Изборник Затворити

Змија – како поступати са њом

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1002

У Србији су само две врсте змија отровнице: шарка и поскок. Остале змије нису отровне.

Шарка (Vipera berus)
Шарка (Vipera berus)

Шарка (Vipera berus) има троугласту главу и мали врат који је нешто ужи од тела тако да ју је лако препознати. Има шаре у облику ромбова разних боја. Црна шарка је потпуно тамна, а шара се види само под одређеним углом. Воли влажна места близу потока, река и бара. Њен отров није прејак и углавном не може да убије одраслог човека, али изазива неповратно оштећење ткива. У случају уједа треба потражити лекарску помоћ.

Поскок (камењарка, Vipera ammodytes) има мали рог на носу па га је лако препознати. На леђима има цик цак линију или ромбове. Он има обичај да се пење на дрвеће, а име је добио од погрешног уверења да скаче на жртве. Он се у ствари на жртве обично скотрља са дрвета или жбуња где се попео ради лова на птице и јер му је ноћу ту топлије. Обично они нема намеру да уједе, већ користи ослонац да би сишао на земљу. Поскок има јак отров (то је најотровнија змија у Европи) тако да је у случају уједа обавезно потражити лекарску помоћ. Поскок воли камењар, и топла подручја.

Поскок (камењарка, Vipera ammodytes)
Поскок (камењарка, Vipera ammodytes)

Понашање у близини змија

Змије се не треба плашити. Обичан опрез је довољан. Змија није насилна животиња и сама бежи од опасности. Напада само ако је директно угрожена.

Приликом кретања кроз област у којој има змија треба се држати неких ситних правила:

– док ходаш прави буку. Најбоље је да носиш штап којим ћеш да лупкаш испред себе или шушкаш по опалом лишћу или жбуњу. Можеш и да трупћеш стопалима. Змије ће те тако чути када наилазиш и склониће се саме. Гласно причање нема ефекта јер змије „чују“ тако што телом примају вибрације преко тла.

– немој трчати или брзо ходати, јер се тако крећеш превише брзо и змије не могу да стигну да се склоне.

– гледај куда стајеш, да би на време приметио змију, али ако поштујеш прво и друго правило, мислићеш да у шуми уопште нема змија, јер ће те оне издалека чути и склонити се. Изузетак је ако неку изненадиш на спавању, јер се тада осећају угрожено и спремне су да се одбране. У више наврата сам гледао како људи пређу преко змије и чак је очепе, али је њој ипак приоритет да побегне, а не да уједе.

– ако се пењеш уз стену, води рачуна где се хваташ рукама и труди се да провериш погледом пре него што се ухватиш. Змија врло тешко може да те чује док се пењеш и можеш лако да је изненадиш.

– ако се крећеш у групи, онда гледај да газиш онуда куда су прошли они испред тебе.

– води рачуна на местима где је могуће да буде змија. То је обично стеновит или шумовит предео, близу воде. Ујутру и увече змије изађу на камење јер им је ту топлије, а када је вруће преко дана, завуку се у пукотине или друга места која су у сенци, а на којима није хладно.

– када сусретнеш змију, стани и умири се. Немој да се плашиш или паничиш. Сачекај да она оде. Припреми штап испред себе тако да ако крене према теби, можеш да је одгурнеш (не и да је тучеш). Ако је и она мирна, баци мањи камен близу ње, или лупкај штапом испред ње, да је отераш. Немој змију ударати штапом или гађати каменом.

– не убијај змије. Змије су корисне и не треба их уништавати, нарочито не ако је једини разлог страх. Страх није разлог да било кога повредиш или убијеш.

– сваку змију избегавај као отровницу јер има неотровних врста које веома личе на отровне.

Прва помоћ

– имобилисати уд ако је он угрижен да би се онемогућило његово покретање и тиме онемогућила и већа циркулација крви

– изнад уједа направити подвез тако да се успори проток крви и тиме спречи ширење отрова кроз тело. Подвез вршити широком тканином и не треба превише стегнути. С времена на време треба мало попуштати повез да се не изазову друге компликације услед заустављања крвотока. Има и препорука да се уопште не прави подвез. Ако је ујед близу или уз сам крвни суд, онда је боље извршити подвезивање. Ако је ујед у мишићно ткиво, онда је боље не подвезивати, јер велика концентрација отрова неповратно уништава то ткиво те је од подвезивања већа штета него корист.

– особа коју је угризла змија треба да смирује, како би се смањио број откуцаја срца и тиме успорио крвоток. Ипак, ако је особа сама и нема другу помоћ, може и сама кренути по помоћ, нарочито након уједа шарке, јер је њен отров блажи и спорије делује.

– отрованом треба давати да пије што више течности, али никако алкохол или лекове (нарочито не аспирине је рони убрзавају крвоток).

– не треба резати рану, јер се тако она још висе загади а отров инаце разређује крв тако да може доћи до обилног крварења.

– не треба исисавати отров из ране јер ако отров дође у додир са неком раницом на кожи или у усној дупљи, или са кварним зубом онога ко пружа помоћ, и он ће се отровати.

– не треба палити рану јер то нема ефекта. Евентуално, ако је реч о уду, може се уронити у врућу воду (онолико врућу колико отровани може да издржи), јер топлота уништава змијски отров.

