Изборник Затворити

Змија – како поступати са њом

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1002

У Србији су само две врсте змија отровнице: шарка и поскок. Остале змије нису отровне.

Шарка (Vipera berus)
Шарка (Vipera berus)

Шарка (Vipera berus) има троугласту главу и мали врат који је нешто ужи од тела тако да ју је лако препознати. Има шаре у облику ромбова разних боја. Црна шарка је потпуно тамна, а шара се види само под одређеним углом. Воли влажна места близу потока, река и бара. Њен отров није прејак и углавном не може да убије одраслог човека, али изазива неповратно оштећење ткива. У случају уједа треба потражити лекарску помоћ.

Поскок (камењарка, Vipera ammodytes) има мали рог на носу па га је лако препознати. На леђима има цик цак линију или ромбове. Он има обичај да се пење на дрвеће, а име је добио од погрешног уверења да скаче на жртве. Он се у ствари на жртве обично скотрља са дрвета или жбуња где се попео ради лова на птице и јер му је ноћу ту топлије. Обично они нема намеру да уједе, већ користи ослонац да би сишао на земљу. Поскок има јак отров (то је најотровнија змија у Европи) тако да је у случају уједа обавезно потражити лекарску помоћ. Поскок воли камењар, и топла подручја.

Поскок (камењарка, Vipera ammodytes)
Поскок (камењарка, Vipera ammodytes)

Понашање у близини змија

Змије се не треба плашити. Обичан опрез је довољан. Змија није насилна животиња и сама бежи од опасности. Напада само ако је директно угрожена.

Приликом кретања кроз област у којој има змија треба се држати неких ситних правила:

– док ходаш прави буку. Најбоље је да носиш штап којим ћеш да лупкаш испред себе или шушкаш по опалом лишћу или жбуњу. Можеш и да трупћеш стопалима. Змије ће те тако чути када наилазиш и склониће се саме. Гласно причање нема ефекта јер змије „чују“ тако што телом примају вибрације преко тла.

– немој трчати или брзо ходати, јер се тако крећеш превише брзо и змије не могу да стигну да се склоне.

– гледај куда стајеш, да би на време приметио змију, али ако поштујеш прво и друго правило, мислићеш да у шуми уопште нема змија, јер ће те оне издалека чути и склонити се. Изузетак је ако неку изненадиш на спавању, јер се тада осећају угрожено и спремне су да се одбране. У више наврата сам гледао како људи пређу преко змије и чак је очепе, али је њој ипак приоритет да побегне, а не да уједе.

– ако се пењеш уз стену, води рачуна где се хваташ рукама и труди се да провериш погледом пре него што се ухватиш. Змија врло тешко може да те чује док се пењеш и можеш лако да је изненадиш.

– ако се крећеш у групи, онда гледај да газиш онуда куда су прошли они испред тебе.

– води рачуна на местима где је могуће да буде змија. То је обично стеновит или шумовит предео, близу воде. Ујутру и увече змије изађу на камење јер им је ту топлије, а када је вруће преко дана, завуку се у пукотине или друга места која су у сенци, а на којима није хладно.

– када сусретнеш змију, стани и умири се. Немој да се плашиш или паничиш. Сачекај да она оде. Припреми штап испред себе тако да ако крене према теби, можеш да је одгурнеш (не и да је тучеш). Ако је и она мирна, баци мањи камен близу ње, или лупкај штапом испред ње, да је отераш. Немој змију ударати штапом или гађати каменом.

– не убијај змије. Змије су корисне и не треба их уништавати, нарочито не ако је једини разлог страх. Страх није разлог да било кога повредиш или убијеш.

– сваку змију избегавај као отровницу јер има неотровних врста које веома личе на отровне.

Прва помоћ

– имобилисати уд ако је он угрижен да би се онемогућило његово покретање и тиме онемогућила и већа циркулација крви

– изнад уједа направити подвез тако да се успори проток крви и тиме спречи ширење отрова кроз тело. Подвез вршити широком тканином и не треба превише стегнути. С времена на време треба мало попуштати повез да се не изазову друге компликације услед заустављања крвотока. Има и препорука да се уопште не прави подвез. Ако је ујед близу или уз сам крвни суд, онда је боље извршити подвезивање. Ако је ујед у мишићно ткиво, онда је боље не подвезивати, јер велика концентрација отрова неповратно уништава то ткиво те је од подвезивања већа штета него корист.

– особа коју је угризла змија треба да смирује, како би се смањио број откуцаја срца и тиме успорио крвоток. Ипак, ако је особа сама и нема другу помоћ, може и сама кренути по помоћ, нарочито након уједа шарке, јер је њен отров блажи и спорије делује.

