Изборник Затворити

Увачко језеро – видиковац Молитва – меандри Увца

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5823

Увачко језеро (Сјеничко језеро) је најпривлачније језеро од свих на реци Увац најпре због прелепих меандара који су настали потапањем кањона Увца 1979. године за потребе хидроелектране Увац. Ови меандри су нешто што заиста треба видети а управо због њих ово језеро је вероватно и најлепше у Србији.

Језеро је укљештено између планина Златар и Јавор. Налази се на надморској висини од 985 метара и простире се зракасто у неколико рукаваца у дужини од 27 километара, низводно од Сјенице, у подножју Лопоглава до бране хидроелектране Увац између села Акмачићи и Буковика. Језеро формира река Увац а припомаже му и река Вапа која се нешто ниже улива у језеро.

Обилазак можете извести пловидбом језером или пешачењем ободом кањона. И једно и друго су сјајни начини да видите ово место и представљају својеврсне доживљаје.

Најбоље место за приступ језеру је камп у Превинама, на 8 километара од Сјенице. Из Сјенице се креће путем ка Кушићима и Ивањици. На 7.5 километара од Сјенице, са асфалтног пута се преко моста одваја макадам који креће уз брдо Кандића крш. На превоју се лево одваја земљани пут који се спушта још 1.5 километара према Превинама и кампу на самој обали Увачког језера.

Ако сте расположени за пловидбу језером, у кампу можете изнајмити превоз, а наравно, можете употребити и свој чамац. Пловидба вам омогућава да из непосредне близине видите меандре и неколико веома занимљивих пећина (Ушачка, Ледена и Бездан). Сигурно ћете приметити и белоглаве супове, орлове који су постали заштитни знак овог језера. Стене по ободу језера су њихово природно станиште.

Ако се одлучите за пешачки обилазак, нећете имати тако близак контакт са језером али ћете зато имати невероватан поглед на цео систем меандара, пештерску висораван, Златар и Јавор.

Пешачка стаза почиње од кампа и креће се низводно, десном обалом језера све до видиковца подно врха Молитва који је једно од најбољих места са којих се виде меандри Увца. Дужина стазе је 4.5 километара, а укупан успон је 378 м.

Извор живота

Стаза је одлично уређена, лако је проходна, и нема могућности да се забуните и залутате. Висинска разлика између највише и најниже тачке на стази је око 100 м, али због увала између брда укупан успон је скор четири пута већи. Ипак, сама стаза је лагана и не тражи неки велики напор. Овоме доприноси и то што је на сваком кораку нешто занимљиво тако да се праве честе станке због разгледања и фотографисања. Рачунајте да вам за одлазак до видиковца треба око 2 сата хода, док је повратак нешто краћи.

На самом почетку стазе прелази се поток, а ту је направљена и чесма од старог дрвета необичног облика. Овде обновите залихе воде јер је то једини извор пијаће воде на стази. На другим, неуређеним, изворима немојте пити воду јер често бивају загађени.

Недуго затим у наставку пута проћи ћете поред великог висећег пешачког моста који премошћава Увачко језеро и саставља села на две обале.

Када кренете даље према Молитви, већ са следећег брда видећете леп мали залив и на њему дрвену кућицу. Поред кућице се налази још један извор воде.

Са овог брда се силази у клисуру Мрчког потока која је обрасла шумом која пружа одличан хлад у време летњих врућина. Преко потока се прелази дрвеним мостићем који је ту изгледа више угођаја ради него што је заист апотребан. Поток можете и да прекорачите. Ипак, највише ће вас орасположити уређено одмориште у хладовини.

Након одмора креће мало јачи успон. Када избијете из шуме на чистину с једне стране ћете имати видик на Девојачку стену, а са друге на Увачко језеро. Немојте овде одмах упети да се пењете стазом. Одмах по изласку на чистину одваја се једна стазица лево која силази на саму обалу језера. Није далеко а итекако се исплати сићи до језера зарад фотографисања.

Стаза даље води јачим успоном поред девојачке стене која доминира овим пределом. На њој ћете видети и неколико пећинских отвора насталих у време када је Увац још увек био у зачетку свог посла стварања кањона.

Након Девојачке стене, стаза се накратко спушта у малу увалу а затим пење на уређени видиковац на почетку меандара Увца. Овде се можете одморити и назрети шта вас тек чека на даљем путу. Од овог видиковца надаље је углавном стални, благ успон до под сам врх Молитва. Све време су менадри изложени вашем погледу и свакако нећете журити већ ћете уживати у сваком кораку.

Од Молитве, стаза се спушта поред засеока Нишавићи ка видиковцу који је постављен на саму ивицу стене, изнад завршетка меандара. Одавде се одлично виде сви меандри, а ако се довољно дуго задржите придружиће вам се и понеки белоглави суп.


