Изборник Затворити

Радио-аматери од РАТЕЛ-а добијају претње извршитељима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9797

У другој половини 2019. године радио-аматери су од РАТЕЛ-а добили обавештење да је РАТЕЛ донео одлуку да промени износ накнаде за коришћење радио-фреквенција за радио-аматере. Износ је са дотадашњих 10 динара подигнут на 1000 динара. Да,  добро сте прочитали – увећање од само 100 пута!

Овим су радио-аматери добили изузетну захвалницу за сав свој рад на техничком образовању младих и све своје хумане активности у ванредним ситуацијама.

Нарочито је интересантно да је РАТЕЛ обавестио да је ову промену увео реторактивно за 2018. годину.

Обавештење је садржавало позив радио-аматерима да се изјасне да ли се слажу са овом одлуком а нису га ни добили сви радио-аматери. Недуго затим неки радио-аматери су почели добијати решења о плаћању накаде са роком плаћања од 15 дана и врло оштрим претњама санкцијама и пленидбом имовине у случају неплаћања. Обавештења су добијали и радио-аматери којји су се изјаснили да нису сагласни са новим износом накнаде. А многи обавештења уопште нису ни добили.

Затим су радио-аматерима почеле да стижу опомене за плаћање дуга са још оштријим претњама санкцијама и пленидбом. Опомене су долазиле и онима који нису ни добили решења. Испоставило се да је РАТЕЛ искористио законску могућност да решења окачи на огласну таблу у просторијама РАТЕЛ-а и да је то довољно да се законски сматра да је дужник обавештен. У том решењу пише и инструкција за плаћање која је јединствена за сваког радио-аматера посебно, тако да се изгледа очекује да сваки радио-аматер крене на пут, оде у РАТЕЛ и на огласној табли види како да уплати накнаду. А ако не зна да ли му је решење окачено да иде више пута док га не нађе на табли.

Сада многи радио-аматери имају проблем. Нису ни знали да их РАТЕЛ дужи за то а добијају опомене пред пленидбу имовине. Знате та то значи: ангажовање извршитеља који ће свој посао да наплате астрономски великим износима, далеко већим од самих износа накнаде.

Радио-аматери који су добили опомене бар знају на чему су. Многи нису добили ни решења ни опомене и не знају да ли их је РАТЕЛ задужио или није. Многи не знају ни да постоји могућност да буду задужени.

РАТЕЛ има све контакт податке радио-аматера па и њихове имејл адресе али из неког разлога одбија сваки предлог да решења радио-аматерима пошаље и електронском поштом. Једини начин да радио-аматер провери да ли је задужен за накнаду, осим да лично оде у РАТЕЛ, је да зове телефоном РАТЕЛовог референта који углавном није доступан што због емидемије што због одмора или ко зна којих других разлога.

Револт

Радио-аматери су оправдано револтирани оваквим поступком РАТЕЛ-а из више разлога.

Најпре, Законом о накнадама за коришћење јавних добара из 2018. године ова накнада коју РАТЕЛ наплаћује је укинута, али од 1. јануара 2019. године. РАТЕЛ је „искористио прилику“ да драстично подигне накнаду за 2018. и тако уграби колико може и то је урадио ретроактивно.

Накнаду по одлуци РАТЕЛ-а плаћају радио-аматери који имају дозволе за радио-станице и то за сваку дозволу посебно. По самој процедури коју РАТЕЛ има код издавања дозвола, није ретка ситуација да радио-аматери имају више дозвола, не зато што је то неопходно него је просто ситуација таква. На једну дозволу може да се стави до пет радио-станица. Међутим, радио-аматер који већ има доволу за једну радио-станицу, ако купи још једну, не може да је стави на постојећу дозволу него мора да вади нову дозволу. Тако испадне да има две радио-станице и две дозволе. То до сада није ни било битно јер је дозвола само била један документ, али сада је битно јер тај документ ствара задужење за плаћања накнаде – 1000 динара за сваку дозволу посебно.

Да је РАТЕЛ правовремено обавестио радио-аматере о накнади, а то значи у току 2017. године за 2018., онда би неки радио-аматери правворемено поништили више дозвола и извадили једну нову на којој би им биле све радио-станице, а неки би поништили дозволе и не би ни вадили нове. РАТЕЛ је уместо тога апеловао да се ваде дозволе, што директно што преко радио-аматерских савеза и радио-клубова и онда када су људи извадили дозволе сачекао их са накнадом коју је одредио накнадно.

Овде су посебно погођени радио-клубови који стицајем околности морају да имају већи број дозвола (више позивних знакова, већи број радио-станица и слично) а самим тим сада морају и да плаћају високе накнаде. Радио-клубови у Србији су, пре свега небригом државе у веома тешкој финансијској ситуацији, многи и немају никаквих прихода чак и не наплаћују чланарину да би задржали чланство и једноставно не могу да се би приуште такав издатак. Ова одлука РАТЕЛ-а ће вероватно неке радио-клубове угасити, нарочито ако се покрену тужбе и судски процеси против њих. Они то финансијски не могу да издрже.

