Изборник Затворити

Интервју: Петар Максимовић, директор Инфо теам, произвођача мапе Србије и Црне Горе за Гармин ГПС уређаје

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3958

ГПС навигација у Србији је почела да се развија практично са појавом Инфо тима (Info Team) као заступника Гармина. Поред палете тада актуелних ГПС уређаја, Инфотим је започео и израду мапе Србије и Црне Горе.

До данас, Гармин преко Инфо тима држи лидерску позицију у области ГПС навигације у Србији. Овом приликом разговарам са Петром Максимовићем, директором Инфо Теам-а, како бих покушао да сазнам нешто више од онога што се може пронаћи на званичним сајтовима.

П: На почетку, питао бих: Гармин или Инфотим? Многи људи су збуњени симбиозом ове две фирме на српском тржишту. Каква је у ствари ваша позиција у односу на Гармин? Где престаје Гармин а почиње Инфо тим?

О: Info Team постоји од 1995, ове године славимо мали јубилеј, 15 година постојања. Од 2001. Инфо тим заступа и дистрибуира Гармин производе у Србији, а „спајање“ Инфо тим и Гармин имена настаје као последица маркетиншких активности које су промовисале коришћење ГПС технологије на различитим пољима комерцијалне и личне примене.

Граница је у суштини прилично јасно повучена, Инфо тим је увозник и дистрибутер Гармин производа, и издавач SCG Route карте за Гармин уређаје. Са друге стране, Гармин је водећи светски произвођач ГПС уређаја са веома развијеном дистрибутерском мрежом у којој се Инфо тим налази од 2001.

П: Некако је постало уобичајено да се пролеће сматра новом сезоном у навигацији. Тада се људи најчешће одлучују за набавку уређаја. Обично у исто време, и на тржишту се појављује нова генерација уређаја. Шта нам је Гармин ново припремио за ову сезону?

О: Компанији Гармин се велика улагања у истраживања и развој већ 20 година враћају кроз нове генерације уређаја које су све заступљеније на тржишту. Иако се тако није чинило у почетку, ГПС навигација је, као што сте приметили, постала сезонски посао. Гармин покушава да изађе из сезонских клишеа лансирањем нових производа ван тих замишљених сезона, па нас овог пролећа дочекује са новитетима најављеним у другој половини 2009.

Првенствено мислим на ручне Орегон и Дакота уређаје. Орегон је доживео већ и другу генерацију, стигли су нам модели 450 и 550 који потпуно потискују претходне 200 и 300 уређаје. Са новим троосно стабилисаним компасом, бољим екранима и процесорима, и интегрисаном камером (у модел 550). Захваљујући новим пријемницима, Орегони полако преузимају примат „рефентног“ модела од већ легендарне GPSMAP 60 фамилије. Са друге стране, Дакота серија својим карактеристикама, осим величином екрана, не заостаје много за Орегонима. Тренутно је једино цена спречава да не изгура у потпуности своје претходнике eTrex фамилије.

П: Претпостављам да су најпродаванији уређаји у области ауто-навигације. Избор је велики, а цене у доњем сегменту су прилично приступачне. Каква је унапређења Гармин увео у овогодишњу понуду?

О: Изостанак штанда на овогодишњем ЦЕБИТ-у је померио датум најаве нових ауто уређаја. Сезона путовања и повећаног интересовања за ауто уређаје у Европи почиње крајем априла – претпостављам да ће нас новитети ауто уређаја све изненадити у том периоду. У међувремену се генерација уређаја из 2009: серије 12../13../14.. потпуно учврстила на лидерској позицији ауто навигационих уређаја. Добили смо стабилне, поуздане и једноставне уређаје који остављају много мање питања код нових корисника ГПС уређаја.

П: Навигација у природи је некако слабије заступљена, вероватно зато што је мање заљубљеника у природу него возача. Истине ради, навигација у природи захтева значајно озбиљније уређаје што се одражава и на њихову цену. Гармин је у овој области увек имао добру понуду. Прошле сезоне су промовисани уређаји нове генерације Дакота, Орегон и Колорадо, али је остао утисак да су то била некаква проба тржишта, а у ствари се очекује да друга генерација ових уређаја заблиста. Шта у том погледу можемо да очекујемо од Гармина?

О: У одговору на раније питање сам већ поменуо Дакоте и Орегоне.

Колорадо сам намерно прескочио јер је се та серија уређаја показала као не баш најбоље решење. Алтернативни точкић за унос података није донео очекивану реакцију тржишта, па су га Орегони са екраном осетљивим на додир јако брзно потиснули.

