Изборник Затворити

Sulumits retsambew илити како не треба радити СЕО

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2413

У последњих неколико дана приметих чудан линк на коментарима једног посетиоца. Како нисам имао много времена сам осам летимично бацио око на почетну страну и одмах препознао неки чудан шмек, као да сајт служи за некакав интернет маркетинг, продају магле и слично. Ипак, то је био само утисак, па сам одлучио да анализу одложим за касније.

У међувремену, исти посетилац је оставио још неколико коментара, све у истом стилу, оном препознатљивом, само да се остави коментар због повратног линка.

Данас сам му посветио више пажње, и оно што ми је наличило пре неки дана сада је постало очигледно: ипак се ради о спамеру, који коментаре на блогу оставља само да би рекламирао свој сајт.

Узрок овоме је Net Builders SEO Contest. Проглашено је такмичење у интернет промоцији и сада учесници настоје да победе користећи све могуће СЕО технике. Победник је онај који 15. августа буде први на Google-у на претрази по кључној речи “sulumits retsambew”.

Нажалост, ово такмичење, које наводно пропагира образовање у такмичарском духу, постављањем само једног јединог критеријума – коначнe позиције у резултатима претраге, у ствари промовише све оно што је у СЕО непожељно:

– изградњу сајтова који немају никакав практичан и користан садржај, већ им је једини циљ висок рејтинг на претраживачима;

– пуњење сајта текстовима који немају много везе са темом, са јединим циљем да се створи што више текста и тако превари Google да таквом сајту да већи рејтинг;

– преузимање садржаја са других сајтова, често и без дозволе, и који и не мора имати никакве везе са темом сајта, само да би се сакупила велика количина садржаја и тиме преварио Google да таквом сајту да већи рејтинг;

– бесомучно постављање линкова на сва могућа места на Интернету где је могуће убацити их, без икакве методологије и вођења рачуна о релевантности линкова, како би се грубом силом остварио што већи број повратних линкова на сајт такмичара и тако опет преварио Google и постигао већи рејтинг;

– спамовање форума, блогова и других сајтова где се линк може оставити али уз неки коментар, да би се преварио Google и постигао већи рејтинг.

Оваква такмичења у ствари не служе томе да се покаже како се заиста ради СЕО и да се људи науче квалитетним техникама. Поред тога што је сваки такмичар слободан да примени која год жели средства да истера рејтинг, он није обавезан ни да објасни која је средства применио. Учесници на тај начин не могу ни да науче нове технике, нити да упореде какве технике дају какве резултате и у ствари нико из свега тога ништа не може да научи. На крају, у ствари, побеђује онај који је најбескрупулознији.

Добра ствар је што се за оваква такмичења користе кључне речи које у стварној употреби немају никаквог смисла, као што је то израз “sulumits retsambew” на који се овај спамер, који је наишао на мој блог, такмичи. Тако сајтови не ометају нормалне и стварне сајтове на претраживачима. Ипак, ово је својеврстан начин да се увежбавају управо лоше технике у СЕО, а то значи да ће оне бити примењене и на другим сајтовима које такмичари праве, а који ће имати стварну функцију да конкуришу сајтовима чији админстратори користе само прихватљиве методе промоције и тиме их, нелојалном конкуренцијом, угрозити.

Неко ће вероватно помислити да нема ништа лошег у томе да се људи вежбају у техникама и неће му сметати што ће за вежбање и постизање рејтинга користити и његов блог, али ту у велико греше.

У промоцији сајта, велику улогу играју повратни линкови, али не само по томе колико сајт има линкова који показују на њега, него и квалитет линкова који се налазе на самом сајту. Упрошћено: ако ваш сајт садржи линкове ка сајтовима који су на неки начин озлоглашени, та озлоглашеност ће се једним делом и на вас пренети, јер, ако ви промовишете озлоглашене сајтове, онда и ви постајете озлоглашени.

Врло је важно да водите рачуна о квалитету линкова који се налазе на вашем сајту, какав год да је. На блогу је то посебно важно, јер сваки посетилац који остави коментар може да остави и линк ка неком сајту, те је неопходно да проверавате и одобравате само оне линкове који имају одговарајући квалитет.

10 Comments

 1. Peđa

  У први мах си ме збунио, шта шести. Онда ми је прорадио кликер да сам шести на гуглу по кључној речи „sulumits retsambew“.

  Ипак нисам. Вероватно си проверавао на google.rs – ту је овај чланак заиста стигао на шесто место – у ствари сада када сам ја проверио налази се на петом месту у резултатима претраге по изразу „sulumits retsambew“.

  На google.com се чланак налази на 334 месту у резултатима претраге, што је мноооого далеко од врха.

  Невероватно, није прошло ни сат и по од како је чланак објављен, а већ је стигао на шесто место – ала је гугл постао брз у индексирању. Нисам очекивао да претраживачи за тако кратко време индексирају сајтове, или сам можда погодио да чланак напишем баш у правом моменту, мало пре него што је гугл наишао.