Наспрам молитве на самом нивоу језера виде се улази у ушачку и ледену пећину. Сасвим сигурно ћете видети неки чамац који ће пловећи меандрима ући и у ове пећине.

Ако сте се лепо организовали, уместо два сата, за долазак на Молитву можете потрошити и много више времена у опуштеном луњању и разгледању. Ако сте баш ради, можете се са видиковца спустити и на саме меандре.

Повратак са Молитве је истом стазом назад до кампа. Силазак траје нешто краће јер је мање успона, а није ништа мање занимљив јер вам даје могућност да још једном сагледате све занимаљивости. Повратак не мора да буде пешке. Ако се договорите са чамџијама, може неко да вас сачека на језеру испод Молитве, тако да се вратите чамцем и видите меандре из оба угла.

sjenica-kamp-vidikovac-molitva

Може и бициклом или аутомобилом

Описана ста за је од кампа до видиковца приступачна само за пешаке. За оне који би да видиковац посете бициклама или аутомобилом, ево мапа два пута. Први је краћи али је пут лошији а други је нешто дужи али је бољи. Ради се о макадамским и земљаним путевима.

sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-1

sjenica-vidikovac-molitva-kolski-put-2

Друга страна приче

С обзоропм да је овај чланак изазвао велико интересовање и да ме је доста читалаца контактирало распитујући се око могућности посете резервата Увац и језера, покушао сам да прикупим додатне инфорамције како бих то објавио овде.

По природи ствари, обратио сам се управи Специјалног резервата природе Увац, распитујући се какав је режим камповања у резервату. Нажалост, представник резервата, Дарко Ћировић,  који је одговорио на мој имејл није ми дао информације које сам тражио, али ми је зато нагласио да чувари резервата стално мотре и да на лицу места пишу прекршајне пријаве свима који не поштују њихов Правилник о унутрашњем реду и чуварској служби Специјалног резервата природе “Увац“.

У неколико размењених имејлова постао је изузетно непристојан, што ме је запањило. Ако већ нису на свом сајту објавили информације које су неопходне посетиоцима, могу бар да буду предусретљиви да их дају имејлом ако се неко већ распитује, а пре свега да буду уљудни у комуникацији.

Након свега, нисам усмео да сазнам где сме да се кампује, а нисам успео ни да дођем до поменутог правилника да бих сам могао да то сазнам. Све то је врло чудно, с обзиром да из управе резервата Увац одмах прете казнама, необично је да нису свој правилник који је основа за кажњавање објавили, тако да посетиоци могу да га погледају и да сазнају како смеју да се понашају. Практично, уласком на подручје резервата Увац доводите себе у незгодан положај, јер сваки корак који направите може бити основа да вас чуварска служба казни, а разлог кажњавања да сазнате тек из написане казне.

Ово ме не изненађује много, јер је код нас пословично то да се они којима је на управу и чување дат неки природни ресурс понашају бахато. Зашто тако реагују када се неко распитје како може у сопственој режији да посети резерват не знам. Могу само да претпоставим да им смета што таквим посетиоцима не могу да наплате водичку службу или шта већ.

Стога, моја препорука је да посету Увцу планирате као једнодневну и да се не упуштате у компликације са камповањем, јер, по свему судећи, управа резервата једва чека прилику да вас казни.

Ако баш желите да проведете на Увцу два или више дана, онда је најсигурније да се сместите у приватном кампу на обали језера који је поменут у чланку. Власник кампа је, за разлику од особља резервата, веома гостољубив и љубазан.

156 Comments

 1. Aleksandar

  Interesuje me kakav je put kojim se može prići do samog vidikovca automobilom? Da li je mnogo loš, ili može da se priđe sa autom do samog vidikovca?
  Ako mogu da dobijem kontakt ljudi koji prevoze čamcima i cene usluga?
  Pozdrav

 2. Goran Đorđević

  Poštovani,
  išao bih kolima drugom rutom koju ste dali u postu, do sela Muhovići. Da li je kvalitet puta zadovoljojavajući da bi se moglo ići putničkim vozilom ili je neophodno terensko vozilo? Nebitno je da li je makadam, interesuje me da li ima rupa koje je teško preći kao i dubokih kolotraga.
  Inače, post je odličan i nadasve koristan. Iskrene čestitke.
  Srdačan pozdrav.

 3. Slavko

  Poštovani G. Pedja,
  Hvala vam na prelepom tekstu. Inače sam iz Slovenije i krajem meseca idem na turu po Srbiji, Crnoj Gori i BIH. Prvi plan mi je bio da iz BG-a idem direktno na Zlatibor, ali posle vašeg teksta je obilazak Uvačkog jezera skoro pa neophodan. Pošto neču imati mnogo vremena nameravam da od kampa pa do vidikovca Molitva idem peške, a da se vratim čamcem. Koliko daleko od vidikovca Molitva me gospodin sa čamcem može pokupiti i kakav je pristup sa vidikovca do obale, gde bi me čamac čekao? Šta se još isplati pogledati na putu od Ivanjice do Sjenice? Zamolio bi vas još samo da mi prosledite kontakt od ljudi, koji prevoze čamcem i dopišete kolika je približna cena vožnje čamcem od vidikovca do kampa? Za odgovor vam se unapred zahvaljujem! Srdačan pozdrav!