Нове генерације Орегона (450/550), и Дакоте су пријатно освежење у понуди ручних уређаја, а подршка за учитавање растерских карата представља дугоочекивану функционалност која је изузетно једноставно имплементирана. Нагласак на интеграцију са Google Earth-ом, подршка за растерске карте, и најављена подршка за Digital Globe претплату на сателитске снимке који би се пребацивали са рачунара у уређај, подижу доста пажње око Орегон / Дакота платформе. Са нестрпљењем очекујемо пуну имплементацију свих наведених сервиса и тестове у природи овог пролећа.

П: Посебност ваше понуде је рутабилна мапа Србије и Црне Горе. Ово је вероватно и најзначајнији ваш производ те изазива много интересовања. Мапа је редовно ажурирана и стално се допуњава и те допуне су бесплатне.

Да ли планирате неке радикалније помаке осим самог дупуњавања мапа. Хоће ли бити неких значајних унапређења у функционалности и врсти садржаја мапе?

О: Рутабилна мапа је логичан наставак рада на првој електронској карти Србије (SCG Roadmap) коју смо издали сада већ давне 2004. Рутабилна верзија карте је издата под лиценцом за Гармин уређаје, и до сада је доживела 11 ажурирања.

Поред очекиване мреже путева, посебно смо поносни што карта садржи и детаљну карту река, као и топографске податке прикупљене на терену.

Рад на даљем развоју карте се одвија у два правца: даље ажурирање и допуњавање постојећег садржаја карте новим подацима, али и имплементација нових функционалности у карту.

Свакако најзанимљивија нова функција су Rich POI – тачке од интереса са додатним садржајем: сликом, текстом и сл. Сетови оваквих тачака су пробно развијени у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, и представљају својеврстан туристички водич кроз град. У току је развој неколико сличних пројеката и прављење сетова тачака са додатним садржајем које ће се дистрибуирати корисницима уређаја преко интернета.

Ово отвара могућност даљег развоја SCG Route мапе као медија за комуникацију и активног водича људима који се крећу кроз Србију.

П: У редовном ажурирању мапа користите и податке које вам шаљу корисници са терена. Многи, ипак, не знају да могу да пошаљу исправке или допуне за мапу. Који је начин да то учине?

О: Од прве верзије рутабилне карте, издате половином 2006, до данас, од велике су нам помоћи исправке и примедбе које нам шаљу корисници. Веома је велики број људи који активно учествују у развоју SCG Route и овим путем би се свима захвалио који то чине.

Ко год примети грешку у карти, може нам послати електронском поштом исправку на [email protected], а ми ћемо се потрудити да је исправимо у најкраћем могућем року. Понекад нам се деси да због обима посла не стигнемо да унесемо све исправке које корисници пошаљу између две верзије, али се трудимо да будемо што ефикаснији.

П: Нове верзије мапе су у НТ варијанти. Оне садрже више информација али то значи и да траже више ресурса. Каква је тачно разлика између НТ и обичних мапа?

О: НТ означава „new technology“ – нову генерацију Гармин мап процесора који производи „лакше“ карте. Генерално су НТ мапе мање у мегабајтима, али теже за процесирање у уређајима. Због тога их не подржавају неки уређаји старијих генерација попут eTrex Vista C, или GPSMAP 60. Из тог разлога је свака верзија мапе доступна и у „неНТ“ или „Light“ верзији, коју корисници могу добити на захтев.

Функционалних разлика, према Гармину, између НТ и „обичних“ мапа нема, али се примећује код неких наутичких уређаја старије генерације да не виде баш све податке из НТ мапе, док виде све што садржи обична. Дакле званично, функционалних разлика нема, потребно је само изабрати одговарајућу верзију према уређају.

П: Како корисници могу да дођу до те мање захтевне верзије мапе?

О: Довољно је послати захтев са ЦД бројем за „обичну“ верзију, електронском поштом на [email protected], у року од дан-два стиже линк за преузимање.

П: Годинама, како је Инфотим ажурирао мапу, она је постајала све обимнија. Из тог разлога је подељена у неколико области. Ипак, многи корисници старијих уређаја имају проблема да користе мапу јер просто не могу да учитају више потребних сегмената у уређај. Да ли планирате да мапу изделите у ситније сегменте како би их било лакше користити?

