Изборник Затворити

Година дана регистрације .РС домена

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1026

Ево истиче година дана како је почела регистрација .РС домена. Оно што је вероватно највише интересовало јавност – цене домена, на које су многи имали замерке да су неосновано високе, и даље су исте и не постоје никакве назнаке да ће бити некакве промене.

За прошлу годину, образложење безобразно високих цена је било у томе што, ето,  руководство РНИДС-а није могло да претпостави какви их тршскови очекују па су одрапили цену које је за сваки случај висока, да не остану кратких рукава. Такође су обећали да ће, када се приведе година крају имати бољу представу о трошковима па ће цене кориговати.

Занимљиво је да исти људи коју сада чине руководство РНИДС-а, већ осам година никако да направе некакву процену трошкова администрације националног домена. У неколико назови јавних расправа им је тражено да своје планове образложе предрачуном трошкова (увек су одбијали да то назову бизнис планом јер тврде како то што они раде није приватан бизнис, него непрофитна активност) и они су то увек одбијали да учине, али се нису никада устезали да одрапљују цене за које никада нису дали никакво, па чак ни лоше образложење.

На последњој Скупштини РНИДС, 8. децембра прошле године је наводно усвојен некакав оквирни финансијски план, који је ваљада требало да буде основа за формирање цена, али нити је тај план објављен нити постоје икакве назнаке да ће цене бити мењане.

И даље, РНИДС није корисницима и јавности, иако је на то обавезан, ни на који начин предочио коју методологију је користио за одређивање цене домена нити за шта су огромне паре (које су за ових годину дана приграбљене) – потрошене. Једини трошак који се зна да је направљен је ангажман приватне агенције да у име РНИДС спроведе конкурс за директора РНИДС. Толико о наменском трошењу новца и улагању у развој самог сервиса, а у интересу грађана, како се РНИДС декларише да му је улога.

Према подацима са сајта РНИДС његова зарада у протеклој години износи најмање:

24825 rs домена * 1500,00 = 37.237.500,00 динара
16170 co.rs домена  * 500,00 =  8.085.000,00 динара
2393 org.rs домена * 500,00 = 1.196.500,00 динара
2757 in.rs домена * 300,00 = 827.100,00 динара
774 edu.rs домена * 500,00 = 387.000,00 динара

Укупно је од регистрације домена зарађено 47.733.100,00 динара.

Но, то није сва зарада. Познато је још да је РНИДС издао 36 лиценци за овлашћене регистре тако да произилази да је зарађено још:
36 „провера оспособљености“ * 10.000 = 360.000,00 динара
36 регистара је платило обаветних 200 домен година * 1500,00 = 10.800.000,00 динара

Од регистара је дакле узето 11.160.000,00 динара

Још један познат извора прихода је чланарина. Она додуше не дотиче кориснике домена јер је они не плаћају, али је њена улога врло значајна. Чланарина је наиме, невероватно и бескрупулозно висока, тако да је обезбеђено да се контролише ко је члан, односно ко има право гласа. Практично, право гласа у РНИДС се купује и дебело плаћа, тако да интерес да се учлане имају управо само они којима РНИДС ствара врло велику зараду. Они, на чију штету се прави зарада, просто не могу да приуште да се учлане.

РНИДС има 41 члана, чланарина је 12.000,00 динара (ако је у међувремену нису повећавали), тако да је приход од чланарина 492.000,00 динара.

Укупно (домени + регистри + чланарина) то је 59.385.100,00 динара без обрачунатог пореза. Али да урачунамо и порез: 70.074.418,00 – толико су успели да за једну годину измузу од грађана и фирми – нешто преко 70 милиона динара – сопственим, самовољним одлукама, без икакве контроле нити државе нити корисника домена чије интересе РНИДС наводно заступа.

