Теме: Лично

Дејана Мајсторовић, новинар Данаса, о Стопића пећини

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2785

Да ли сте до сада чули за новинарку новина Данас, Дејану Мајсторовић? Нисте? Нисам ни ја. За њу сам сазнао ево баш данас када сам наишао на чланак о Стопића пећини који је она објавила у овим новинама 14. јула. Привукао ми је пажњу јер сам  у њему препознао свој чланак са блога.

Чланак Дејане Мајсторовић можете наћи у интернет архиви „Данаса“ на адреси http://www.danas.rs/vesti/periskop/izvor_zivota_stopica_pecine.48.html?news_id=166551. Када га прочитате упоредите га са  мојим чланком о Стопића пећини објављеног на овом блогу још у априлу ове године.

Дејана Мајсторовић је, без скрупула, узела мој чланак, мало га исецкала и скратила да јој се уклопи у норму и објавила га под својим именом. Изменила је покоју реч и мало зачинила са пар личних коментара тако да замумуљи ствар, али у суштини то што је она објавила је – мој чланак.

Па сад ви видите какав је новинар Дејана Мајсторовић. По њеним речима она је била у пећини, а мени је невероватно да један новинар на таквом месту не може да добије довољно инспирације, да сам опише шта је видео, него мора да узима туђи текст.

Фотографије вероватно није узела јер су потписане, па јој то није одговарало.

Занимљиво је да је исти чланак објавио и Б92 на свом сајту на адреси http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?nav_category=823&nav_id=371541

27 comments to Дејана Мајсторовић, новинар Данаса, о Стопића пећини

 • novii

  Uskoro će svi po blogovima pisati samo o krađi tekstova sa njihovih blogova ili eventualno sajtova. Mogu reći da su novinari u priličnoj buli, kad se tako olako odlučuju na krađu. Na žalost ovo je samo jedan u moru primera, ali ne treba stati, već nastaviti ukazivati na lopovluk.

 • Opet? To je samo dokaz da pišeš dobre članke 🙂

  Možda ti to bude uteha dok se ovde nekad (za 100-200 god) ne uvede red u oblast života zvanu „autorska prava“.

 • ToS

  To je relativno standardno kod nas.
  Ja sam recimo naleteo na firmu freelancer.rs koja je imala 8 strana portfolio (po desetak slika) a svaka od fotki je smanjeni screenshot nekog sajta koji NISU ONI dizjanirali.
  Poshto sam kontaktirao neke od pravih autora portfolio je uklonjen.

 • Neverovatno je koliko su novinari bahati. Pri tom ako njih neko citira, vrište i psuju. Ali ako su oni pokrali blogera to je sasvim ok. Inače, novinari Danas-a su poznati da malo „preprave“ tekst i potpišu ga kao svoj. Dešavalo se 100 puta ranije.

 • […] zbog svoje gordosti, “veliki” mediji često “zaborave” da napomenu da su sadržaj preuzele sa nečijeg […]

 • Ja sam skoro odlučio da ne čitam tekstove koji imaju sličan naslov kao nešto što sam pisao. Manje se nerviram

  O ovom slučaju, napisao sam komentar ispod teksta „novinarke“, valjda će da ga odobre.

 • А како уопште нађеш свој текст на неком другом сајту, случајно или …?

 • novii

  Ja ih nalazim sa ovim sajtom, probajte besplatan je. Malo sam o njemu pisao i na svom blogu.

  http://copyscape.com/

 • Најчешће наиђем на те текстове случајно. Пошто пишем о стварима које ме интересују онда и на Интернету тражим садржаје које се тим темама баве и тако налетим и на копије.

  Понекад за неке чланке проверавам како се котирају не претраживачима на циљане кључне речи па тако налетим и на „копије“ пошто се и оне јављају у истој претрази.

  Некада, за неки текст за који очекујем да ће бити копиран, узмем неку каракеристичну фразу из текста и пустим на претрагу.

