Изборник Затворити

У срцу Јелове горе

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5967

Дужина пута: 52 km
Трајање: 9 часова (опуштене вожње бициклом)
Минимална надморска висина: 411 м
Максимална надморска висина: 1000 м
Укупан успон: 2050 м
Укупан спуст: 2050 м

Јелова гора је помало заборављена планина која се налази северно од Ужица. Има три врха која су изнад 1000 метара надморске висине: Ђаков камен (1003 мнв), Бујадњача (1003 мнв) и Јелена глава (1011 мнв). Прилично је питома, обрасла углавном зимзеленом шумом и веома богата шумским воћем: боровницом и купинама. Велики део планине је под заштитом.

Због близине граду веома је интересантна за бициклистичке вожње како туристичке тако и тренажне.

Путања коју овом приликом представљам је једна од најлепших кружних вожњи овом планином. Не спада у лагане, јер се прави поприличан укупан успон, али ако кренете опуштено без јаког темпа и уз често застајкивање ради разгледања и уживања у пределима кроз које пролазите, одлично ће се провести и они који нису у најбољој кондицији.

uzice-jelovagora-jovanovavoda-tatalija-konder-kadnjaca-uzice.gpx

Креће се, као што је већ уобичајено од чесме у Малом парку у центру Ужица. Пут води ка Царинском мосту, где се скреће лево уз Глуваћки потока затим западним обронцима Лазовине. Када се изађе из града престаје асфалт а наставља се добрим макадамом. Овај пут се лагано пење и након 6 километара (око 1 час вожње) излази на асфалтни пут за Јелову Гору испод Шеховог брда (на њему се налази кугла метеоролошке станице).

Одатле се наставља асфалтом даље у планину. Успон је релативно благ а често се отварају видици тако да ћете имати довољно разлога да направите станке. На око 9.5 км од Ужица на раскрсници за Гостиницу налази се сеоска продавница и кафана, баш где треба да се направи предах, освежи и нешто презалогаји.

Даљи пут је већ на гребену Јелове горе тако да је успон нешто блажи. Убрзо пролазите поред школе и скоро изграђене цркве, а након благог успона излазите у излетничко насеље. У дну ливаде је лепо уређена Десанкина чесма. Она се не види са пута већ се мора сићи преко ливаде до обода шуме где се она налази. То је разлог зашто многи не знају за њу.

На три километра од продавнице  долази се до бившег мотела и ту се скреће са асфалтног пута десно на макадам. То је пречица за Јованову воду. Макадам је кратак и поново избија на други асфалтни пут који иде низбрдо, а неких триста метара даље наилази се на раскрсницу где се одваја још један макадам лево ка Јовановој води.

Након спуста од око 250 метара стиже се до излетишта Јованова вода. Овде се налази уређена изворска чесма са веома питком свежом водом, уређено је и одмориште а уоколо су чистине на којима неретко могу да се затекну и излетници. Наравно, и ово је одлично место да се направи предах, освежи водом и одмори јер одавде се улази у срце Јелове горе.

Предах на Јовановој води

Шумски пут прелази поток и затим иде мало низводно па затим окреће у препознатљиву јеловгорску шуму: разгранате високе букве заклањају небо, а између њих је море боровница и други шумски зелениш. Ако погодите право доба године моћи ћете да се наклопате боровница као никада у животу а Јелова гора је издашна и са купинама.

Пут се благо пење док не дође до макадама (на Јеловој гори шумари прилично добро одржавају своје путеве). Скрећете десно и одатле почиње дуг шумски спуст кроз недирнуту природу у долину речице Тмуше. Тешко је описати лепоту коју ћете овде видети али и свежину којој ниједна летња жега не може доакати.

Боровницама се не може одолети

Када избијете на пут који прати реку Тмушу ствари постају неописиве, поготово када зађете низводно у заиста нетакнуту густу шуму, стење и водопаде. Донекле је макадам одличан а онда прелази у шумски пут који се понегде преплиће са Тмушом, док на крају већ не преостане само запуштен пут који ретко ко користи. Ипак, за бициклу (па и теренац) пут је проходан и ништа мање занимљив. Искористите сваку прилику да застанете, уживате и фотографишете.

Овај пут у ствари избија у Сечу реку, али се не иде њиме до краја, већ се раније силази са њега и поново враћа на Јелову гору. Силазак је на неких 24 км од Ужица, а препознаћете га, јер се са главног пута одваја нагло уназад лево пут који води на једно сеоско имање.

Када сиђете у ливаду, преко ње се спустите до реке. Ту ћете наићи на други шумкси пут који прелази реку и затим води десно узбрдо. Овај успон је прилично јак, и највероватније ћете морати да гурате бициклу поред себе. Он избија на онај пут који сте напустили скрећући ка Јовановој води, само што је овде још увек макадам. То је тачка са које почиње повратак, на 25 километара од Ужица. Идете лево, лагано, благим успоном. Пут вијуга између неколико врхова, пролази преко Кондера, а затим се спушта поред велике локве. Одатле опет почиње успон.

Ако вам затреба одмор ето прилике код Неђове воде у дебелој хладовини. Недуго затим, пут избија на асфалт, а затим и на превој код Ђаковог камена (34 км од Ужица).

Ако бисте наставили даље асфалтним путем стигли бисте до мотела и даље бисте се могли вратити истим путем којим сте изашли на Јелову гору. Ипак, није баш занимљиво враћати се истим путем, зар не? Зато на превоју скрените десно шумским путем који пролази поред Ђаковог камена и затим силази на Кадињачу.

Ђаков камен је највиша тачка на овом путу – 1003 метра надморске висине. Кад стигнете на ово место, иако је оно само око 600 м више од Ужица направили сте укупан успон од 2000 метара! Добра вест је да ћете надаље од Ђаковог камена па практично све до Ужица ићи низбрдо – 18 километара.

Спуст на Кадињачу је прилично стрм, а шумски пут уме да буде веома излокан воденим бујицама. Зато се ослоните на кочнице и добру концентрацију и немојте се залетати. У сваком случају, добићете лепу дозу адреналина као награду за сав онај претрпљени успон.

Са Кадињаче, уобичајено креће спуст асфалтним путем ка Волујцу, а затим лагано све до Ужица. Овај пут вам је вероватно већ познат од раније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.