– отрованом треба давати да пије што више течности, али никако алкохол или лекове (нарочито не аспирине је рони убрзавају крвоток).

– не треба резати рану, јер се тако она још висе загади а отров инаце разређује крв тако да може доћи до обилног крварења.

– не треба исисавати отров из ране јер ако отров дође у додир са неком раницом на кожи или у усној дупљи, или са кварним зубом онога ко пружа помоћ, и он ће се отровати.

– не треба палити рану јер то нема ефекта. Евентуално, ако је реч о уду, може се уронити у врућу воду (онолико врућу колико отровани може да издржи), јер топлота уништава змијски отров.

Слични чланци

63 Comments

 1. dmc

  Odlican tekst, stalno setam po brdima i maenju i vec praktikujem neke savete, i dobro je imati slike.. i secam se da sam video sarku vec ;) I toliko je brzo pobegla od mene da ne bih ni mogao da je stignem ;) a ni da joj pobegnem cini mi se ;) hehe

 2. Dario

  Odličan tekst za početnike koji ne razlikuju zmije i neznaju njihovo kretanje,od gore navedenog dosta je da se zna nešto.zmije nisu toliko opasne koliko svi misle,to su lijepe životinje….:-)

 3. snezana

  MOLIM VAS,DA MI ODGOVORITE,DA LI POSTOJI NEKA BOLJKA OD KOJE BEZE ZMIJE A KOJU MOGU DA POSADIM JER MI SE NA PLACU CESTO POJAVE ZMIJE MISLIM DA SU BELOUSKE NISAM SIGURNA MALO MI JE NEUGODNO NE VOLIM IH U SVOJOJ A NI U BLIZINI SVOJE DECE.BILA BIH VAM NEIZMERNO ZAHVALNA AKO BI STE IMALI NEKI SAVET POVODOM MOG SLUCAJA.ZNAM DA TREBA DVORISTE ODRZVATI UREDNIM TJ.POKOSENIM,ALI JA ZELIM DA SADIM RUZE I DRUGO CVECE BOJIM SE DA IH NE PRIVUCEM SVOJIM NEZNANJEM I TAKO UGROZIM I BEZBEDNOST SVOJE DECE.HVALA VAM UNAPRED I ZELJNO OCEKUJEM VAS ODGOVOR. POZDRAV

 4. Peđa

  Ако је белоушка нема разлога да се плашите – то је безопасна змија.

  Змије за станиште бирају погодна места – рупе и пукотине у камењу, жбуње и слична скровита и заклоњена места. Такође их привлаче места где има воде.

  Дакле, најпре очистите плац од гомила камења и густог жбуња (нарочито купиновог) тако да нема места где би се змије склониле.

  Ако је област у којој се налази плац безводна а на вашем плацу има воде то је добар разлог да долазе. Обезбедите да имају воду негде подаље од плаца.

  Од биљака, терба да помогне рута (Ruta graveolens). Она одбија глодоаре и гмизавце уопште па тако и змије.

  Набавите мачку или кокоши (мисирке/морке/бисерке). Они ће свакако брзо да истребе змије. Мунгос такође, али њега је теже набавити.

  Можете змије и сами уклонити. Немојте их убијати него их ухватите и однесите далеко од плаца ипусите у шуму. Можете их носити у некој кутији или платненој торби. Ако нисте сигурни да су неотровнице, онда позовите ветеринара да он то обави уместо вас.

  Кажу да змије растерује сумпор. Када је очишћен од змија, треба по границама плаца расути сумпор. Такође можете намочити крпу сумпором, окачити је на сигурно место да је ветар не може однети (најбоље у неку лимену канту) и запалити. Тако урадити на неколико места око плаца. Ако се поново појаве, поновити поступак.

  На сличан начин се може употребити и нафталин. Треба расути грануле по ободу плаца.

  Само присуство људи је добар знак змијама да се склоне, тако да ако сте дуже времена на плацу, то је довољно да оне и саме оду.

  Добро је и палити ватру јер змиеј не воле мирис дима и склањају се од њега.

  И на крају, знајте да су змије корисне и штите вас од разних глодара, гмизаваца, пужева, инсеката… а њихово убијање је кривично дело, пошто су заштићена врста.

 5. Goran

  Odlican prirucnik za zmije. Posto sa ja plasim zmija poprilicno sam se edukovao, i nemam zaista nijednu primedbu.

