Изборник Затворити

USB напајање преко VGA конектора

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/736
мушки ВГА конектор
мушки ВГА конектор

На лаптопу никад није довољно USB прикључака, а са смањивањем величине преносника које је актуелно у последње време, често страдају баш ови прикључци. Свако од нас ко има лаптоп, ма колико да USB прикључака има прижељкује да је бар још један више.

Е па може. Ако погледате техничку спецификацију VGA прикључка који се иначе користи за повезивање спољњег монитора, приметићете да VESA DDC верзија предвиђа да на конектору на контакту број 9 постоји напон од 5 волти, који трпи оптерећење од минимално 300 mA, а максимално 1 A. VGA конектор је обично неискоришћен, јер лаптоп има сопствени екран.

Све што треба да урадите то је да нађете одговарајући VGA мушки конектор и спојите га са женским УСB конектором и тако добијете једноставан адаптер који ће омогућити још један USB прикључак.

Спојите их према табели:

VGA прикључак USB прикључак опис контакта
9 1 +5 V
5, 10 4 GND (маса, 0 V)
женски USB конектор
женски USB конектор

Дакле, треба спојити контакт 9 на VGA конектору са контактом 1 на USB прикључку. Тако ће се на USB, добити +5 V за напајање прикључених уређаја. Да би то радило потребно је повезати и масу, то јест 0 V. На VGA конектору се маса може узети са контакта број 5 или 10 (никако са оба истовремено), а на USB се повезује на контакт број 4.

Водите рачуна приликом повезивања. Контакте обавезно залемите и изолујте како не би случајно дошло до нежењених спојева, јер то мое лако да оштети и рачунар и уређај који је повезан преко овог адаптера. Пре повезивања уређаја, адаптер убодите у VGA прикључак на рачунару и волтметром проверите да ли се +5 V добија на одговарајућем контакту USB прикључка на адаптеру.

Користи се VGA мушки конектор, који ћете препознати по томе што има иглице, то јест предвиђенје да се убоде у прикшучакна рачунару. USB конектора има више врста, препоручујем верзију А која је најраспрострањенија и одговара скоро свим уређајима који су предвиђени са де повезују на рачунар. Требаће вам женска варијанта, то је у ствари конектор баш какав је уграђен у рачунар као стандардни USB прикључак. Пошто конектора код нас има слабо у продаји, можете се снаћи тако што ћете искористити неке старе каблове па одсећи са њих конекторе и повезати их.

Овај адаптер, неће моћи да се користи за пренос података, већ само за напајање, али и то је велика ствар. Сада имате додатни прикључак преко кога можете пунити мобилни телефон, мултимедијални плејер и сличне уређаје – не морате за то користити много вреднији прави USB прикључак.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.