Изборник Затворити

Блог, твитер или фејсбук – форма или суштина

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2794

blog-twitter-facebookОвих дана је на блог сцени интересанта тема однос између блога, фејсбука и твитера. То није необично, јер се блогери изгледа осећају угрожени новим начинима комуникације.

Од како сам се први пут срео са блоговима па до данас,  приметио сам једну чудну појаву – писање блога постало је друштвени симбол, форма је постала важнија од суштине и сама себи сврха. Међу блогерима се појавила нова врста – блогоиди.

Док је блогер онај који пише блог јер кроз њега жели да нешто пренесе другима, блогоиду је у ствари циљ писање блога само зарад писања блога. Блогоид је оптерећен тиме колико често и редовно пише, и колика му је посећеност и какав му је рејтинг, тако да ће на силу правити записе чак и ако нема неку посебну инспирацију.

Штавише, блогоиди управо деградирају блог сцену, јер у настојању да задрже или стекну популарност (и све што за тим следи), губе критеријуме и склони су томе да на блог стављају садржаје који несумњиво имају велику публику, заборављајући да није ствар у квантитету него у квалитету посетилаца. Аналогија са естрадном сценом уопште није случајна.

Проблем са твитером и фејсбуком потиче у ствари из тог блогоидног порива. Ове нове форме преузимају део интернет простора од блогова и то блогоидима смета – они то доживљавају као угрожавање блога – форме којој су они подредили своје интернет присуство. Овај проблем се, иначе, решава врло лако – само се треба ослободити формализма. Треба користити онај начин комуникације који одговара ономе што желите да кажете. У овом „сукобу интереса“ то чак и није тешко, јер оно за шта је блог добар, твитер и фејсбук нису и обрнуто.

Корпоративни блогоиди

У блогоиде сврставам и блогове фирми (такозвани корпоративни блогови) који постоје зато што је то у моди а на којима ћете ретко када наћи нешто што у ствари не спада на страну вести сајта те фирме или су садржаји који се стављају само зато да блог не стоји празан и да се на њему нешто дешава (обично неке вести покупљене са Интернета).

Блогови неких фирми постоје само зато што је кроз њих технички лакше радити интернет промоцију фирме. То су углавном садржаји којима је место на основном сајту фирме, али су стављени (и) на блог јер блог садржај лакше може да протера кроз разне блог агрегаторе.

Корпоративни блог наравно увек постоји због промоције али блог форма подразумева мање формалан приступ. Промоција на блогу треба да буде последица непосредније комуникације са посетиоцима а не да блог служи као још један начин да се фирма рекламира.

Неки моји пријатељи су се чудили зашто ја нисам почео да пишем блог много раније, с обзиром да сам један од интернет пионира у Србији, а свакако имам шта да пишем. Разлог је управо тај што ми  блог као форма ми није одговарао. Видео сам ја у њему потенцијал и неколико пута сам покушавао да покренем свој блог, али сам одустајао јер ми је сметало то што је блог имао неку, технички гледано, сувише уску форму која мени није одговарала. Тек када су блог платформе напредовале толико да су дале велику слободу у обликовању блога, и када сам могао да свој блог направим тако да изгледа и ради скоро у потпуности онако како мени одговара, и ја сам почео да га користим.

Немам твитер налог јер немам никакву потребу за њим, али сам на фејсбуку, јер и он на свој начин задовољава неку моју потребу за комуникацијом, наравно потпуно другачију него што је то блог. Правим врло јасну разлику у томе шта је за блог, а шта за фејсбук или неки други медиј.

Као што у неком коментару једног чланка на ову тему на неком блогу рекох, сматрам да повећање популарности твитера и фејсбука у ствари помажу блоговима. Разни садржаји који су до сада завршавали на блоговима иако им ту није место, сада ће бити пренети на твитер, фејсбук или неки сличан сервис. Блогови ће од тога бити почишћени и тиме ће само добити на квалитету.

У ствари су се фејсбук и твитер (поготово он) појавили баш у правом моменту да спасе блог од записа тима „пикио сам, какила сам“, чему је блогосфера почела опасно  да нагиње, прво самим садржајем, али и појавом микроблог форми које су управо ка томе и водиле.

Неће блогу наудити ни фејсбук ни твитер. Блог је платформа која је у многоме специфична, а пре свега у томе што њу чине чланци, дакле потребно је мало поразмислити о тему о којој се жели писати, треба мали истраживати, прикупити грађу и свакако издељати и сам текст.

За блог се пише нешто да остане. Тако нешто се не ради за твитер и фејсбук.

6 Comments

 1. Nikola

  Meni je lično odvratno kada odem na neki blog i jedino što vidim je gomila reklama i listi (kada je svaki post lista linkova ka kvalitetnom/polukvalitetnom sadržaju), a sve da bi se zaradile pare od AdSense-a i affiliate linkova.

  Za primer dobrog (ne odličnog) blogera bih uzeo sebe. Pišem formu bloga koji se zove tumblelog (tip bloga u kojima postoje različite vrste unosa: slike, tekst, linkovi, citati). Ono što je zaista interesantno, i što zaista smatram za kvalitet, to objavljujem kao linkove, slike i citate, ne zato što mi je dosadno i zato što hoću da nabijem broj unosa, već zato što mi se blog kao forma dopada.

  E sad, tu Facebook i Twitter imaju jednu dobru ulogu, zbog svoje brzine i sažetosti i više dođu kao neki dodatak celoj toj priči (na primer, pri objavljivanju unosa postavite link na svom profilu da bi vaši prijatelji mogli da pročitaju jer se Facebook i Twitter profili pregledaju znatno više nego RSS čitač, a postoji i šansa da pronađete nove čitaoce).

 2. Miss Cybernaut

  :)

  Sve to treba koristiti i facebook i twitter i blog, ali sadrzaj je pre svega vazan. Zanimljiva kovanica „blogoid“ he he

 3. Marjan Milanov

  Normalno je da se blog, fejs i tviter dovode u vezu i prepliću, jer su deo istog (virtuelnog) sveta! Medjutim, kao što si zapazio, oni nisu i ne mogu da budu konkurencija jedno drugome, jednostavno zato što traže i nude drugačije stvari, zadovoljavaju drugačije potrebe i, uostalom, zajedno popunjuju praznine koje pojedinačno ne pokrivaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.