 • Nazalost to je postala uobicajena praksa kod novinara kod nas. S jedne strane… osudjeni su na masovnu produkciju tekstova jer premalo ljudi radi na tome, ali sa druge, 95% sadrzaja se svodi na prepricane ili prevedene tekstove koje je vec neko objavio, a ovakvi primeri su sve cesci.

 • Milos

  Pedja, da li si razmisljao da tuzis novine? Ako se vec neki politicari tuzakaju sa novinarima za svakojake klevete i uglavnom dobijaju, ne vidim razlog zasto ne bi lepo naplatio svoju muku i tudju bahatost!

  I bas me zanima, kako bi oni reagovali kad bi neko od njih nesto ukrao!?

 • Milosm

  Mozda niste znali ali novinari nisu sveznalice. Novinari koji prate ekonomiju uglavnom neznaju puno o tome, nego koriste reci sagovrinika kojeg intervujisu, koriste enciklopedije, knige, i tekstove po internetu. Ili recimo kada novinari pisu tekst o radioaktivnom kromobranu, mislite da oni znaju o fisiji fuziji i kao to uopste radi. NE. Nego procitaju sa interneta nekoliko tekstova pitaju nekog sagovornika i napisu tekst. Trebao bi biti ponosan da tvoj tekst je sadrzao dovoljno zanimljivih podataka pa bio zanimljiv nekom novinaru, i sto reklamira tu atrakciju.

 • Новинари не преписују и потписују преписано својим именом, јер знају да је преписивање плагијат, да је забрањено законом и да ја на крају крајева неморално. Новинари цитирају иѕворе и наводе одакле су цитати, па чак и када интервјуишу некога.

  Дејана Мајсторовић мене није интерјвуисала, а и да јесте, читалац то не може да види из чланка јер се у њему нигде не помиње нити да је неко интервјусиан ни ко је интервјуисан ако је интервјуисан.

  Дејана Мајсторовић није цитирала мој чланак. Свако иоле писмен зна како се цитира. Не, она је узела мој чланак, преправила га и свела га на форму и обим који су јој је били потребни и објавила га под својим именом. Није се удостојила чак ни да наведе који чланак је употребила.

  То што је она урадила нема никакве везе са новинарством.

  Боже сачувај да будем поносан на тако нешто. Био бих, да је потписала чланак мојим именом, па чак и да ме није питала да ли сме да га употреби. Уостало, испод чланака лепо пише на српском под којим условима чланак може да се употреби.

  На крају крајева, како то мислиш да будем поносан што сам написао добар чланак и што је он објављен у новинама када је објављен под туђим именом? Потрошио сам неколико дана да урадим истраживање, да напишем тај чланак, да га ислуструјем, да скоцкам текст тако да буде читак и питак и занимљив, а неко други се ем окитио мојим трудом ем још то и наплатио. О каквом то поносу говориш?

  Немам ја шта да будем поносан када се осећам као да се неко посрао и попишао на мој труд (нек опросте други читаоци).

 • Milosm

  Ma da se nelazemo. A koliko si ti prepisao kada si ti napisao taj tekst. Da nisi merio koliko je udaljena ta pecina od Zlatibora, koliko je istazena pecina, da nisi merio nadmorsku visinu, merio duzinu kanala itd. Sigurno si korisnio neku literaturu, gde su tvoji izvori od kojih si prepisao. Koliko vidim od tvog teksta su uzeti samo tehnicki podaci

 • Ха, ха, каква замена теза. Ти идеш тако ниско да мене оптужујеш за крађу и то само на основу произвољних претпоставки? Бедно, да бедније не може бити.

  Изволи потражи и докажи да сам ја нешто од некога преписао.

  Сигуран сам да нећеш наћи да сам иједну реченицу преписао однекуд. Неке податке сам сам утврдио, мерењима, а неке опште податке сам користио јер су јавно доступни, али нисам преписивао туђе чланке.