63 Comments

 1. Edin

  Ljubitelj sam prirode, svaki slobodan dan koristim da sa društvom provedem u prirodi. Moj boravak u prirodi je za mene kao neko punjenje baterija, prosto uživam u šetnji po planinama… i sve je to super, sve dok…. hm vidim zmiju. U tom trenutku doživim šok koji bi malo ko mogao da shvati. Prvo se ukočim i ne mogu da progovorim, to traje oko 1 min. sledećih 5 minuta sam kao izgubljen, a potom mi je potrebno oko 3 sata da se oporavim od šoka (drugari se muče da me nagovore da se pomerim sa mesta, čak ne smem da se vraćam nazad) na svako gaženje na travu osećam kao da gazim u leglo zmija- razmišljam da ću je nagaziti a da je i ne primetim i tako izazvati njen napad. Brzina kojom se krećem u tim momentima 1km/h a najverovatnije i manja (preterani oprez). Dovoljno je da me dotakne neka travka i ja sam gotov – skačem glavom bez obzira. Sve ovo što se dešava, dešava se nezavisno od toga koja je zmija u pitanju (otrovnica ili neotrovnica). Sva sreća što ne viđam tako često zmije na šetnjama, jer se trudim da pustim da neko ide 20 metara ispred mene. Sve sam učiino da se oslobodim ove fobije od zmija, ali ništa ne uspeva. Nikada u životu nisam ubio zmiju, ali smatram da bi priroda bila mnogo lepša bez zmija. Možda ne bi bilo loše obezbediti pešačke staze koje bi bile obezbeđene nekom vrstom zaštite (kao ove navedene u komentarima)- kako ljudi uopšte ne bi morali da dolaze u kontakt sa zmijama. Ove godine sam četiri puta video zmiju u prirodi, svaki put je malo falilo da je nagazim, i obavezno je to izazvalo šok opisan gore. Voleo bih da samo na trenutak osetite kako se ja osećam u tim trenucima – reakcija na otrov je ništa spram reakcije na samo viđenje zmije. Ima li neko savet kako se osloboditi ove noćne more jer ne smem čak ni da kampujem nigde odkako nam je u šator bila uletela zmija. Jednostavno osećam da će me zmije naterati da se odreknem onog što najviše volim :(

  P.S. kad vidim zmije na slikama sav se pogubim, a kamoli uživo :(

 2. Fobija

  Edine, to što opisuješ je fobija. Otiđi kod kognitivno – bihejvioralnog terapeuta i taj strah možeš riješiti u 1 ili 2 seanse.

 3. Jovana

  Odusevljena sam ovim postom, napisano sve sto je potrebno coveku kako bi se informisao. Ali postoji problem. Pokusala sam sama da pronadjem po internetu koje biljke vole zmije, ali ponudjeno mi bude samo : Kako ih se otarasiti, sta ih tera, bla bla, uglavnom sve negativno. Naidjoh ovde, pa sam pomislila da cu imati srece.
  Trenutno imam sarku, volela bih da joj terarijum odradim po njenoj volji, smatram da sam terarijum mora biti odradjen onako u zavisnosti kakvo staniste ona voli, ali interesuje me da li voli neke posebne biljke i da li uopste postoje biljke koje ih privlace. Hvala unapred, pozdrav srdacan!

  • Пеђа

   Не знам ништа о томе и не подржавам идеју узимања живуљки из њиховог природног окружења и држање по кућама ради забаве.

 4. Lens

  Obozavam prirodu, obozavam zivotnje, ali zmije ne.
  Bila zasticena ili ne, ako je vidim u blizini kuce bice istog momenta unistena. Neka me prijavi ko god zeli i ako prijavi ubacicu je njemu u dvoriste. Jedna stvar je zastita prirode i zivotinja a druga stvar braniti se od smrti. Interesantno je da u nasoj zemlji ljude niko ne zasticuje..
  Koja zastita postoji za ljude? Citam zenu poslije ujeda zmije izbacuju iz bolnice jer nemaju mjesta… A sad toboze nekome zao zmija. Sreca zivim u gradu gdje ich nema i nikada nece biti, ali da mi dodje blizu, zeznula bi se.
  Ko stiti napustene macke i pse? Plemenite i korisne zivotinje cak i za zastitu od zmija.
  Macka moze od zmije da nastrada, ali moze i vrlo lako da ubije zmiju. Osim toga posto macka unistava miseve , samim tim bude i manje zmija. I opet jako malo ljud na selu drzi macku u dvoristu iako ima mjesta za nju.

  • Пеђа

   Страх од змија иако ирационалан, разумљив је. Плаше се људи и мрака неће од змија.

   Не ваља када због тога страха људи почињу да раде лошествари, као што је рецимо твој став да ћеш да унијеш сваку змију на коју наиђеш. Уместо тога, треба да потрежиш неког стручњака који би ти помогао да превазуиђеш свој страх.

   Убити нешто само зато што се ирационално бојиш је баш онако.. хм.. безвезе.

   Проблем је и што ти твој ирационални страх не дозвољава да се образујеш, научиш више о змијама, и тако их упознаш и тиме савладаш страх и порив за њиховим убијањем.

   Између осталог би сазнао колико су змије битне за еко-систем и колико су уствари корисне.

   Иначе ја волим мачке, чак и гајим једну коју сам спасао са улице као мало маче, али сам уверен да су мачке много веће звери од змија.

 5. Danilo

  Ja sam isto obozavatelj zmija a posebno paukova neznam zasto :O ali jednostavno kad vidim pauka divim se ! ali isto tako sto se tice zmije nemojte je tuci nit glumiti heroja to je neko moje misljenje 🙂 ali mene zanima da li postoji neki nazim za one koji vole zmije ili paukove? Danilo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.