу гуму… Све што можете одмах поправите да вас не сачека на пролеће. Остало прибележите да се са тиме позабавите на почетку сезоне.

Одлагање бицикле

Обично је највећи је проблем где оставити бицикл преко зиме. Важно је да он не остане напољу, изложен зими, влази и што је најгоре смогу, јер у таквим условима сви гвоздени делови ће сигурно зарђати, а чак и нерђајући материјали ће се улепити у наслаге влаге, прашине и смога. Бицикл ваља да буде на сувом месту, и иако му хладноћа не смета, ваља да није изложен мразу, јер има гумених и пластичних делова које веома ниске температуре могу да оштете.

Да вам бицикл не би сметао, није лоше да му направите носач тако да можете да га окачите на зид или под таваницу. То је добро и за гуме на точковима, јер тако неће трпети тежину бицикла.

Ако ће бицикл висити, из точкова испустите допола ваздух. С обзиром да бицикл нећете возити, нема потребе да гуме буду под пуним притиском.

Ипак, ако ће бицикл стајати на земљи гуме ће носити тежину бицикле. Тада немојте испуштати ваздух, или га само мало испустите да се гуме не би савијале под тежином бицикле, а с времена на време се сетите да окренете точкове, како не би оптерећење било стално на истом месту на гумама. Ако заборавите, немојте се изненадити када на пролеће видите да су гуме испуцале.

За гуме је нарочито важно да не буду на промаји. Чак и ако није хладно, промаја је довољна да и нове гуме доведе у такво стање као да су прешле стотине и стотине километара.

Са бицикле скините светиљке, пумпу, брзиномер и све остало што је лако скинути. Спакујте то у неку кутију или кесу и унесите у стан. То су ситнице које вам неће сметати, а боље је да их држите на собној температури и на сувом, нарочито ако се ради о електричним уређајима.

Ако место на коме држите бициклу има прашине, заштитите бициклу тако што ћете је умотати у пластичне кесе и прекрити. Много је мањи посао на пролеће скинути облоге него рибати бициклу од наслагане прашине. Ово је нарочито важно ако немате могућности да бициклу држите унутра већ мора да презими на тераси или неком другом отвореном простору. Што је боље умотате, то је боље за њу.

А сад, крпу у шаке и на посао….

1 Comment

  1. Marjan Paradoksija

    Godinama sam biciklu čuvao u stanu, imala je gospodski tretman! Letos sam malo sredjivao stan, pa mi je sad teško da joj pronadjem mesto. Veliki problem kad nemaš garažu, podrum ili tavan u zgradi!!!
    Ipak, drug iz komšiluka ima garažu, pa sam mog ljubimca odvezao na zimski san kod njega. Tamo je i njegov bajs, pa će taman imati s kim da priča u toku zime ;)

    E, sad, jedna guma ostade pocepana da čeka proleće, ali, oprostiće mi valjda!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.