Изборник Затворити

Волите ли научну фантастику?

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/232

Давне ’91 године покренуо сам Ореска ББС, који је био карактеристичан по томе што је садржавао велику библиотеку научне фантастике, и то још углавном домаће. Многи су потрошили импулса и импулса на међуградским везама да би са Ореске преузели нешто за читање.

Ореска је постојала до ’99, престала је да ради након другог бомбардовања Ужица, када је коначно остала без телефонске линије и тако симболично отишла у историју. Библиотека је ипак, још неку годину раније била пребачена на Интернет, тако да читалиште ништа није изгубило

Моја идеја је била да око библиотеке окупим што више љубитеља научне фантастике, али, Интернет је тада још увек био прилично недоступан и скуп, тако да су се сва дешавања свела на полуактивну имејл листу, тако да је од целе идеје остала углавном само библиотека.

А и ја сам упао у воде приватног посла, времена је било све мање, тако да је сајт остао на ветрометини, полузапуштен, али ипак ту, свима доступан. И још увек је, библиотеку можете видети на http://www.datavoyage.com/sfbay/.

Ових дана ми се јавило неколико људи, имејлом, да похвале библиотеку. У први мах ми би чудно, с обзиром на то колико је стара, чак сам морао да одем на сајт да проверим да ли то све још увек ради (ради, наравно, захваљујући томе да сам се увек трудио да сајтове постављам на поуздана места). Мада, и када данас отворим сајт, ако занемарим да је технолошки дебело застарео, с обзиром да је направљен у ери пре него што је ЦСС измишљен, и даље је то сасвим функционалано и пре свега вредно, јер ипак се ради о пробраним делима, која су у свако време актуелна и занимљива за читање.

Пали су и неки предлози да се библиотека оживи, а ја не бих био ја, када ме не би сврбели прсти, и када се не бих примио на идеју да се цео сајт освежи, осавремени и сада, када је Интернет свима лако доступан, да пробам да библиотеци вратим стару славу.

А ту сте ми потребни ви. Ако волите СФ и фантастику уопште, било да читате или можда и пишете, јавите ми се. Имам идеју да библиотеку покренем у новом издању, и да вас окупим и покренем да поново објављујете своја дела, али и да коментаришете и критикујете.

Јесте ли за? Јавите ми се онда: https://pedja.supurovic.net/kontakt/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.