О: Даље сегментирање мапе би само закомпликовало пребацивање свих делова мапе у уређаје са довољно меморије. Трудимо се да задржимо величину појединачног сегмента испод 8МБ, колико има стари eTrex Legend, али се бојим да би уситњавањем сегмената добили само компликованији процес трансфера мапа у уређај

П: Ваша мапа је објављена под Гарминовом лиценцом. Гармин је недавно објавио да мења начин лиценцирања мапа. Тиме ће многи независни произвођачи мапа бити практично избачени из посла јер њихове мапе више неће радити на Гармин уређајима. У каквом положају је Инфотим и његова рутабилна мапа Србије и Црне Горе? Да ли ће корисници ове мапе имати неких проблема због овако велике промене?

О: SCG Route је урађена у оквиру MPC лиценце за Гармин мапе, и као таква користи све активне системе заштите које Гармин имплементира. О новим системима заштите мапа не могу много тога да вам кажем, осим да ће бити имплементирани и у SCG Route у оном обиму у коме га све лиценцне MPC мапе буду садржале.

П: Рутабилна мапа Србије и Црне горе вероватно трпи највише примедби због цене. Многи сматрају да је цена мапе превисока и није прилагођена нашем тржишту. Многи се лако опредељују да користе нелегалне копије.

Чиме је условљена таква цена? Имате ли планове да цену прилагодите тржишту?

О: Слажем се да је цена SCG Route карте висока, али ми на жалост немамо много утицаја на њу. Висока цена је условљена плаћањем MPC лиценце Гармину за сваку откључану мапу, и тако је са свим MPC мапама у региону. Почетком ове године смо и поред тога додатно снизили цену SCG Route, тиме још умањујући средства која нам остају за даљи развој карте, не би ли је тако учинили приступачнијом. Јасно је да је поред овако раширене пиратерије тешко опстати и даље развијати карту. На ту тему би хтео да истакнем и јако добру сарадњу са Управом за високотехнолошки криминал МУП-а Србије на сузбијању нелегалне продаје SCG Route карте. Пријатно нас је изненадила расположеност српске полиције да спречи нелегалну продају, кад већ не можемо да утичемо на нелегално коришћење карте.

П: Слично као ви за Србију и Црну Гору, Навигосистем из Хрватске израђује мапу Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине под називом Адриарут (Adriaroute). Последња верзија која је недавно објављена је збунила кориснике мапе Србије и Црне Горе јер је Адриарут овај пут обухватила и простор Србије и Црне Горе.

Какав је однос Инфотима и Навигосистема у погледу мапа? Која је сврха оваквог преклапања у покривености, које чак прави проблеме корисницима који имају и једну и другу мапу? Да ли треба да очекујемо да ће све мапе бити обједињене у једну?

О: Искрено речено, осим продужавања „живота“ Адриарут карти, не видим другу сврху уношења података за Србију и Црну Гору у ту карту. И није ми баш јасна пословна политика Навигосистема као регионалног дистрибутера.

Подаци за Србију које је Навиго систем унео у Адриарут немају никакве везе са подацима из наше СЦГрут карте, а неки подаци потичу из непотврђених извора и предмет су спора над ауторским правима. Осим забуне на тржишту, не видим да овакво ширење покривености Адриарута има икакав позитиван ефекат.

Инфо тим је био у прилици да преговара о набавци сличних података за СЦГрут, али се од тога одустало због нејасног извора и права коришћења, и некомплетне понуде. Тренутно не видим начин за квалитетно обједињавање тих података.

П: Навигациони уређају у продаји се углавном налазе у закључаним витринама и потенцијални купци могу само да их гледају. Постоји ли неки начин да заинтересовани могу да испробају уређаје и мапе и боље се са њима упознају пре куповине?

О: До сада смо користили разне врсте промотивних активности на отвореном за демонстрацију коришћења ГПС уређаја, а са тиме ћемо наставити и у будуће. Кретање по терену је једини начин да се увиде све предности и сагледају могућности ГПС уређаја. Због тога већ неко време практикујемо „пробај па купи“ опцију, која омогућава корисницима да положе депозит у вредности уређаја, тестирају уређај неколико дана, па га задрже ако су задовољни. Међутим, таква понуда се не користи значајније.

П: Аутонавигација и навигација у природи су вероватно најинтересантније на нашем тржишту. Ипак, ви покривате и друге области примене навигације. Шта бисте од тога истакли као занимљиво и на шта треба обратити пажњу?

О: Поменуо сам већ да SCG Route карта садржи карту река, коју смо развили у сарадњи са установом Пловпут, и са корисницима који су нам достављали податке са својих пловидби. Та карта река представља јединствени производ у региону, а и шире, обзиром да је намењена и обичним корисницима а не само професионалном тржишту.