Ово је огроман новац, а то и даље није сва зарада, већ само онај део који је јавности познат. Непознато је колико је наплаћено продужења .yu домена, промена регистара, регистрација домена директно код РНИДС-а, издавања потврда, арбитража (једна арбитража са физичко лице кошта 80.000,00 динара а за фирму 160.000.000,00 динара!!!!), колико је зарађено по каматама јер је део овог новца орочен и других прихода за које јавност не може да зна. Завршни рачун, ако је урађен, такође јавности није познат.

Шарада са пељешењем грађана и фирми за домене се очигледно и ове године наставља.

Ето им га још један 61 милион на празна обећања и фотељашење, а не треба заборавити да РНИДС-ом управљају људи који у ствари од целе ове ствари направили добар бизнис јер су то листом власници или запосленици у фирмама које су овлашћени регистри те тако имају и одличну зараду на провизију. На ово што је РНИДС опељешио грађане, отприлике још толико су узели овлашћени регистри.

Зашто све ово сматрам пељешењем? Зато што администрација 47.000 домена једноставно не може да кошта 140 милиона динара годишње.

Као пример да одржавање регистра не може толико да кошта наводим сервис FreeDNS , који је бесплатан, а обезбеђује администрацију за нешто преко милион и по домена и то не само као регистар него као ДНС, што значи да трпи многоструко веће оптерећење разним ДНС упитима о доменима за разлику од регистра. FreeDNS дневно трпи преко 23 милиона упита што целокупан регистар за РС домене неће доживети можда ни у неколико следећих деценија. FreeDNS одржава само један човек, унос и админстрациај домена се обавља преко веб сајта тако да корсиници могу све сами да обављају и нема потребе да се нека админситрација обавља ручно.

Оволико не може да кошта ни то што је РНИДС морао да крене од нуле и да себи обезбеди сву опрему и друге услове за функционисање. Па чак и да толико кошта да се то обезбеди, свакако не може толико коштати сваке године – ако се прве године све обезбеди, надаље се све своди на трошкове одржавања и повременог занављања опреме, а ти трошкови морају бити вишеструко мањи.

РНИДС је од самог почетка замишљен као приватни сервис који треба да послужи да се направи добра зарада. У његовом формирању су учествовали људи који чак нису ни скривали такве амбиције, а свако други, ко је сматрао да национални домен треба да се користи пре свега у складу са интересима самих корисника домена и државе, био је увек одстрањиван. РНИДС је данас ништа друго него машина за прављење пара продајом магле. Они који управљају РНИДС-ом, директно зарађују. Они доносе све одлуке које утичу на зараду и не постоји ама баш никакав механизам контроле рада РНИДС-а ни од стране државе ни од стране корисника домена.

Управо оваква ситуација са националним доменом ме је мотивисала да покренем сервис са бесплатну регистрацију IZ.RS домена . Он успешно ради исто колико и остали .RS домени, регистровано је на стотине домена, поптуно беспалатно и тиме је омогућено обичним, нормалним и поштеним људима, фирмама и организацијама да могу да употребе национални домен за своје сајтове а да при том не морају да плаћају бесрамно високе цене.

Овај чланак је, иначе, првобитно објављен на форуму EliteSecurity,  али је првокласном брзином у року од неколико минута цензура одрадила своје. Наиме, власник овог форума је у врло блиској вези са неким кључним људима у РНИДС и та спрега је годинама коришћена да се манипулише јавношћу. РНИДС користи EliteSecurity форум за своје јавне расправе, али су те расправе увек дебело цензурисане и брисан је скоро сваки критички коментар како би се створила слика да је што РНИДС ради има пуну подршку домаће јавности иако је ствар у ствари сасвим другачија. Много је људи који су имали врло озбиљне и аргументоване замерке на цео систем на коме је постављен РНИДС, али њихов глас се у јавности није могао чути јер је био мета врло оштре цензуре.

Начин како је настао РНИДС је типичан пример тразиције из прошлог режима у садашњи, где се на сваки начин газе све друштвене вредности зарад личне користи малог броја појединаца који су постигли неке позиције захваљујући доприносу у самој транзицији, али и политичким и пословним везама, а где се корист огледа пре свега у једној ствари – НОВЦУ!

