Изборник Затворити

Спам: Како се одобрава слање порука

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/792

Неопходност одобравања слања порука је камен спотицања за спамере и суштина у нелегалности њихове делатности се састоји управо у томе што они шаљу поруке без претходног одобрења примаоца.

Они, наиме, узимају било какав повод као одобрење за слање имејла. Рецимо, пријавите се на на неки сајт и између осталих податка он вам тражи имејл адресу коју ви унесете (најчешће и не можете да се пријавите на сајт ако не дате имејл адресу). То што сте ви дали имејл адресу, власник сајта може да тумачи као одобрење да вам на ту адресу шаље обавештења. То није тачно, јер сте ви адресу дали као информацију о себи а не као одобрење да вам се било шта шаље на имејл.

Често, имејл адресе се не прикуљају на овако очигледан начин, већ прикривено, на пример тако што вам се тражи имејл адреса да вам се пошаље нека додатна информација (рецимо линк за преузимање неке датотеке). Ако ту датотеку желите, морате дати имејл адресу, а када је дате спамер после може да је употреби како год жели, а притом не остаје неки конкретан траг како сте му ту адресу дали, као што је то случај приликом пријаве на сајт.

Неки спамери иду идаље, они, просто, аутоматизованим програмима прегледају веб сајтове и из њих читају имејл адресе, које су често дате као контакт подаци, а онда на те адресе шаљу спам, тврдећи да је власник сајта, самим тим што је ставио емаил контакт на сајт, одобрио свима да му шаљу поруке на ту адресу. То такође није тачно, имејл адреса на сајту стоји са врло јасном наменом за контакте везане за сврху сајта, а не да би било ко могао да на те адресе шаље поруке. То значи и да није дозвољено да на имејл неке фирме који стоји на њеном сајту пошаљете понуду за нешто што тој фирми очигледно може бити интересантно, јер, не заборавите, Закон о оглашавању забрањује слање огласне поруке без претходног одобрења власника адресе.

Често се спам оправдава тиме да је имејл адреса добијена од неке треће стране, или се налази у некој бази података, или је доступна због неког ранијег контакта. Све су то погрешна оправдања. Слање поруке на неку адресу је дозвољено само ако имате директно претходно одобрење власника имејл адресе.

Шта значи претходно одобрење?

Можете на пример на свом сајту да поставите позив посетиоцима да се пријаве на вашу листу за обавештавање. Они морају својевољно да унесу своју имејл адресу и потврде да желе да примају ваше поруке.

Но то није довољно, јер свако може да било чију имејл адресу пријави на вашу листу. Морате извршити додатну проверу да ли је то одобрење заиста уследило од власника адресе. То можете урадити на било који погодан начин а уобичајено је да на ту имејл адресу пошањете обавештење да је она пријављена на вашу листу и да тражите додатну потврду.

Тек када добијете ту потврду, можете сматрати да је имејл адресу заиста уписао власник имејл адресе и мможете је уврстити на листу за слање обавештења. То по Закону значи да имате претходно одобрење да на ту адресу шаљете поруке.

Неки власници сајтова на свој сајт ставе у образац пријаве додатно питање да ли желите да примате на имејл додатна обавештења, али је то поље унапред укључено. То није по закону. Неопходно је дакорисник својом акцијом затражи слање обавештења на имејл, а то практично значи да ако у обрасцу имате питање да ли корисник жели да му шаљете обавештења, подразумевани одговор на то питање мора бити одречан, а само корисник својом акцијом (кликом мишем или на други начин) може да одговори потврдно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.