Изборник Затворити

Како да туђим сајтовима оборите рејтинг на интернет претраживачима

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/600

Мислите да то не може? У ствари је врло лако, ако испуњавате само један предуслов – имате велики сајт са добрим рејтингом.

Један од битних чинилаца за утврђивање рејтинга сајта је то колико има квалитетних спољних линкова, дакле линкова са других сајтова које претраживачи већ цене као квалитетне и добро их рангирају. Што више таквих линкова имате, то је боље по вас.

Квалитетне спољне линкове је најтеже остварити. То не можете постићи тако што ћете сами обилазити добро котиране сајтове и остављати линкове на њих. Они и јесу добри зато што то не дозвољавају, већ нуде искључиво квалитетан садржај, а то значи и квалитетне линкове у оквиру садржаја. То значи да на таквом сајту по правилу не можете тек тако да оставите линк већ морате да оставите неки квалитетан садржај, чланак, информацију и да у оквиру тога ставите и свој линк као релевантан извор. Више о СЕО (оптимизацији за интернет претраживаче) и вредности линкова прочитајте у чланку Како промовисати свој блог.

Кад се Власи досете

Власници неких таквих сајтова су се досетили да би могли да остваре додатни предност над другима тако што ће да контролишу линкове ка другим сајтовима. Оно што им је пало на памет је једноставно: само ће да претраживачима ставе до знања да линкове који воде ван сајта не узимају у обзир. То се ради тако једноставно као што је ставити rel=“nofollow“ у код линка. Та команда претраживачу значи да занемари линк, да га не истражује, нити да ту везу убраја у обрачун рејтинга.

Шта се овим постиже? Па просто, ако имате огроман сајт, који има висок рејтинг, ваши линкови ка другим сајтовима тим сајтовима подижу рејтинг. Занемаривањем линкова ка другим сајтовима њима значајно скидате рејтинг тиме што им га више не дајете. То значи да ваш сајт долази у велику компаративну предност у односу на њих.

Ова техника је, према садашњим правилима индексирања садржаја на претраживачима, потпуно исправна и прихватљива.

Ово вам, наравно, не говорим зато што мислим да то треба радити. Баш напротив, уверен сам да онима који су у позицији да то ураде уопште није потребно да им ја на то укажем, али јесте потребно власницима мањих сајтова који у целој овој ствари у ствари испадају оштећени.

То заиста ради у пракси

Ако мислите да ово не пали, присетите се халабуке која је настала када је Wikipedia урадила баш то – поставила nofollow на све излазне линкове. Последице је врло брзо свако могао да на претраживачима. Одједном, на све иоле општије кључне речи, не први, него првих неколико резултата су били са Wikipedia сајта. До тада, Wikipedia је увек била у врху резултата, али су испред ње на претраживачима били сајтови коју си били релевантнији. Једним тако једноставним потезом, Wikipedia није је себи подигла рејтинг, али га је оборила свима осталима и тако себи створила одличну позицију.

Убрзо затим слично се догодило и код нас. Гојко Вујовић, власник форума EliteSecurity, није много оклевао да исто уради и на свом форуму и врло брзо на велики број кључних речи које се тичу информација на српском језику, његов форум је постао први. И до тада, управо захваљујући високом рејтингу, EliteSecurity је увек био у врху резултата, али су предност ипак имали други сајтови који су били релевантнији. Стицајем околности, вештачки постигнут позицију на претраживачима EliteSecurity није дуго задржао, пошто је уз ово, Гојко применио и још неке друге технике да себи испослује бољи рејтинг, али које нису била у складу са правилима па је његов форум жестоко пенализован и већ дуже време има значајно снижен рејтинг. (Напомена: видевши овај чланак, Гојко ме је обавестио да је уклонио nofollow из текста порука, више о томе у коментару.)

Да ли је важнији морал или стицање користи?

Због чега мислим да овакво понашање није у реду и да би администратори претраживача то морали да узму у обзир? Пре свега зато што се ради о манипулацији – користи се сопствена позиција да се директно утиче на позицију других сајтова. Уз то крши се основни принцип у претраживању, а то је да се кориснику понуди најрелевантинији могући садржај на његов упит.

Квалитетан резултат претраге је увек приоритет, а нарочито према рејтингу појединачних сајтова. Када на неком сајту неко остави чланак који је високе вредности, дакле информативан и користан и у том чланку остави линкове који су такође део информације и при том високо релевантни извори, нико не би смео да ту релевантност оповргава, а нарочито зато да изворима ускрати квалитетан и вредан спољни линк. Цела поента у индексирању садржаја на Интернету се управо заснива на таквим високо релевантним линковима, и петљање са тим значи ништа друго до манипулацију претраживача да висококвалитетном садржају да мањи рејтинг.

Приметићете парадокс – док већина спамера настоји да потпуно ирелевантне садржаје претраживачима представе као релевантне, ово је сушта супротност, неко се труди да туђе релеванте садржаје представи као нерелеванте, да би стекао компаративну предност у односу на њих.

