Изборник Затворити

Увачко језеро – видиковац Молитва – меандри Увца

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5823

Увачко језеро (Сјеничко језеро) је најпривлачније језеро од свих на реци Увац најпре због прелепих меандара који су настали потапањем кањона Увца 1979. године за потребе хидроелектране Увац. Ови меандри су нешто што заиста треба видети а управо због њих ово језеро је вероватно и најлепше у Србији.

Језеро је укљештено између планина Златар и Јавор. Налази се на надморској висини од 985 метара и простире се зракасто у неколико рукаваца у дужини од 27 километара, низводно од Сјенице, у подножју Лопоглава до бране хидроелектране Увац између села Акмачићи и Буковика. Језеро формира река Увац а припомаже му и река Вапа која се нешто ниже улива у језеро.

Обилазак можете извести пловидбом језером или пешачењем ободом кањона. И једно и друго су сјајни начини да видите ово место и представљају својеврсне доживљаје.

Најбоље место за приступ језеру је камп у Превинама, на 8 километара од Сјенице. Из Сјенице се креће путем ка Кушићима и Ивањици. На 7.5 километара од Сјенице, са асфалтног пута се преко моста одваја макадам који креће уз брдо Кандића крш. На превоју се лево одваја земљани пут који се спушта још 1.5 километара према Превинама и кампу на самој обали Увачког језера.

Ако сте расположени за пловидбу језером, у кампу можете изнајмити превоз, а наравно, можете употребити и свој чамац. Пловидба вам омогућава да из непосредне близине видите меандре и неколико веома занимљивих пећина (Ушачка, Ледена и Бездан). Сигурно ћете приметити и белоглаве супове, орлове који су постали заштитни знак овог језера. Стене по ободу језера су њихово природно станиште.

Ако се одлучите за пешачки обилазак, нећете имати тако близак контакт са језером али ћете зато имати невероватан поглед на цео систем меандара, пештерску висораван, Златар и Јавор.

Пешачка стаза почиње од кампа и креће се низводно, десном обалом језера све до видиковца подно врха Молитва који је једно од најбољих места са којих се виде меандри Увца. Дужина стазе је 4.5 километара, а укупан успон је 378 м.

Извор живота

Стаза је одлично уређена, лако је проходна, и нема могућности да се забуните и залутате. Висинска разлика између највише и најниже тачке на стази је око 100 м, али због увала између брда укупан успон је скор четири пута већи. Ипак, сама стаза је лагана и не тражи неки велики напор. Овоме доприноси и то што је на сваком кораку нешто занимљиво тако да се праве честе станке због разгледања и фотографисања. Рачунајте да вам за одлазак до видиковца треба око 2 сата хода, док је повратак нешто краћи.

На самом почетку стазе прелази се поток, а ту је направљена и чесма од старог дрвета необичног облика. Овде обновите залихе воде јер је то једини извор пијаће воде на стази. На другим, неуређеним, изворима немојте пити воду јер често бивају загађени.

Недуго затим у наставку пута проћи ћете поред великог висећег пешачког моста који премошћава Увачко језеро и саставља села на две обале.

Када кренете даље према Молитви, већ са следећег брда видећете леп мали залив и на њему дрвену кућицу. Поред кућице се налази још један извор воде.

Са овог брда се силази у клисуру Мрчког потока која је обрасла шумом која пружа одличан хлад у време летњих врућина. Преко потока се прелази дрвеним мостићем који је ту изгледа више угођаја ради него што је заист апотребан. Поток можете и да прекорачите. Ипак, највише ће вас орасположити уређено одмориште у хладовини.

Након одмора креће мало јачи успон. Када избијете из шуме на чистину с једне стране ћете имати видик на Девојачку стену, а са друге на Увачко језеро. Немојте овде одмах упети да се пењете стазом. Одмах по изласку на чистину одваја се једна стазица лево која силази на саму обалу језера. Није далеко а итекако се исплати сићи до језера зарад фотографисања.

Стаза даље води јачим успоном поред девојачке стене која доминира овим пределом. На њој ћете видети и неколико пећинских отвора насталих у време када је Увац још увек био у зачетку свог посла стварања кањона.

Након Девојачке стене, стаза се накратко спушта у малу увалу а затим пење на уређени видиковац на почетку меандара Увца. Овде се можете одморити и назрети шта вас тек чека на даљем путу. Од овог видиковца надаље је углавном стални, благ успон до под сам врх Молитва. Све време су менадри изложени вашем погледу и свакако нећете журити већ ћете уживати у сваком кораку.

Од Молитве, стаза се спушта поред засеока Нишавићи ка видиковцу који је постављен на саму ивицу стене, изнад завршетка меандара. Одавде се одлично виде сви меандри, а ако се довољно дуго задржите придружиће вам се и понеки белоглави суп.