  Pomenuo bih upotrebu seruma.
  Serum je napravljen kombinacijom otrova sarke i poskoka tako da je univerzalan, jer samo ove dve otrovnice zive na nasim podrucijima. Serum se cuva na temperaturu od 4 do 8 stepeni celzijusa. Sto znaci da nije praktican za „poneti“ jer se mora cuvati u frizideru (jedan dovitljivi planinar ampulu je cuvao u termos boci sa hladnom vodom).
  Ono sto je najvaznije, protivotrov ili serum, je vezani otrov za jednu belancevinu, koja prilikom davanja seruma moze da prozurokuje veliku burnu reakciju (alergijsku) pa moze da izazove kontra efekte, i da dovede do smrti. Zato se serum daje iskljucivo pod nadzorom lekara. Bez obzira na udaljenost i vreme potrebno za transport unesrecenog do zdravstvene ustanove. Ne secam se za poskoka, ali za ujed sarke serum se moze dati i posle 6 sati od ujeda. Lekar, obicno izvrsi probu, davanjem male kolicine seruma obicno na podlaktici, ali gotovo redovno izvrsi pripremu unesrecenog, davanjem antialergijskih injekcija, koje sprecavaju da dodje do alergijske reakcije.

 6. Milica

  Postovani,

  Nasu prijateljicu je ujela sarka prije 7 dana dok je bila u basti. U bolnici je primila serum ali ona je u sve gorem stanju.
  Ljekari su je cak bili otpustili iz bolnice na 3 dana i onda smo je odveli nazad. Jedva su je hospitalizovali jer zaboga, nije bilo mjesta u bolnici. Imala je danima osip po cijelom tijelu a sada od grudnog kosa prema glavi. Ona se gubi ne zna sta joj se desava, stalno bunca, a doktori ne znaju sta joj je. Cak razmisljaju da je otpuste opet.
  Sta da radimo? Imate li neku ideju? Predlog?

  Pozdrav iz Podgorice

 7. beti

  Postovani,
  nasla sam u podrumu, koji je zatvoren,ali povezan sa kucom, mali tamni zmijuljak(tanak, tamne boje ,glava kao kod gustera a duzine 40 cm) koji je pobegao ispod zamrzivaca, molim za savet sta da radim, tamo ulaze deca…

 8. krsta

  Ja imam samo 10 godina,ali volim ove zivotinje.Bojim ih se koliko ih volim.Ja sam ih cak pokusavao uhvatiti,ali me je posle ujela belouska i odustao sam.Pitam se da li postoji najotrovnija zmija na svetu?

  • Peđa

   За најотровнију копнену змију важи аустралијски пустињски таипан (Oxyuranus microlepidota). Ова змија живи у пустињским подручјима Аустралије. Једним угризом избаци довољно отрова да убије стотину одраслих људи.

 9. IVAN

  cao, nasao sam zmiju u podrumu, mesto blizu krusevca,tamne boje sa zutim flekama na glavi da li znate koja zmija je u pitanju duzine oko 15cm

 10. Dusan Milosevic

  Znam osnovno o zmijama ,nebojim ih se mozda malo kad iznenada naletim na neku raspoznajem ih prilicno,vidim razliku izmedju Smuka Belouske Poskoka sarku mislim da nisam video mada neznam.Pokusao sam da edukujem mestane na terenu gde obicno izlazim da neubijaju zmije , mene interesuje na kojim nadmorskim visinama se obicno srecu koje zmije ja sam iz Valjeva koje je mislim oko 250m do 300m a dosta vremena provedem na Savi izmedju Sabca i Obrenovca gde pecam pa bi voleo da ljude malo vise obavestim o zmijama sa tih terena posto se oni boje svih deklarativno. Unapred hvala

 11. NIkola

  Mozete li mi reci, koliko vremena posle ujeda zmije sarke, misli da je poskok u okolini Beograda znatno redji imamo da odemo do ambulante? Da li je preporucivo posedovanje seruma? kako se daje? i gde se moze kupiti? Unapred zahvalan na odgovorima.

  • Peđa

   Брзина и начин деловања отрова након уједа зависе од места уједа, количине отрова који змија убризга, старости уједене особе и њеног ѕдравственог стања. Зато увек треба што хитније пружити помоћ уједеном.

   Ношење серума није препоручљиво. Најпре зато што серум мора да се држи на ниској температури а то је тешко обезбедити ако га ноимо уза се. Други разлог је што серум може да изазове алергијску реакцију у ком случају је неопходна брза лекарска помоћ. Зато ја боље да се серум даје у здравственој установи у присуству лекара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.