Даље, РАТЕЛ је „оглобио“ само неке радио-аматере, оне који имају извађене дозволе за радио-станице. Фомално, радио-аматер мора да има дозволу за радио-станицу да би могао да се бави радио-аматеризмом. Неформално не мора. Зато има доста радио-аматера који немају дозволе за своје радио-станице а раде исто као и они који их имају. РАТЕЛу то не смета. Наплатом накнаде, РАТЕЛ је практично казнио оне који су поштовали прописе и извадили тражена документа а ослободио оне који нису поштовали прописе и документа нису извадили. Зар не треба да буде обрнуто – да санкције сносе они који не поштују прописе?

Радио-аматери су озлојеђени, јер су они познати по томе да када наступе ванредне ситуације, они се несебично укључују и дају свој допринос, својим средствима, својом опремом, својим радом и залагањем. И поред све небриге државе да радио-аматерска служба буде способвна да квалитетно реагује у таквим ситуацијама као ексери у сандук долази и ова наплата накнаде.

И на крају, радио-аматери са правом питају шта је то што они добијају од РАТЕЛ-а. Према закону РАТЕЛ је дужан да кориснике радио-фреквенција штити од сметњи, намерног ометања и свих других законом недозвољених појава. Радио-аматери деценијама свакодневно трпе и пријављују проблеме које имају и РАТЕЛ скоро ниједан проблем није решио.

А проблеми су озбиљни. Радио-аматери из Србије свакодневно трпе намерна ометања која потичу чака и са територија суседних држава и циљано су усмерена на радио-аматере из Србије, често и са увредљивим порукама на националној и верској основи. Радио-аматери трпе ометања од лица која без лиценци и дозвола користе радио-аматерске фреквенције и ометају радовне активности лиценцираних радио-аматера. Радио-аматери имају чак и сметње од комерцијалних корисника радио-фреквенције који раде са опремом недозвољено велике снаге или чак са неквалитетном опремом лоших крактеристика која директно прави сметње на радио-аматерским фреквенцијама. Радио-аматери су одавно изузетно незадовољни тиме што немају заштиту РАТЕЛ-а од оваквих појава и свакако не могу да благонаклоно дочекају обавезу да таквом РАТЕЛ у још и плаћају овако високе накнаде.

Радио-аматери већ дуго смарају да РАТЕЛ њих трпи као нужно зло (за разлику од других корисника радио-фреквенција, од радио-аматера не могу да узму неки за РАТЕЛ велики новац) и маћехински се према њима односи. Ова ствар са накнадом је само учврстила то уверење.

Да ли су радио-аматери то заслужили?

Улога Савеза радио-аматера Србије

Савез радио-аматера Србије је национална радио-аматерска организација и у суштини радио-аматери сва своја права према РАТЕЛ-у остварују преко овог Савеза. До 2010. године према РАТЕЛовом Правилнику о накнадама за коришћење фреквенција, износ накнада за радио-аматере РАТЕЛ је се договарао са Савезом и то формализовао кроз сагласност Савеза као што је Правилник и предвиђао.

До 2018. године Савез је са РАТЕЛ-ом договарао симболичну накнаду од 10 динара по дозволи. Осим тога, пошто је укупан износ накнада за радио-аматере био релативно мали, а иако је формално то било задужење радио-аматерима, Савез је то плаћао РАТЕЛ-у уместо радио-аматера. То је Савез плаћао за све радио-аматере без обзира да ли су чланови Савеза или не.

2010. године је РАТЕЛ променио Правилник (није доступна одлука којом је то учињено, само се појавио измењен текст документа) и искључио потребу да Савез даје сагласност, али то није формално примењивао – накнада је наплаћивана као и до тада.

Тек 2018. године се РАТЕЛ позвао на тај Правилник и одредио нови износ накнаде (увећан 100 пута) али је ипак опет од Савеза тражио сагласност, додуше у форми ултиматума, са поруком да Савез треба да да сагласност на нови износ иначе ће РАТЕЛ да донесе одлуку о наплати још неколико пута већег износа накнаде. РАТЕЛ-у је сагласност Савеза требала да би све негативне реакције радио-аматера могао да преусмери према Савезу радио-аматера Србије, позивајући се на такав споразум.

Оваквом „понудом“ од РАТЕЛ-а Савез је стављен пред свршен чин. Руководство Савеза је било веома подељено у мишљењима у вези овако понуђеног споразума, али су превагнули они који су сматрали да је боље прихватити тај споразум и спречити да РАТЕЛ радио-аматерима наплати још већи износ накнаде, поготово што се знало да ће то РАТЕЛ моћи да наплати само једном јер је накнада већ била укинута за наредну годину.

Споразум је потписан тек неки дан пре истека 2018. године, а РАТЕЛ је своју одлуку о износу накнаде донео тек у 2019. и о томе обавестио радио-аматере тек у 2019., практично незаконито уводећи реторактивну наплату накнаде за 2018. годину. И очекивано, позвао се на споразум са Савезом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.