  Општи подаци и опште познате чињенице нису и не могу бити предмет ауторског права, толико би требало да зна свако ко се упушта у дискусије ове врсте.

  Не бих ја ни замерао да је Дејана Мајсторовић из чланка узела само податке, али не, она је узела цео чланак и прилагодила га и потписала као свој.

 • Milosm

  Ceo tvoj tekst nije autorski. U njemu se nalazi bezbroj podataka do kojih ti nisi mogao da dodjes, to jest prepisao si iz neke literature. Iz tvog teksta su mozda uzeti samo podaci ili ga je iz nekog drugog izvora uzela.

 • Ма да, мора да је баш тако чим ти то кажеш. Не видим сврху да понављаш измишљотину, то је неће учинити истинитом. Ако тврдиш да сам нешто украо, онда то и докажи.

  Јеси ли ти неписмен? Довољно је прочитати оба чланка и видети да је Дејана Мајсторовић буквално узела мој текст, а не податке из њега.

  Можда се тајна крије у томе што је твоје презиме Мајсторовић, само ти то кријеш? Када се зна твоје име онда је јасан и смисао свега што си написао у овим коментарима.

  Ето каква је то новинарка, не сме ни да стане иза онога што напише, него јој требају дрвени адвокати.

 • […] biti kreativan, to se najlakše postiže krađom tekstova i slika od blogera, pa i kada se radi o “ozbiljnim” medijima. Jeffrey Cole, profesor-istraživač na univerzitetu USC Annenberg, u svom godišnjem izveštaju […]

 • Miss Cybernaut

  Pozdrav

  Ja samo moram da primetim jedan, onako OPSTI trend – ne samo da se recikliraju tudji tekstovi nego se i prepisuje u novinarstvu – vazda je tako bilo. Poznati su mi slucajevi (da se opet pozovem na svojih 6 godina provedenih u novinarstvu u Bgd medijima) ne samo da su od drugih prepisivali, vec ponekad i od SEBE – znaci uzmu svoje radne liste od prosle godine, pogledaju teme, i rewrite, drugi naslov, apdejt za sagovornike (iste) i to je to.

  Medjutim…

  Ima novinara koji su i OD SEBE KRALI – znaci nisu se inspirisali svojim minulim radom vec su po promeni urednika rubrike NAJNORMALNIJE ponovo objavljivali teksotve koji su vec BILI OBJAVLJENI godinu dana ranije. Cak sa istim naslovom! Ni rec izmenjena.

  E sad, sto je ova tragikomicna navika zahvatila i blogove pa se i sa njih prepisuje, to moze da bude samo plus – cim si prepisivan, znaci da ti dobar clanak i figuriras kao novinarski izvor :))) Naravno, novinar ima pravo da svoje izvore ne otkriva….hahahah.

  Salim se malo, ali hocu da kazem da je problem siri. Zbog toga sto se u samim medijima ne pravi razlika izmedju resavske skole i autonomnih novinara koji NE RADE c/p, zato nam novinarstvo i propada….

  A vas blog je odlican kao i uvek 😉 Nego stvarno ste baksuz g. Supurovicu, mislim da se od Vas najvise dosad pokralo 😆

  Da osnujete SVOJE novine mozda? 😉

 • Miss Cybernaut

  i da dodam: ako si PRIHVATIO i ODABRAO da se bavis novinarstvom, posteno je da ga odradis kako treba. Pisati je lako. Biti novinar dopsinik jos lakse. Ali prepisati je izgleda najlakse.
  Smatram da svi koji nisu u stanju da PISU i ne treba da budu novinari – nek se bave necim sto znaju da rade, nek se okanu novinarstva.

  U moje vreme i u mojoj redakciji c/p je bio zabranjen, cak i iz PR saopstenja. Isto kao i tekst bez sagovornika i kradja slika. Smatralo se sramotom i elementarnom nepismenoscu da se bas nimalo bas ne potrudis.

