Изборник Затворити

Шта није спам

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/793

У чланку Шта је спам – дефиниција спама , сам дао објашњења шта се сматра спамом. Важно је да у оцењивању спама не треба бити превише ригорозан или искључив или претеривати. Постоји много начина комуникације који очигледно не представљају спам.

Пре свега, спам није уобичајена комуникација имејлом, у којој је очигледно да постоји обострана сагласност или жеља за комуникацијом, па чак и ако је та сагласност постигнута на неконвенционалан начин те не постоји јасан доказ о одобрењу за слање имејла.

Рецимо, ако сте на неком сајму заинтересовани за неки производ па оставите подсетницу са својом имејл адресом да би вам послали детаљније податке, нећете сматрати спамом када вам те податке пошаљу, јер иако не постоји писмени доказ, ви ту поруку јесте тражили. Међутим, фирма којој сте тако дали имејл адресу сме да вам пошаље само те информације које сте тражили и не може да сматра да сада има дозволу да вам шаље самовољно и неке друге информације или обавештења.

Спамом не можете прогласити неку поруку само зато што вам се њен садржај не допада (нека лоша вест или слично), или сте се посвађали са пошиљаоцем поруке, или из неког другог таквог разлога. Ако  желите да неко престане да вам шање поруке, саопштите му то и тек након тога можете његове поруке сматрати као спам.

Такође, ако добијете поруку од непознате особе која очигледно има ваљан разлог да вам се обрати, нећете је третирати као спам.

Чак иако добијете неку поруку која је очигледан спам, то не значи да морате реаговати на њу као на спам. Ако је то некоме први пут да вас спамује и очигледно се ради о непознавању ствари, а не о правој намери да се спамује, и не о масовном спаму, можете га игнорисати, или евентуално спамеру скренути пажњу да то што ради није по Закону (погледајте чланак Како да одбрусите спамеру ).

Тек ако је очигледно да се ради о намерном спаму поготово ако је очигледно да је масован, треба да реагујете.

Па чак и ако је очигледно намеран спам, али вас то што вам у њему нуде интересује, не морате га сматрати спамом. То није препоручљиво јер тиме подржавате спамере и дајете му подстрек да настави. Ваљало би да и у таквом случају будете принципијелни и спам третирате као спам, а ако вас понуђено интересује, у даљој комуникацији са спамером немојте му стављати до знаља да сте за њега сазнали из његовог спама, него му, рецимо, кажите да сте га нашли преко интернет претраживача. Тако ћете му дати сигнал да је боље да се више ангажује на техникама оптимизације свог сајта ради бољег рангирања на претраживачима уместо на спамовању.

3 Comments

 1. Повратна веза:Како се реагује на спам | Peđa Supurović, beležnica

 2. Зорица

  Да ли можете укратко да објасните шта је спем интернет сајта, односно форума?

  • Peđa

   Слично имејл спаму, спам форума или сајта је остављање порука или коментара који су непожељни или из било ког разлога нису у складу са наменом сајта.

   најчешћи разлог овакве врсте спама је рекламирање или остављање линкова ка јату коме се жели побољшати рејтинг на интернет претраживачима. Наравно, јасно је да је и једно и друго веома погрешно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.