Теме: Технологије

Веома јаки неодијумски магнети могу да буду и опасни

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1333

Ма не, не ради се о опасности од махнетног поља. Ствар је много тривијалнија.

Извесни Дирк (по свему судећи Британац), иначе технички поткован, научио је на болан начин да не треба да потцењује јаке магнете. Он је  страствени колекционар ретких и необичних предмета тако да није одолео када је на ибеју наишао на оглас за продају огромних неодијумских магнета.

Неодијумски магнети малих дименизија имају огромну снагу - сила привлачења ова два амгнета је 500 килограма

Неодијумски магнети малих димензија имају огромну снагу - сила привлачења ова два магнета је 500 килограма

Тако је дошао у посед два неодијумска Н45 магнета, један цилиндричан, пречника 75 милиметара и ширине 75 мм,  а други блок димензија 100 x 50 x 50 милиметара. Мислите да то није велико? За неодијумски магнет јесте. Цилиндрични магнет има снагу привлачења 180 килограма, а блок 320 килограма.

Углавном Дирк је ове магнете држао у својој соби, на сигурном растојању, све док једног дана није направио грешку – премештајући их, примакао их је на око пола метра.

Када сумагнети били довољно близу сила привлачења је била довољно јака да мањи полети и залепи се за већи. Незгода је била у томе да је Дирк тај већи држао у руци, а његов кажипрст се нашао између магнета – потпуно спљоштен, смрсканих костију.

Док се ви згражавате замишљајући описану сцену, ја се бавим мишљу колика је то природна и неискоришћена енергија, само треба смислити начин да се корисно употреби.

Ах да, не морате више замишљати. Цео догађај је забележен и фотографијама, па ако имате јак стомак, можете погледати Дирков опис целог догађаја и илустрације. Наглашавам још једном: слике су само за оне са јаким стомаком.


Поделите овај чланак са пријатељима


8 comments to Веома јаки неодијумски магнети могу да буду и опасни

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *