Изборник Затворити

Уговор за свињски грип

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3511

Пре неки дан, РЗЗО (Републички завод за здравствено осигурање) потписао је уговор о набавци три милиона доза вакцине против свињског грипа компаније Новартис.

Међутим, уговор са Новартисом не постоји! Постоји само уговор за компанијом Југохемија-Фармација , који се бави само финансијском страном целе приче.

Ипак, и сам РЗЗО у својим саопштењима оставља утисак да је уговор потписан са Новартисом директно. Ево једног примера, из званичног саопштења са сајта РЗЗО:

Према уговору, компанија „Novartis“ је дужна да најдуже у року од 25 дана од дана потписивања уговора испоручи прву количину од 500.000 доза вакцина, с тим што постоји обећање компаније да ће учинити све што је у њиховој моћи да вакцине буду испоручене и пре уговореног рока.

Да ли можда постоји и неки други, тајни, уговор? У овом који је објављен Новартис нити је потписник нити се иједном речју помиње.

Судећи по информацијама које долазе из других држава, уговори о набавци вакцине Х1Н1 против свињског грипа су сложенији и обимнији, пре свега зато што произвођачи желе да се заштите. Не пример, министар здравља Пољске, Ева Копач се изјаснила против потписивања сличног уговора поред осталог и зато што је правна служба њеног министарства нашла чак двадесет сумњивих тачака у том уговору.

Министар Томица Милосављевић - да ли му верујете?
Министар Томица Милосављевић - да ли му верујете?

У овом „нашем“ уговору, толико тачака ни нема. Уговор чак није склопљени на са каквим странцем, испаде да смо сами себи продали вакцину. Новартис, који се наводи као произвођач се ама баш нигде у уговору не помиње.

Штавише, уговор чак и не прецизира о којој се вакцини ради, осим што наводи да је реч о вакцини против грипа Х1Н1 (колико знам, свињски грип је А(Х1Н1). С обзиром да Новартис производи бар две врсте вакцине против свињског грипа, није наведено ни која од њих је купљена. Па људи кад препродају брашно на велико, праве уговор који је одређенији.

Невероватно ми је да у другим државама произвођачи на све начине настоје да се ограде од одговорности за последице вакцинације а код нас о томе нема ни речи. Уговор се своди на „ви нама паре, ми вама вакцину“ и то је све. Никаквих детаља нема, нико се ни од чега правно не штити, а одговорност могу да сносе само два потписника тог уговора, Владимир Гравара, директор Југохемија – Фармације и Светлана Вукајловић, директор РЗЗО. Наш министар, Томица Милосављевић, нема ама баш никакву улогу у целој овој причи, бар не правну. Ипак, с обзиром колико се здушно (мада неуверњиво) бави наговарањем људи да приме вакцину, не верујем, да баш нема никакву улогу у целом том послу.

svinjski-grip-zastrasivanje-dece
Министарство је агилно у застрашивању грађана, па чак и деце

Власти све време позивају народ да не паничи а раде све да панику проузрокују. Скоро сваки поступак власти а нарочито министарства здравља изазива сумњу, све је ту нешто чудно, недоречено и половично. Једина порука коју недвосмислено шаљу је:  вакцинишите се и све ће бити у реду.

Тешко да ће да буде у реду, када све што раде изгледа сумњиво а цела прича са вакцинацијом се заснива не на поверењу грађана, него на њиховом застрашивању.

8 Comments

 1. Goran

  Ugovor o nabavci vakcina dva puta je „teži” od, recimo, domaćih investicionih fondova. Ministar zdravlja je pred sklapanje ugovora izjavio da je u Srbiji od novog gripa do tada obolelo između 20.000 i 30.000 građana, dok je juče institut „Batut” objavio da je u Srbiji potvrđeno 300 slučajeva novog gripa. Jednostavno sam morao da napravim ovo, slika vredi hiljadu reči.