Развој ГПС навигације на рекама у Србији је активност на коју смо у Инфотиму посебно поносни, јер себе видимо као пионире у тој области у целој Европи. Прве податке на рекама смо укључили у карту 2006. године, прва следећа електронска карта река за комерцијалне ГПС уређаје се у Европи појавила тек почетком 2009. за север Немачке! Надам се да ће у Гармину имати више слуха за копнене наутичаре, и да ће у неким будућим верзијама и карта река подржати функције које већ имају карте на мору: аутоматско рутирање, тродимензионални приказ и сл.

Такође би истакао и специфичне ГПС уређаје намењене рекреативним и професионалним спортистима и праћењу тренинга на отвореном простору. Гармин је пионир у увођењу ГПС технологије међу фитнес кориснике, и медијски је веома активан. Инфо тим на том пољу већ неколико година сарађује са водећим фитнес инструкторима у земљи, врхунским спортистима и професионалним тренерима. Иако код нас још увек недовољно заступљен, овакав вид примене ГПС технологије све више узима залета.

П: Инфотим је на нашем тржишту стекао име управо у области навигације, што је и разлог овог разговора. Ваша делатност није ограничена само на навигацију. Којим се пословима, осим тога бавите?

О: Инфотим се препознаје по дистрибуцији Гармин уређаја првенствено, али као искусна трговачка кућа, води још неколико дистрибутивних програма у Србији. Препознатљиви су свакако Бушнел (Bushnell) оптички уређаји (двогледи, ласерски даљиномери, ИЦ дурбини, оптички нишани…) које дистрибуирамо од 2005. Ту су и ГН Нетком (GN Netcom / JABRA) професионалне слушалице за фиксне и мобилне телефоне и блутут решења, затим Гломекс (Glomex) сателитске, ТВ и ВХФ антене за наутику.

Код сваке од тих дистрибуција, примарно нам је да корисницима пружимо квалитетну подршку, добру услугу и гаранцију и сервис. Зато смо и бирали производе који се истичу не само квалитетом, већ и подршком и сервисом.

Инфо тим је фирма која се 15 година гради као поуздан партнер, и чврсто стоји иза сваког производа или услуге које пласира на тржиште Србије.

4 Comments

 1. Sasa

  Gospodin nije pomenuo da Infotim i Navigo sistem ipak imaju veze jedan sa drugim. U Copyright SCG Route stoji i Navigo. Druga stvar je ono o prijavljivanju gresaka. I to nije istina i to znam iz sopstvenog primera. U negotinu vec 3 godine je totalno izmenjen saobracaj u centru grada a sam centar i putevi koji su vodili kroz centar su godinama zatvoreni. Sad vise i ne postoje. Pisao sam im na taj mail nekoliko puta ali nista od toga nije bilo. Kazu da Adria route ima nepotvrdjene podatke. A SCG Route? U Negotinu 30% ulica uopste ne postoji a stoje na mapi. Mapa je napravljena po urbanistickom planu a ne po stanju na terenu. Desava se da sleperi zaglave u centru jer ih tako vodi mapa. Itd…

  • Peđa

   Наравно да у СиЦГ мапи стоји и Навиго копирајт зато што ј По Гармин подели Навиго надлежан за цело наше подручје па се тако мапе СиЦГ морају компајлирати преко Навига. То нема везе са самим подацима у мапи које припрема Инфотим, осим што Навиго практично има неограничен приступ свим подацима које обрађује Инфотим.

   Што се тиче пријављивања грешака, не знам шта да вам кажем. То је најбоље да видите у контакту са Инфотимом. Моје исксутво је да су све исправке које сам послао увршћене у мапу а такође знам и да много других људи шаље исправке и да све то бива увршћено.

   Пнудите Гармину да снимите тачно стање улица у Неготину. уколико сте у могућности и знате то да урадите, и сигуран сам да ће бити расположени за сарадњу.

 2. Sasa

  Ok pokusacu jos jednom. Tacno stanje ulica je odradjeno i cak sam napravio i mapu Negotina sa svim ispravkama koju sam hteo da im ustupim ali odgovor je bio „Nadji jos 2 koji ce to stanje da potvrde!“ Jos su mi i zapretili da ce da me tuze ako se ta mapa pojavi na netu. Zar nije njihovo da provere stanje na terenu?

  • Peđa

   Не видим шта је чудно ако не верују априори да су твоји подаци тачни? Но, то је све ипак ствар договора између тебе и њих и њихове пословне политике.

   Моје искуство са њима је другачије. нисам, додуше ради комплетан план града, али сам им дао гомилу података као исправке и допуне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.