  Свакако ми није била намера да овим чланком учествујем у надметању, али доста показује и то да је овај чланак, без икаквог труда, успео тако брзо да претекне 818.000 других страна које су наменски направљене зарад овог такмичења.

  Сад само треба да се напалим па да им макнем ту награду од 1000 долара, мада су ми мале шансе, самим тим што је Планета Србија, захваљујући томе што је агрегирала и приказала мој чланак, већ доспела на 17-то место светске листе.

  Мада, никад се не зна, Можда Драган Варагић и још пар људи нађу овај чланак занимљивим, па ставе линкове и ето мене да покупим паре :)

  • Peđa

   Нешто размишљам, како објаснити овакав рејтинг стране с обзиром да она није нешто посебно отимизована за кључну реч “sulumits retsambew” нити су прављени релевантни екстерни линкови.

   Шта може бити разлог да гугл ипак високо котира ову страну?

   За српски гугл објашњење може бити да је ово вероватно једна од ретких страна које су на српском а садрже тражену кључну реч те је самим тим конкуренција слаба, то јест никаква. Али, зашто се онда ту не појављује Планета Србија, која има много бољи рејтинг од ове стране у глобалном индексу?

 2. Zeljko Ascic

  Zao mi je sto si se uvrijedio.
  Vecina komentara je relevantna koliko i vecina drugih ostavljenih komentara na tvojoj stranici.
  Kao i svaki normalan wordpress komentar moj link koji sam ostavio ima „nofollow“ tag sto znaci da taj link nema nikakvu vrijednost za mene. Pogotovu sto i podrucje tvog sajta nije odgovarajuce. Ostavio sam ga jer to moj trenutni projekat.
  Da sam ostavio link za neki moj drugi sajt da li bi ga onda proglasio spamom?
  Medjutim navikao sam vec da je nas narod poprilicno otrovan pa tome vjerovatno ovakav tvoj post.

  Sto se tice sajta, sajt je relevantan za dati pojam, nijedan sadrzaj na njemu nije ukraden kako ti navodis. Ako je nesto preuzeto sa nekog sajta i unapredjeno doticna osoba i njegov sajt je spomenut. Link u potpisu na forumima takodje nije spam, to je nesto licno.

  Sto se tice nagrade, slobodno je uzmi, poenta takmicenja je vec ispunjena.

 3. Peđa

  Нисам никога конкретно поменуо у тексту тако да не видим зашто си мој чланак разумео као да је упућен на неки посебан сајт. Линк који ми је привукао пажњу ме је само усмерио.

  На гуглу сам видео гомиле сајтова који су направљени да учесвују у овом СЕО такмичењу које је организовао Net Builders, на кључне речи “sulumits retsambew”, као и оригинална правила такмичења и све то сам коментарисао као појаву не издвајајући никога посебно и без икакве љутње. Што бих се ја љутио на некога због овога?

  “nofollow” таг је на овом блогу искључен.

 4. Zeljko Ascic

  Ok onda moja greska. Mada moras priznati da generalizujes, ako si vidio moj link logicno je da si prve zakljucke izvukao gledajuci njega. Takodje kladim se da dobijas mnogo spama kao i svi mi, da li sve njih prozoves i da li svi izazovu tvoju reakciju?
  Ja nazalost ne mogu da kontrolisem ostale takmicare kojih je jako mnogo iz cijelog svijeta, pogotovu ne njihovu gradnju i kupovinu linkova. Moji backlinkovi dolaze sa mojih stranica, stranica mojih prijatelja, potpisa na forumima, direktorija linkova i socijalnih mreza.
  I naravno otkud sam mogao da znam da je „nofollow“ iskljucen. Svaki dan izdvojim pola sata do sat vremena za surf po blogovima kada bih svaki put prije nego ostavim ikakav komentar gledao da li je blog dofollow ili ne gdje bi mi bio kraj.

  Na tvoj blog sam naletio jer imas nekih zanimljivih stvari koje i mene zanimaju.
  biciklo, priroda i fotografija (tacnije mislim da je link preko kojeg sam naletio ovdje bio na fotomanijak.com).

  Naravno posto sam amater i u prvom i u trecem slucaju trazim kojekakve korisne tekstove (pogotovu pred nabavku neke od tih stvari.

  Namjera nije bio spam kako si me deklarisao.

 5. Peđa

  Не знам шта још да ти кажем. Твоје име и твој сајт нисам поменуо. Да сам хтео да те прозовем, то бих сигурно учинио.

 6. Peđa

  Видех да си на свом Sulumits Retsambew блогу објавио нови чланак који се бави овим што се десило и драго ми је да си увидео где си погрешио, али и да си препознао лоше начине на које други покушавају да подигну себи рејтинг у том такмичењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.