Изборник Затворити

Колико снаге емитујете?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/7483

Непресушна тема у радио-аматерским разговорима је снага радио-станица. Ма колико да је имамо, то никада није довољно. Увек су на цени јаче радио-станице, а многи радио-аматери не сматрају своју опрему заокруженом ако не набаве неки појачавач снаге.

Интересантно је да је први корак у повећању домета обично повећање снаге предајника. Нажалост то уме да оде и дотле да се излази из оквира прописа и емитује снагама које су далеко веће него што је то дозвољено, а да резултати не буду баш одговарајући.

Многи су се уверили да просто повећање снаге не да није увек него често уопште и није решење.

Снага предајника
(W)
Добит антене
(dB)
Ефективно израчена снага
(W)
100 1 125
100 2 160
100 3 200
100 4 250
100 5 315
100 6 400
100 7 500
100 8 630
100 9 800
100 10 1000
100 11 1250
100 12 1600
100 13 2000
100 14 2500
100 15 3200
100 16 4000
100 17 5100
100 18 6300
100 19 8000
100 20 10000

Пре него што се окренете повећању снаге требало би да се позабавите са три битна фактора: добити антене, усмерености антене и локацијом где се антена налази.

Добит антене представља ефективно појачање које се добија тако што се конструкцијом антене енергија радио зрачења сужава и сажима. Што је ужи сноп радио-таласа то је већа добит антене. Добит се изражава у децибелима а 3 dB (или пола S јединице) представља ефективно појачање од два пута.

Када се снага предајника сабере са добити антене добија се ефективно израчена снага (ERP). Упрошћено речено, добија се ефекат као да је употребљен предајник увећане снаге.

У табели је дат преглед ефективног зрачења које се постиже антенама добити од једног до двадесет децибела са предајником снаге 100 w. Ово наравно нису прецизне бројке јер у пракси на ЕРП утиче још фактора, али је довољно да се стекне слика о ефектима.

Добит антене има још једну важну улогу – осим што побољшава сигнал предајника, она побољшава и пријем, за исто толико децибела колико и предају. Ето доброг разлога зашто је боље прво улагати у бољи антенски систем него у појачаваче снаге.

Усмеравањем се израчена енергија упућује тамо где је то потребно – према радио-станицама са којима желимо да успоставимо везу. То није само усмеравање антене према станици са којом успостављам везу. Некада је потребно знати и какви су услови за распростирање, па бирати елевацију зрачења тако да се рефлексијом радио-талас усмери тамо где нам је потребан. Некада су услови такви да антену морамо окренути на супротну страну и везу успостављати дужим путем.

Локација се бира тако да омогући најповољније распростирање радио-таласа према станицама са којима желимо да успоставимо везу. На пример, за далеке везе боље је бити на високој надморској висини, на терену који надвисује околину тако нема препрека да се радио-талас усмери ниско према хоризонту и тако оствари најдужа рефлексија. За локалне везе, радио-талас се усмерава више ка зениту, па за локацију није много важна висина, чак висина може и да одмогне.

Када се добро ускладе ови фактори добијају се најбољи резултати. За то је ипак потребно и мало искуства јер се потребе мењају од активности до активности: за сваку активност треба одабрати антену одговарајућег угла зрачења, знати добро је усмерити и изабрати погодну локацију.

Најбољи доказ за то је све већи број радио-аматера који се окрећу раду малом снагом (QRP), са предајницима снаге реда неколико миливати па до пет до десет вати а који успешно остварују веома далеке везе.

Слични чланци

8 Comments

 1. Дане

  Поздрав Пеђа за одличан блог- сајт,
  много одавно, неколико година сам био QRV-QRQ из YU6 са QRP сигналом од 5W. Лоциран сам био на једној планинској коти у близини Никшића, одлична антена, па је било много лепих DX веза. Можда ће бити занимљиво, у то време из YU6 нас је било само неколицина активних, па чим се укључим pile up,некада је било потребно да помаже и net control! Ово зато што је у то време диплома WAYUR била много цењена, диплома везана за твој град Ужице.Руса је било ко плева и “ рађени“ су рафално.Са њихове стране често је било RST 599+! Но, то је прошлост, лепе успомене на хиљаде проведених сати поред радио станице, хиљаде QSO-а. Сада сам у другој држави, одакле могу увек поново да се активирам,али не налазим времена за то! Сада ме је преузело планинарство, геокешинг, лековито биље и др. Само по некада послушам опсеге, али ту више нема мојих пријатеља. Чудим се шта да радим са оволико QSL карата.Можда ћу и ја као пок. Благоје YU5GA,кад сам га много одавна једном прилико питао шта ради, одговорио: “ Таманим QSL карте“!
  73’s, YU1UP!

  • Пеђа

   Ех, стара добра времена :)

   За пајлапе могу да потврдим, студирао сам у Подгорици и више времена сам проводио у радио-клубу на ЕТФ него у амфитеатрима зато што кад год се јавим направим пајлап од Американаца :)

   Што не спојиш те нове пасије са радио-аматеризмом? Мени не смета да у планинарење носим радио-станицу, не само УКТ него и КТ. Нема ништа лепше него кад се испењеш на неки добар врх, па пободеш штап за пецање и окачиш вертикални дипол па направиш пајлап на 20 метара :)

 2. Ljubisa

  Lep blog Pedja i sto je najvaznije vrlo poucan …
  Ja sam RA 47 godina i nekako sam od samih pocetaka shvatio da resenje nije u tome koliko W ili kW je linearac nego koliko dB pojacanja ima antena sa kojom radim … dzabe silnih kW ako radis sa „prackom“ – na tvoj CQ odgovara stotine stanica a ti defakto cujes 3-4 jer si „gluv“ … Na zalost, moje misljenje je da 90% RA i dalje to ne shvata pa grade ili kupuju sve jace lineace umesto da naprave bolje antene … 73! YU7EF

 3. Andreja YU1NKA

  Видех сада овај тескт. Цео текст изгледа да прича о EIRP-у, а у тексту се спомиње термин ERP, који се претежно користи у комбинацији са dBd.

  • Пеђа

   То зависи како је изражена добит антене. Ако је изражена у dBd онда је ERP а ако је изражена у dBi онда је EIRP.

   За поенту чланка то није много битно, мада је добро напоменути.

 4. Vlada

  Nisam stručan al mi jedno tehničko pitanje pravi zabunu. Naime neki ruteri se označavaju sa EIRP <20dBi a drugi sa ERP<20dbd. Sa stanovišta korisnika šta je jače od ova dva?

  Unapred hvala na odgovoru

  • Пеђа

   dBi је добит изражена у односу на изотропну антену која је идеална (представља се тачком из које се радио-таласи простиру у свим смеровима идеално једнако у облику сфере). Ова антена постоји само у теорији.

   dBd је добит изражена у односу на референту дипол антену која има 2.15 dB већу добит од изотропне антене.

   dBd = dBi – 2.15
   dBi = dBd + 2.15

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.