  • Пеђа

   Чамац може да дође испод видиковца, а до доле треба да се спустите пешке. Ја нисам силазио али ми није изгледало компликовано, мада треба да се води рачуна јер је то све стена.

   Немам контакте за чамце, али верујем да то можете да договорите у кампу. Цене не знам.

   На путу од Ивањице до Сјенице можете свратити на гроб мајору Илићу испод Василиног врха. То је у ствари војничко гробље на коме су сахрањени српски војници изгинули у бици на Калипољу у близини.

 4. Krsta Grujovic

  Postovanje,
  Mozda nisam dobro pazio ali nisam video odakle je moguce ukrcati se na brodic radi krstarenja kanjonom (sa sjenicke strane). Molim kratku informaciju.
  Sa postovanjem

  K. Grujovic

 5. Ivanaki

  Postovanje, da li mi mozete poslati kontakt za kamp, zelela bih da posetim Uvac pocetkom avgusta i trazim smestaj daleko od ljudi, vreve i saobracaja. Kamp mi deluje kao odlican izbor, mada sam gledala i smestaj u Akmacicima, ako imate neku informaciju vise, mozete mi poslati na email. Unapred hvala.

 6. Goran

  Postovanje,

  Takodje bih molio za kontakt detalje kampa, i eventualno ljudi kod kojih bi mogli da dogovorimo voznju camcima po jezeru…

  Pozdrav!!!

 7. Sanja

  Poštovani Peđa,
  Prošle nedelje sam sa decom prešla opisanu stazu peške, od kampa do vidikovca. Veliko hvala na ovako iscrpnim i tačnim opisima, bili su nam od velike pomoći. Staza jeste zahtevna, na nekim mestima i poprilično zarasla, ali uvek prohodna i dovoljno jasno obeležena. Napominjem da su deca uzrasta 4 i 8 godina, nije bilo lako ali smo uspeli. Sve pohvale i za Slavicu i Milana iz kampa, bili su vrlo predusretljivi i „pratili“ naš napredak telefonom, dok nas nisu pokupili čamcem po prethodnom dogovoru. S njima smo obišli i Ledenu pećinu a na kraju su nas i onako izgladnele sjajno nahranili :) Tako da poruka zainteresovanima – samo napred, nećete se pokajati, ovako nešto se ne viđa svaki dan! Peđina uputstva na papir i nemate problema! Veliki pozdrav!

  • Kristina

   Sanja,
   Tri pitanja, da li ste plaćali ulaznice, koliko košta vožnja čamcem i da li se do kampa može doći putničkim autom, planiramo za vikend obići Uvac pa bi nam ove informacije bile od koristi.
   Pozdrav

   • Sanja

    Draga Kristina,
    Ulaznice nismo placali, nisam ni znala da bi trebalo niti sam videla mesto na kom bi to trebalo uraditi.
    Voznju camcem smo dogovorili u kampu, pre polaska na pesacenje, sa ljudima iz kampa na koje sam slucajno naletela, naplatili su nam 1100 din za voznju i obilazak pecine(ja sa dvoje male dece, mozda bi kostalo vise za starije, ne znam). Do kampa smo dosli autom, prateci Pedjina uputstva, sve je bas kao sto je opisano, poslednjih 2-3 km su zemljani put i makadam ali moze da se vozi. Lep provod, uzivacete!

 8. Danica

  Postovani,
  Hvala Vam na veoma detaljnom objasnjenju. Planiramo krajem nedelje da se upustimo u Uvacku avanturu, sa decom. Zamolili bi Vas za kontakt kampa.

 9. Jovana

  Dobro jutro Peđa,

  Zamolila bih Vas za kontakt kampa, i u isto vreme koristim priliku da se zahvalim na ovako iscrpnim savetima i opisima.

  Srdačan pozdrav i hvala unapred,
  Jovana

 10. Dusan

  Postovani Pedja,
  Molim Vas za kontak kampa i neku okvirnu cenu jer planiram sa suprugom da posetim Uvac i ne bi da platim trostruku cenu.
  Jako cenim Vas trud i dobru volju da pomognete svim zainteresovanim ljudim koji zele da upoznaju lepote nase Srbije.
  Sve najbolje,
  Dusan

 11. Mile

  Pozdrav Pedja molio bih Vas za kontakt telefon rezervata Uvac ili kampa i kome da se obratim za cene. Pozdrav iz Odzaka sa severa Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.