Поред тога ради се о чистој злоупотреби. У ситуацију да се овако понашају долазе сајтови који су свој рејтинг изградили захваљујући труду, волонтерском и несебичном залагању управо својих корисника. Оба наведена сајта Wikipedia и EliteSecurity представљају интернет заједнице, места где се људи окупљају и пуне сајт гомилама корисних информација. Садржај тих сајтова не ствара нико други него управо корисници. Они за то нису плаћени, а као сатисфакцију добијају управо повратни линк. Баш те информације су сајтове и учиниле толико високо рангираним на претраживачима.

Многима је била мотивација да информације поставе на ове сајтове било управо то што могу да свој сајт наведу као извор информације и тако добију квалитетан повратан линк. Они сајту допринесу информацијом која ће подићи рејтинг тог сајта, а заузврат део тог рејтинга добију за себе преко повратног линка. То је био сасвим исправан и разуман принцип који је функционисао све док се неко није полакомио и изиграо све те људе. Одједном, ускраћени су за тај мали део колача рејтинга који су сами изградили и који потпуно заслужују.

Ускраћени су чак и они сајтови чији власници нису директно доприносили садржајем али су дозвољавали да се информације са њихових сајтова узимају и користе било у целини било као изворни материјал да би неко други направио саржај на Wikipediji и EliteSecurity форуму, и то је било сасвим у реду, док је као противуслуга, добијан повратни линк. И њима је то укинуто.

Практично, ова два сајта су опељешила своје кориснике, узели су им оно најважније и највредније: квалитетне информације, потпуно располажу тим информацијама, а ауторима и изворима информација не дају ни мрвицу од веома велике вредности која је тако створена.

Због тога водите рачуна и немојте се лако загрејати за идеју учешћа у бесплатним пројектима од општег значаја. Биће са вама фини док им не доносите одређени ниво користи а после тога им постајете небитни. Многи су се због оваквих поступака Wikipedije и EliteSecurity форума разочарали и потпуно престали да учествују у тим пројектима, и то управо они људи који су много допринели да ти сајтови постану то што јесу данас, а који су на тако кваран начин изиграли своје кориснике.

За шта је у ствари намењен nofollow

Основна дефиниција намене nofollow атрибута је у томе да на тај начин власник сајта може претраживачу да нагласи да тај линк он није унео или одобрио, то јест да није сигуран шта се тамо налази те да је најбоље да претраживач тај линк занемари, како не би направио штету сајту на коме се линк налази.

У ком смислу штету? Ако тај линк води на сајт који претраживач већ има на црној листи због злоупотреба, то ће имати негативан утицај на рејтинг сајта на коме је линк пронађен.

Ово је намењено за сајтове који имају садржај који уносе сами корисници, а који није озбиљно модерисан. Најбољи пример за то су коментари на блоговима, који су често отворени тако да и анонимни посетиоци могу да упишу своје мишљење о чланку а то оставља простора да спамери пишу коментаре само зато да би у њих сместили линк ка свом сајту. Власник блога може све линкове у коментарима да унапред означи са nofollow и тако предупреди штету која може да настане ако он на време не примети и уклони непожељне линкове.

Поред овога nofollow се користи да се претраживач наведе које интерне садржаје на самом сајту не треба да третира. Важно је да претраживач пронађе и индексира релевантан садржај сајта, а неке споредне, неважне садржаје треба да занемари. Такви садржаји су рецимо образац за слање поруке власнику сајта, образац за регистрацију и пријаву на сајт, на блоговима то су стране које могу да буду протумачене као дуплиран садржај (обично стране које приказују чланке које припадају истој категорији или имају исти таг) и слично. На тај начин власник сајта може претраживачу да помогне, наглашавајући шта на самом сајту не треба да узима у обзир, и да се тако рејтинг који сајт има контролисано расипа на унутрашње стране.

Закључак

Дакле, водите рачуна и о томе како ви користите nofollow али и како га други сајтови користе. Њих не можете спречити да вам ускрате заслужени повратни линк, али зато можете да им ускратите свој садржај који им је преко потребан да би одржавали постигнути рејтинг.

23 Comments

 1. Ivan

  Tema jeste starija ali i moj problem je vezan na nju.
  Nakon dužeg surfanja po netu vezano za temu sve više sam zbunjen od čitanja tekstova o ‘nofollow’ linkovima. Svi linkovi koji su na mom webu uglavnom imaju svoju svrhu i s razlogom su postavljeni s obzirom na tutorijale.
  Ima dosta internih linkova koji vode na teme tutorijala unutar weba ali ima i nešto vanjskih linkova koji s obzirom na temu dodatno popunjavaju i prate tekst tutorijala.
  Nemam plaćenih linkova pa me zanima.

  1. Jel dobro postaviti ‘nofollow’ link na:

  – ulaznoj homepage stranici na sve interne linkove da ne rasipam PR
  – na vanjske linkove koji se nalaze u grupi sa istom tematikom

  2. Što se može dogoditi na mojim PR ako postavim ‘nofollow’ na nekoliko stranica koje su poput gore navedene (tematika: gradovi, fakulteti, županije, bolnice, turističke zajednice itd…)

  Ne bih želio da Google kazni moj web ako postavim ‘nofollow’ iako ti linkovi nisu plaćeni. Stranica je u sadašnjem stanju od 2005.

  Hoću li „možda“ povećati moj PR ako stavim ‘nofollow’?

  • Пеђа

   Гугл је одавно променио политику тако да nofollow а погоотово ПР нема више значаја за сајт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.