Изборник Затворити

Србија постала еколошка држава

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3885

Ето дошло је и то да је Србија најзад постала еколошка држава – бар на папиру. Ових дана је на снагу ступила Уредба Владе Србије којом су прописане нове таксе, овај пут по еколошком основу. Објављена је у Службеном гласнику од 24. фебруара.

Сада се на све електричне и електронске уређаје, кућне апарате, рачунаре, телекомуникациону опрему и све друго што ради на струју плаћа додатна такса која се обрачунава према маси производа у неколико категорија:

– велики кућни уређаји – 30 динара/кг

– мали кућни апарати – 60 динара/кг

– рачунари, лаптопови, фотокопир апарати, мобилни телефони.. – 60 динара/кг

– монитори – 90 динара/кг

– аудио уређаји, телевизори, видеокамере… – 60 динара/кг

– флуоресцентне светиљке – 40 дин/кг

– сијалице са жарном нити – 140 динара/кг

– буилице, тостери, шиваће машине, опрема за млевење, бушење, полирање.. – 50 динара/кг

– играчке – 40 динара/кг

– медицински уређаји – 75 динара/кг

– опрема за видео надзор, праћење и слично – 100 динара/кг

– аутомати за топле напитке, лименке, банкомати и слично – 100 динара/кг

Према Уредби средства прибављена по овом основу ће бити употребљена за Фонд заштите животне средине, односно за рециклажу електронског отпада.

Уредба је донета и објављена на речац и изненадила је најпре трговце који сада морају да нову таксу обрачунају и повећају цену производа. Неретко, такса поскупљује производе и за преко 15 процената.

Колико то све има смисла?

Па има га, тако држава обезбеђује огроман прилив новца у буџет. Тај новац ће да употреби за све и свашта, а нешто од тога ће стварно бити усмерено и на назови еколошке пројекте, чија је једина сврха да прикажу да се као радило на екологији, мада и тада ће углавном циљ бити да се новац подели  по разним буразерским линијама преко пренадуваних фактура.

И ту се углавном сваки смисао и завршава.

Прави смисао би у стварио био у томе да држава обезбеди озбиљну инфратруктуру за рециклажу, а да грађани, када већ плате ту таксу, добију неки „зелени листић“ као потврду те да, када дође време да треба да какав уређај отпреме на рециклажу, могу да услугу рециклирања „плате“ тим листићем, с обзиром да су реиклажу платили приликом куповине уређаја.

Нажалост, осим што ће нам се испразнити џепови, ништа неће бити промењено, и прод тога што ћемо морати да плаћамо рециклажу приликом куповине уређаја, али и да је плаћамо још једном – када уређај буде зрео за отпад.

Логику је тешко наћи и у направљеним категоријама производа. Она више изгледа да је осмишљена како би што више опељешила купце, него према старном учешћу одређене категорије у загађивању. Некако су групе и цене такси више формиране према профилу корисника уређаја, него према потенцијалном загађењу које ти уређаји могу да начине. А да не говоримо о томе да су електрични уређаји прилично мали загађивачи самим тим то користе електричну енергију, и да се прилично добро могу рециклирати, тако да је њихово учешће у укупном загађењу у ствари мало.

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.

Слични чланци

2 Comments

  1. Bojan

    Bilo bi mi drago da je zaista podignuta ekološka svest u ovoj državi, ali od toga nema ništa…
    Nažalost, ta uredba je napravljena baš da bi se zloupotrebila u svrhu popunjavanja budžeta i pojedinih džepova.
    Verovaću da se stanje zaista popravlja kad budem video pogone za reciklažu (samim time i nova radna mesta), različite kontejnere i kante za različite vrste otpada.
    Do tada možemo lagati druge da smo ekološka država sa ekološkom policijom (koju čini mi se imamo, samo ih nešto i nisam viđao…)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.