Наспрам молитве на самом нивоу језера виде се улази у ушачку и ледену пећину. Сасвим сигурно ћете видети неки чамац који ће пловећи меандрима ући и у ове пећине.

Ако сте се лепо организовали, уместо два сата, за долазак на Молитву можете потрошити и много више времена у опуштеном луњању и разгледању. Ако сте баш ради, можете се са видиковца спустити и на саме меандре.

Повратак са Молитве је истом стазом назад до кампа. Силазак траје нешто краће јер је мање успона, а није ништа мање занимљив јер вам даје могућност да још једном сагледате све занимаљивости. Повратак не мора да буде пешке. Ако се договорите са чамџијама, може неко да вас сачека на језеру испод Молитве, тако да се вратите чамцем и видите меандре из оба угла.

sjenica-kamp-vidikovac-molitva

Може и бициклом или аутомобилом

Описана ста за је од кампа до видиковца приступачна само за пешаке. За оне који би да видиковац посете бициклама или аутомобилом, ево мапа два пута. Први је краћи али је пут лошији а други је нешто дужи али је бољи. Ради се о макадамским и земљаним путевима.

sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-1

sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-2

Друга страна приче

С обзоропм да је овај чланак изазвао велико интересовање и да ме је доста читалаца контактирало распитујући се око могућности посете резервата Увац и језера, покушао сам да прикупим додатне инфорамције како бих то објавио овде.

По природи ствари, обратио сам се управи Специјалног резервата природе Увац, распитујући се какав је режим камповања у резервату. Нажалост, представник резервата, Дарко Ћировић,  који је одговорио на мој имејл није ми дао информације које сам тражио, али ми је зато нагласио да чувари резервата стално мотре и да на лицу места пишу прекршајне пријаве свима који не поштују њихов Правилник о унутрашњем реду и чуварској служби Специјалног резервата природе “Увац“.

У неколико размењених имејлова постао је изузетно непристојан, што ме је запањило. Ако већ нису на свом сајту објавили информације које су неопходне посетиоцима, могу бар да буду предусретљиви да их дају имејлом ако се неко већ распитује, а пре свега да буду уљудни у комуникацији.

Након свега, нисам усмео да сазнам где сме да се кампује, а нисам успео ни да дођем до поменутог правилника да бих сам могао да то сазнам. Све то је врло чудно, с обзиром да из управе резервата Увац одмах прете казнама, необично је да нису свој правилник који је основа за кажњавање објавили, тако да посетиоци могу да га погледају и да сазнају како смеју да се понашају. Практично, уласком на подручје резервата Увац доводите себе у незгодан положај, јер сваки корак који направите може бити основа да вас чуварска служба казни, а разлог кажњавања да сазнате тек из написане казне.

Ово ме не изненађује много, јер је код нас пословично то да се они којима је на управу и чување дат неки природни ресурс понашају бахато. Зашто тако реагују када се неко распитје како може у сопственој режији да посети резерват не знам. Могу само да претпоставим да им смета што таквим посетиоцима не могу да наплате водичку службу или шта већ.

Стога, моја препорука је да посету Увцу планирате као једнодневну и да се не упуштате у компликације са камповањем, јер, по свему судећи, управа резервата једва чека прилику да вас казни.

Ако баш желите да проведете на Увцу два или више дана, онда је најсигурније да се сместите у приватном кампу на обали језера који је поменут у чланку. Власник кампа је, за разлику од особља резервата, веома гостољубив и љубазан.

156 Comments

 1. Miodrag

  Uživao sam čitajući vaše opise,kado da sam i sam učesnik,te sam odmah poželeo da se nađem tamo.Imate li neki kontakt tog privatnog kampa ili neki drugi predlog gde bi se moglo odsesti neki dan. Unapred hvala !!!

 2. Alek

  Treba mi kontakt nekog u kampu Markova Ravan, da li tog „rendžera“ ili … Zapravo zanima me čamdžija i njegov kontakt! Ako je to sve jedna ličnost – onda očekujem jedan broj, a ako su podvojene ličnosti onda više brojeva . Naravno ako ih i Ti imaš!
  Hvala unapred puno!
  Srdačan pozdrav!

  • Пеђа

   Немам никакве контакте са људима из Резервата. Када сам пробао да их контактирам лоше сам се провео тако да више нисам ни покушавао.

 3. Alek

  Nego jel ovi „rendžeri“ naplaćuju ulaz na stazu od Markove Ravni do Molitve? Odgovori mi pozitivno – pa da se poturčim! Odnosno sunetim još jednom kao i one godine nad Đerdapom!!!

  • Пеђа

   Како стоји на сајту Резервата, улазак се плаћа. Не знам детаље. Ја нисам сретао њихове људе на терену па није имао ко да ми наплати, али вероватно ако вас затекну наплатиће вам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.