Изборник Затворити

После мале паузе – опет ми украдоше чланак

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/3533

Недавно сам објавио чланак о геолокационим сервисима који омогућавају да сајтови знају где се налазите, а данас добих „тип“ од посетиоца да је исти чланак видео на форуму Врњачка бања (vrnjackabanjaforum.com) на адреси http://www.vrnjackabanjaforum.com/first/viewtopic.php?f=34&t=240

Неовлашћено преузет чланак на vrnjackabanjaforum.com
Неовлашћено преузет чланак на vrnjackabanjaforum.com

Проверим, кад оно стварно: ископиран је текст, нешто је чак дописано испод њега али ко не зна, не може да види да то није део оригинала, и чак је текст потписан. Илустрација која иде уз чланак није пренета, али то је вероватно зато што сам забранио линковање слика са непознатих сјатова (погледајте Hotlinking: кад вам други сајтови троше ресурсе), а копирача је вероватно мрзело да слику сними па поставља на форум копију.

Чланак је прекопирао корисник форума vrnjackabanjaforum.com под именом DrZZZzzz а који тамо има статус глобалног модератора. На опомену од посетиоца да је текст копиран, он ми се се чак јавно и извинио, али од свог недела није одустао нити је накнадно тражио дозволу да преузимање чланка.

У чему је проблем, питаће неко, па чланак је потписан?

Ево у чему:

– чланак је прекопиран у целости, а без знања и одобрења аутора. На дну сваке стране стоје услови који дозвољавају копирање без одобрења само делова чланака;

– потпис не садржи име аутора. У условима стоји да потпис овабезно мора садржати име аутора;

– потпис који је стављен води на почетну страну сајта са кога је чланак преузет. У истим условима на дну стране стоји, да је обавезно ставити линк на сам чланак који је преузет;

– чланак је делимично измењен без икакве назнаке да те измене нису дело аутора чланка;

Глобални модератор сајта vrnjackabanjaforum.com је у жељи да привуче и анимира своје посетиоце занемарио своје обавезе према аутору чланка и чак својим поступком покушава да посетиоце који би иначе отишли на сајт где је чланак изворно објављен, привуче на свој сајт.

Летимичним погледом на друге чланке на  форуму vrnjackabanjaforum.com, приметио сам да мој чланак није једини који је прекопиран, додуше међу реткима је који уопште имају некакву назнаку извора.

Слични чланци

10 Comments

 1. Mahlat

  I šta sad? Šta će biti?

  Ja na masu sajtova i foruma nailazim na svoje tekstove preuzete u celosti ispod kojih obično piše dea vredi pročitati ili da je taj ko je postavio to našao na netu a da pojma nema koje autor. Onda ja moram da se registrujem i tamo gde ne bih htela da bih se obratila administratorima i još mi niko nikada nije odgovorio.

  Jednom komentarisah ispod svog teksta da je moj, kao glupaca, i da na blogu lepo piše čiji je i dobih odgovor da treba da budem srećna i presrećna što neko misli da je moj tekst dobar pa ga negde postavio.

  Kako da se zaštitiš kad vlada mišljenje da si pustio u prometi da ne treba da se buniš?

 2. Peđa

  Ради исто ово што радим ја а и други блогери. Напиши код себе чланак и опиши случај крађе. Тако ћеш крадљивцима да направиш одличу рекламу, али лошу.

  Потруди се да у тексту што више пута поменеш име и адресу сајта који те је покрао тако да ће гугл, када их неко тражи да у врху листе избаци и твој чланак. Где ћеш бољу лошу рекламу? :)

  Поред тога, одеш на сајт http://www.kradimamu.com и тамо опишеш случај крађе и ето им још више лоше рекламе.

  И нико не попуштај на молбе, кукњаву и претње да чланак уклониш. Све док у чланку стоји истинито описан случај, не могу ти ништа, а историје ради, ваља да ти чланци стоје занавек.

 3. PavleR

  Ocigledno postaje tradicija da Vam kradu clanke.Mislim da je na dan objavljivanja ovog clanka forum Vrnjacka Banja imao triput vecu posecenost, sto svojim „delom“ sigurno ne zasluzuje.Sve u svemu, pohvala za ovakvu borbu protvi ljudi koji kradu tudji rad, mislim da je Vas blog jedan od najpopularnijih i samo tako nastavite!

 4. Peđa

  Сајт kradimamu.com се бави проблемом очигледних и недвосмислених незаконитих радњи. Са друге стране, лош дизајн није незаконит и пре свега је немерљив.

  Када би направио такав сајт који приказује „лош дизајн“ вероватно би врло брзо попио тужбе од којих никако не би могао да се одбраниш на суду па би после годинама отплаћивао ту своју идеју. ако не би могао да платиш онда би морао да одробијаш, као што је морао Дамир Финтић.

 5. Marjan Milanov

  Kad vidim naslov posta „Ukrali mi tekst“, to već dodje kao da sam video deja vu, kao neka stara tema, a ono uvek bude nova. Mnogo je toga danas na netu da bi se moglo ispratiti ko šta i kako radi, ali je u najmanju ruku neukusno i neprimereno da autorski tekstovi zloupotrebljavaju i uzimaju i prenose ne bez dotvole, nego i bez najmanjeg pomena autoru!

 6. Peđa

  Администратор сајта vrnjackabanja.com је са тог сајта склонио наведену тему, јер се у њој развила ружна дискусија којом су неки посетиоци напали њиховог члана који је у њој скренуо пажњу на неовлашћено преузимање чланка, а богме и мене су успели дапоткаче. Најавио да ће починилац бити кажњен.

  Уместо старе теме отворили су нову у којој су на коректан начин цитирали део чланка и ставили линк ка извору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.