Изборник Затворити

Суфикси у радио-аматерским позивним знаковима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/8166

yt9ttp_p_or_mm_m

Према Правилнику о коришћењу аматерски радио станица (члан 25) регулисано је да, ако аматерска радио станица емитује ван места наведеног у лиценци, она може користити додатне суфиксе како би назначила такав начин рада.

Суфикс се у радио телеграфији одваја од позивног знака знаком коса црта (/) а у радио телефонији се иза позивног знак аизговара реч која одговара ознаци суфикса.

Суфикси могу бити:

– за емитовање за време задржавања, са места које није унапред одређено у телеграфији се корсити /P а у телефонији енглеска реч portable (портабл). На пример, мој позивни знак би се телеграфијом емитовао као YT9TP/P а телефонијом би гласио ипсилон тимок девет тимок пирот портабле на српском, односно yankie tango nine tango papa portable на енглеском језику.

– за емитовање из моторног возила или брода који се налази унутар територијалних вода у телеграфији се користи суфикс /M, а у телефонији енглеска реч mobile (мобл). На пример, мој позивни знак би се телеграфијом емитовао као YT9TP/M а телефонијом би гласио ипсилон тимок девет тимок пирот мобил на српском, односно yankie tango nine tango papa mobile на енглеском језику.

– за емитовање из ваздухоплова у телеграфији се корсити суфикс /AM, а у телефонији енглески израз air mobile (ер мобл). На пример, мој позивни знак би се телеграфијом емитовао као YT9TP/AM а телефонијом би гласио ипсилон тимок девет тимок пирот мобил на српском, односно yankie tango nine tango papa air mobile на енглеском језику.

Правилник дефинише ова три суфикса али изгледа да не забрањује употребу и других суфикса.

Остали суфикси који су у употреби

С обзиром да су у свету у употреби и други суфикси објаснићемо неке до њих да бисте знали о чему се ради ако чујете станицу са таквим суфиксом.

Ипак, имајте у виду да се прописи разликују од земље до земље. У неким земљама је прописано који се суфикси могу употребљавати и други нису дозвољени. У неким земљама су неки суфикси дефинисани, али није забрањено користити и друге суфиксе. У неким земљама је употреба неких суфикса обавезна. У неким земљама су неки суфикси забрањени чак и ако су у другим земљама дозвољени. Неки суфикси имају различиту примену у различитим земљама.

Стога описе ових суфикса узмите само као водич.

/MM (maritime mobile) – означава станицу која емитује са брода. У неким земљама се то односи само ако се станица налази у међународним водама. У неким земљама обухвата све станице које се не налазе у земљи порекла.  У неким земљама се односи на станице које емитују са водене површине на коју делује плима и осека, тако да обухвата и неке веће реке и језера.

/QRP – станице које емитују снагом не већом од 5 W.

/PM (pedestrian mobile) – станице које су мобилне али се налазе на телу оператора који се креће пешке.

У неким земљама постоји сложен систем суфикса који се користе у ситуацијама када станица не емитује са адресе наведене у лиценци.

У неким земљама ако се станица налази на територији друге области у истој држави или у другој држави, у суфиксу наводи позивни знак те области или државе.

/P или /M

Ако се мало упустите у истраживање, наићи ћете на различите изворе који различито тумаче значење ова два суфикса. Неки до тих извора су и прописи који важе у државама које су их донеле. Стога, понекад, без дубљег познавања прописа појеидних држава тешко да ћете моћи тачно да знате шта у свари префикс представља.

За ова два префикса вероватно је најбоље да их тумачите овако:

/P употребљава станица која се налази на фиксној локацији и неће изненада меати локацију, односно, оператор је у стању да одржи потпуну везу и да запише потребне податке.

/M употребљава станица која је у покрету или привремено заустављена али оператор није у стању да се превише посвети одржавању веза и може у било ком тренутку бити принуђен да пажњу посвети нечем другом, односно, може се десити да вам одговори са закашњењем или да вам уопште не одговори.

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.