Изборник Затворити

trixbox 2.8: подешавање одвојених улазних линија

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3215

trixbox_logoЧесто је потребно да централа разликује улазне линије и да долазне позиве усмерава различито зависно преко које линије је дошао позив. Астериск то
омогућава али је потребно нешто додатних подешавања. Овај пример користи trixbox 2.8 у оквиру кога је DAHDI, али се ова подешавања могу применити на било коју астериск дистрибуцију која користи DAHDI.

Рутирање улазних позива се заснива на DID бројевима (DID број је број који је додељен улазној линији, уопштено речено то је телефонски број улазне линије). Подразумевано, каналима нису додељени DID бројеви, па је једино могуће направити рутирање које се не ослања на њих, а то значи да ће једна те иста рута важити за сваки долазни позив без обзира по ком каналу је дошао.

Подешавање које овако ради је најчешће и потребно и једносавно се изводи:
у FreePBX-у подесите у Inbound Routes једну улазну руту (Incoming Route) у којој оставите сва поља празна, уључујући и празно поље за DID број, а само подесите одредиште (Destination) на које ће долазми позиви бити усмерени. Позив који дође на централу преко било које улазне линије биће усмерен на одредиште које сте изабрали.

Раздвајање улазних канала

Некада је, ипак потребно да централа разликује улазне линије и долазне позиве усмерава на различита одредишта. На пример, ако имате посебан број намењен за факс, потребно је да централа све позиве на тај број усмери на локални број на коме се налази факс.

Да бисте могли да подесите различито рутирање улазних линија, неопходно је да за те линије доделите посебне DID бројеве, јер се рутирање заснива на њима.

Прво је потребно да измените подешавање улазних линија у самој DAHDI конфигурацији. Свака улазна линија,односно канал је подразумевано подешен у контексту from-pstn. Да бисте могли да појединачним каналима доделите DID бројеве потребно је да импромените контекст у from-zaptel.

За ово подешавање не постоји интерфејс у FreePBX већ морате мењати конфигурациону датотеку ручно. Датотека коју треба изменити је /etc/asterisk/dahdi-channels.conf

У FreePBX отворите опцију PBX / Config File Editor. Добићете преглед датотека у конфигурацији астериска. Пронађите датотеку dahdi-channels.conf и кликните на њу, па ће вам се отворити едитор.

У овој датотеци су подешавања свих канала. За сваки канал је број канала назначен параметром channel. Врста канала је означена параметром signalling. Ако је вредност овог параметра fxs то је канал која је повезана на долазну телефонску линију. Ако је вредност fxs ради се о каналу на који се повезује обичан аналогни телефон. Нас интересују fxo канали. Контекст канала је означен параметром context.

Ево како могу да изгледају подразумевана подешавања једног fxs канала:

; Span 1: OPVXA1200/12 "OpenVox A1200P/A800P Board 13" (MASTER)
;;; line="1 OPVXA1200/12/0 FXSKS"
signalling=fxs_ks
callerid=asreceived
group=0
context=from-pstn
channel => 1
callerid=
group=
context=default

Овде само треба да замените from-pstn са from-zaptel и добијете овакво подешавање:

; Span 1: OPVXA1200/12 "OpenVox A1200P/A800P Board 13" (MASTER)
;;; line="1 OPVXA1200/12/0 FXSKS"
signalling=fxs_ks
callerid=asreceived
group=0
context=from-zaptel
channel => 1
callerid=
group=
context=default

Овако подесите сваки fxo канал, затим снимите датотеку и рестартујте астерикс. Рестарт можете извести опцијом System / System Maint / Reset Now.

Да ли је измена успешна можете проверити опцијом PBX / PBX Status, у одељку Dahdi driver info:

Dahdi driver info

  Chan Extension Context     Language  MOH Interpret    Blocked  State
 pseudo      from-internal  en     default             In Service
   1      from-zaptel   en     default             In Service
   2      from-zaptel   en     default             In Service
   5      from-internal  en     default             In Service

Проверите колону Context, у којој за сваки fxo канал треба да стоји from-zaptel.

Не заборавите, датотека dahdi-channels.conf је аутоматски гененерисана конфигурационим алатима DAHDI-ја. У неким ситуацијама може бити покренута реконфигурација која ће изменити садржај датотеке и тиме поништити ваша подешавања.

Ако је то све у реду, сада можемо да сваком каналу доделимо DID број. Отворите опцију PBX / PBX Settings / Zap Channel DIDs. Додајте нови канал и подесите му

Channel – број канала коме додељујемо DID

Description – опис

DID – DID број не мора бити исти као и број телефонске линије, али је најбоље да ставите телефонски број линије коју сте повезали на канал, ради лакшег сналажења.

Ако желите да више канала имају исти DID број само им упишите исти DID број. Касније, када у рутирању наведете тај DID број он ће се односити на све те канале.

Овако урадите за све канале и не заборавите да снимите све измене у конфигурацији (наранџасти линк).

Сада је рутирање једноставно подесити: отворите опцију PBX / PBX Settings / Inbound Routes. Обришите постојећу руту која обухвата све долазне позиве, а уместо ње направите нове којима ћете навести DID бројеве и одредишта. Сада ће позиви на различитим DID бројевима бити усмерени на различита одредишта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.