  Da li danasnji novinari imaju srece? Kolika im je uopste plata? Sve je to pod znakom pitanja…

 • Ма нисам баксуз. Ово се дешава свакодневно многима само ја обраћам пажњу. Пошто се ради о стварима око којих се не исплати замарати, потезати суд и слично, лакше ми је да једноставно укажем на лоповлук и тако направим негативну рекламу.

  Обрати пажњу на кључне речи којима обилује сваки чланак ове врсте. Када то Гугл индексира, а захваљујући прилично добром рејтингу мог блога на њему, негативна промоција је врло добра. Тако ће и свако ко се буде распитивао за Дејану Мајсторовић, брзо сазнати о каквом се новинару ради.

 • zmau

  Eh, naravno, ima nas dosta pokradenih. Evo pičali smo malo o tome ovde : http://www .serbiatravelers.org/forum/index.php?topic=543.0 .
  Zanimljiva stvar, proveravam sad opet linkove koje sam pominjao tu na forumu (ja sam lithobrowser), i ispostavlja se da je na prvopomenutom uberlopovskom sajtu ostala jedna jedina priča sa sajta serbiatravelers. A bilo ih je dosta. A na drugom uberlopovskom sajtu još stoje naše priče, ali od njihovog malooglaskog posla nema ništa – bukvalno sve kategorije za oglase su prazne :).
  I, viđao sam još jednu moju priču na nekom levom forumu, ali je u međuvremenu sadržaj tog foruma zatvoren za javnost, tj ostao je pristupačan samo članovima ! Kapitalan primer bezobrazluka.

 • Samo da dodam na raspravu koju vode Pedja i Milosm… plagijatom se ne mogu smatrati recenice poput „Pariz je glavni grad Francuske“ iako se takva recenica nalazi sigurno u hiljadama tekstova. Znaci, po akademskim pravilima, ako se ista recenica bez reference navodi u tri nezavisna rada, postaje javno dostupna i njeno koriscenje nije plagijat.

  Samim tim kada se koriste podaci ili cele recenice poput visine ili dubine neke pecine, razdaljina od Zemlje do Alfa Kentauri ili pak broj osvojenih setova Djokovica u mecu protiv Federera ne smatraju se plagijatom.

  Ali ako skines sa sportskog sajta „Djokovic je maestralno u glavnom gradu Francuske dobio oba seta protiv Federera i sebe lansirao na 4 svetlosne godine od konkurencije koju je zakopao u 150 metara pecine“ …. to je plagijat ukoliko je slicnost recenice veca od oko 20%. Da li vam je rad plagijat ili ne (na zalost samo na engleskom) mozete proveriti na turntin.com.

 • Jelena mi ukazala na gresku u linku… fali i u turn it in…

  znaci turnitin.com

 • Potvrđujem Dejanov iskaz. Ako koga interesuje, nedavno sam napisao članak o tome kako se navodi literatura u stručnom (naučnom) tekstu: http://www.tehnologijahrane.com/literatura/pisanje-strucnog-teksta/navod-literature-strucnom-tekstu

 • Ja volim da čitam DANAS. imaju super opise i super članke :)))

  malo se šalim, a i primetio sam da vole da preuzmu tekst sa nekog izvora, nravno citiraju.

  šteta što se ovo ružno dogodilo. nadam se da ti se neko javio.

 • Alesandar Todorović, urednik Najboljiauto.com

  Gospodine Supurović obavezno tužite Danas, i pomenutu novinarsku. Obezbediću vam ja mog advokata, i naplatiće vam 50% od tarife. Meni je portal Superauto.rs pokrao preko 500 tekstova, preko 5 000 fotografija, i mogu reći da suđenje lepo napreduje. Sad je sajt ugašen, jer je procenio da što duže traj krađa moraće više da mi plati. Ta novinarka je inače supruga Miloša Majstorovića, jednog od članova Efektive, koji sve one koji pozivaju na protest naziva botovima (ljuti otvoreno sumnjaju u dobre namere Efektive, jer ih od letos finasira Ministarstvo Trgovine).

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *