Изборник Затворити

Унесите исправке на iGO мапу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2410

Једна од великих предности гармин карата је у томе што постоји тесан контакт између корисника и произвођача мапе, тако да се грешке брзо отклањају (Инфотим објављује допуњене верзије мапе Србије и Црне Горе сваких пар месеци).

Поред тога, формат гарминамапа је познат тако да је корисницима могуће да и сами нацртају своје мапе.

Корисници iGO мапа нису баш у тако повољном положају. О цртању сопствених карата нема ни речи јер је компанија Nav N Go жестоко заштитила формат и не дозвољава трећим лицима да праве своје мапе.

Једино што корисник може да уради то је да пријављује допуне и исправке. За ту сврху постоји сајт http://www.topmap.com . Корисник се на њему може регистровати изатим онлајн слати податке. То је, наравно, много напреднији начин него што га корсити Инфотим (коме се исправке шаљу имејлом, као снимљене путање и орјентири).

topmap-igo-navigon-map

На овој илустрацији се може видети врло једнотавно корисничко окружење, које је графичко, тако да се исправке у ствари лако уцртавају на мапу. Такође се може видети и да је мапа, чак и за Србију доста добро попуњена, на слици је део плана града Ужица.

То је добар део приче. iGO мапе су познате као лепе и лаке за коришћење, као што видимо и унос исправки је направљен тако да је корисницима све лепо и лако. Лоша страна је да је произвођач мапа превише затворен. Исправке и допуне које пошаљете не морају бити увршћене у мапу нити постоји неки рок када ће исправке бити увршћене. О свему томе одлучује власник мапе. Поврх свега, сва права задржава власник мапе – ви податке дајете добровољно и одричете се даљих права. Ово све знатно успорава развој мапа, поготово за просторе који су комерцијално мање занимљиви, као што је рецимо Србија.

То су заправо и разлори зашто ја више волим гармин навигацију. Ту имам потпуну слободу да пошаљем исправке ако желим, а ако се ради о већем обиму, може се и зарадити јер, ако можете и умете да обезбедите квалитетне податке,  Инфотим ће вас ангажовати да на мапи радите за новац, а на крају крајева, увек можете и сами себи направити мапу баш онакву каква је вама потребна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.