 2. Milic

  Novartis ima ekskluzivnog zastupnika u Srbiji, a to je jugohemija-farmacija koje eto samo pukom igrom slucaja u vlasnistvu Delta-Holdinga :) ja poslovno razumem interes zastupnika da udje u pregovore kao posrednik jer ima koristi od toga to je intres da ne preteram i kazem da je neko imao interes da se ovaj grip pojavi ali realne su sanse i za to!
  Zakonski je to sve cisto na zalost na tom famoznom tenderu se nije pojavio niko sa potpunom dokumentacijom osim Jugohemije samim tim je izbor bio jednostavan. Gospodinu G ministru zdravlja u generalnom ne verujem mada je bio ubedljiv za dosta stvari kod Jugoslava Cosica neko vece u emisiji Interviju na televiziji B92. Ali je za dosta stvari ostavio rupe – „oni cine sve da vakcine stignu“ kao sto gosn Cosic rece ja ne razumem sta to znaci tu je nesto mutno, a mozda i nije da ne bude kako uvek drzim da vlast nesto muti ;)

 3. Ton_majstor

  Пошто и код мене на форуму оштро реагујем(о) на све ово, узећу слободу да пренесем данас у току дана твој текст, наравно, потписан… као и Горанову круголику статистику, потписану.

  Уколико нађете да је то неприкладно, обрисаћу.

  http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=83&t=5881

  Поздрав!

 4. Marjan Milanov

  Ministar mora da se ogradi, kako bi inače bio ministar još nekoliko mandata?
  Što se ostalog tiče, retko šta u našoj državi funkcioniše kako treba i kako pravila (logike) nalažu, pa me ne čudi ni ovaj Ugovor.
  Čudi me samo da se niko nije ni zapitao zašto su Poljaci odbili da naruče vakcinu koja jedina može da ih spase propasti, po čemu se njihov (predloženi) Ugovor razlikuje od našeg, ako se razlikuje, i ako mi uošte imamo ugovor.
  Ako se, ne-do-bog, desi da dodje do nekih nus pojava masovnijeg obima, da dodje do fatalnih posledica vakcinacije, tek će tad nastati haos, svako će nekog optuživati, a niko neće biti kriv! Smeniće nekog nižeg po komandnom lancu i to je to!

  Strašno je kada se jako ozbiljnim stvarima pristupa jako neozbiljno!

 5. Peđa

  @Милић: Није проблем заступништво. Мени смета што је уговор уопштен и у њему не само да се не дефинише које вакцине су купљене него ни од ког произвођача. Новартис се нигде не помиње ни у каквом контексту а сви се на њих позивају.

  @Тон_мајстор: Линк не ради, тј. форум није јавно доступан

  @Марјан: Управо то и јесте у позадини мог чланка – ко ће да сноси одговорност за сваку могућу штету која настане као последица вакцине, па макар то био и само један случај.

 6. Milić

  Nisam video ugovor kada sam kucao prvi tekst.. sam Ugovor je korektan. Kada postoji ponuda prodavca Ugovor se ne opterecuje dodatnim tehnickim podacima iz same ponude vec se ugovor moze na istu ponudu pozvati. Sta u ponudi pise to vec nemamo uvida ovde – moze biti da tamo ima mutnih stvari.
  Tema bezbednosti ovih vakcina je na sertifikacionim telima prvo EU pa onda i nasim jer se pre stavljanja u promet po nasem zakonu mora sertifikovati! Za sertifikat tj. dozvolu za stavljanje u promet potrebno je da su bezbedne.
  Zasto su Poljaci odbili da naruce vakcine znaju samo oni. Moze da postoji milion razloga ali se mene oni ne ticu da budemo iskreni.

 7. Peđa

  Имам стечени рефлекс да властима не верујем и да од њих увек очекујем мутне радње.

  Када је уговор у питању, он је правни документ. Важи само оно што у њему пише, а не у понуди. Уговор се чак није ни позвао на понуду па да и њу укључи у правну ваљаност. А у њему не пише чак ни која тачно вакцина је купљена.

  Мени је то сумњиво.

  Не видим разлог да се игноришу Пољаци. У ситуацији када нам је нешто непознато треба да се ослонимо на сва искуства, а у овом случају зашто не и искуства Пољака. То не значи да само њих треба да гледамо, али не треба да занемарујемо ни то што су они урадили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.