11 Comments

 1. Александар

  Ето, тако се то ради у каубојској држави званој Србија. Ништа ме не чуди, право да ти кажем. Не можеш предвидети број, али има и случајева закупа домена на више од једне године, па је инкасирано и више од ове грубе рачунице. Нпр, ја сам .ин.рс домен закупио на 4 године, а сигурно нисам једини.

  Него, ти још увек губиш време на дискриминаторском и антиспрском форуму ЕС?

 2. Dragan Beković

  Pedja, zaista svaka čast! Ti si prvi iz branše koji se usudio da progovori o ovoj temi.

  Generalno, čim sam čuo nekoliko meseci ranije da će CRI (Torbica & (uklonjen uvredljivi sadržaj), sada neki konsultant u Ministarstvu telekomunikacija) jedan od provajdera, sve mi je bilo jasno.

  • Peđa

   Ма нисам први. Јесам активан по овом питању од почетка – када су кренули са идејом да реорганизују YU NIC, и покушавао сам да утичем на то да национални домен не буде узурпиран, али колико знам, исто када и ја и други су се ангажовали по истом питању, само што смо сви били цензурисани и скрајнути на друге начине јер нисмо били по вољи изабраницима који су већ имали план како да национални домен узму у своје руке и од тога направе себи сјајан профит на штету свих нас.

   Сада је велики проблем што они држе у шаци све домене, а тиме и власнике домена. Могу у било ком тренутку са било којим разлогом да некоме одузму домен, јер сва правила они диктирају, а већ смо видели да не презају од тога да их мењају када им се прохте. То им одмах гарантује тишину, јер ретко ко ће да се усуди да јавно, без устезања говори о томе како они злоупотербљавају национални домен.

   Ето не премир регистри, многи су веома незадовољни условима и уопште третманом који имају од РНИДС-а (а који се разлику зависно од тога да ли си део екипе или ниси), али не смеју о томе јавно да говоре, јер би то одмах значило да губе лиценцу а самим тим им пропада и сав, не мали, новац који су у то уложили.

 3. Prokka

  Hvala ti što si napravio iz.rs domen!
  Hvala ti što si napisao ovaj članak i ukazao na ogromne prihode RNIDS-a.
  Zamolio bih te samo da proveriš cifre, jer mi se čini da si im umanjio troškove za nekih 7 miliona, što verujem da ti nije bila namera
  nije tačno – 16170 co.rs domena * 500,00 = 835.000,00 dinara
  tačno – 16170 co.rs domena * 500,00 = 8.085.000,00 dinara
  Veliki pozdrav

  • Peđa

   Хвала на исправци. У свим овим огромним износима, мало сам се забројао :) Није да осам милиона више у односу на укупан износ прави неку разлику, али ипак, ваља бити тачан. Дакле, укупан износ је негде око 140 милиона динара, а ево, почиње нови круг, па ће сви који су до сада платили домене, морати то да ураде поново.

 4. Prokka

  Lako je zabrojati se kada se radi tolko računa, u svakom slučaju iznos je popriličan. Meni osim toga što su skupi, smeta i što su spori. Nekoliko puta sam pokušao samo da proverim dostupnost određenog domena, ali mi to ni jedan jedini put nije uspelo… Šta reći… Još kad pogledamo kako su to crnogorci lepo rešili, jesu im domeni skupi relativno, ali imaju odličan domen i veliki broj potencijalnih kupaca. Ono što mi je ipak najzanimljivije i što im je najveći plus jeste što su ih prihvatili svetski registri poput Godaddy i svima tako olakšali posao znatno.

 5. Повратна веза:Јесте ли престали да користите .yu домен? | Peđa Supurović, beležnica

 6. Повратна веза:Угасите сами свој .yu домен, не чекајте РНИДС | Peđa Supurović, beležnica

 7. Повратна веза:Ево на шта РНИДС троши наш новац | Peđa Supurović, beležnica

 8. Повратна веза:Хоће ли вам све радити када обришу .yu домен? | Peđa Supurović, beležnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.