Изборник Затворити

Додајте иконицу свом блогу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/563

Приметили сте вероватно да неки блогови имају нарочите иконице испред адресе у веб читачу. Таква сличица се зове favicon, а намена јој је да учини сајт препознатљивијим. Не само што се приказује у пољу за адресу сајта, већ и ако сачувате адресу у букмарк, и ту ће се приказати изабрана икона уместо стандардне.

Добру иконицу није баш лако направити. Потребно је доста вештине јер она има резолуцију од само 16 x 16 тачака, а то је врло мало, и заиста је тешко нацртати икону са много детаља.

Какве све иконице могу да се направе погледајте на топ листи сајта favicon.cc . Ево неких од иконица са те листе:

favicon 1 favicon 2 favicon 3 favicon 4 favicon 5 favicon 6 favicon 7 favicon 8 favicon 9 favicon 10 favicon 11 favicon 12 favicon 13 favicon 14 favicon 15

Отворите их у неком програму и увећајте па ће вам бити јасно колико је труда требало уложити да се добију овакве сличице.

Погледајте како су то они радили па пробајте и сами нешто да нацртате. То можете учинити у било ком програму за цртање битмапа. Подесите да је слика величине 16 x 16 тачака и цртајте. Ако немате ниједан програм при руци на насловној страни сајта favicon.cc имате једноставан едитор у коме можете направити чак и анимиране иконе.

За иконице на сајту се користи формат ICO, међутим, мало графичких програма га подржава, тако да, ако сте програм цртали у Фотошопу или неком сличном програму, мораћете мало да се снађете. Слику снимите у GIF или PNG formatu, а затим отиђите на сајт Favicon Generator , пошаљите му то што сте нацртали, изаберите величину 16 x 16 и пустите га нек вам он направи сличицу у ICO формату. Можете пробати да му пошаљете и већу слику, чак можда и неку фотографију па ће он пробати да је сам смањи и уреди као икону. Ипак, не надајте се много, да би то испало добро свеједно ћете морати доста да порадите на слици. Слично ради и сервис HTMLKit , па можете и њега испробати.

Преузмите направљену ICO сличицу и снимите је код себе као favicon.ico. Њу сада треба да ставите на свој сајт у основни директоријум. Да би се сличица видела потребно је да у заглављу докумената стоји информација да она постоји. То постижете тако што у <HEAD> документа упишете код:

<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" />

Овај код наглашава веб читачу да сајт има favicon и да треба да га учита и прикаже.

Ако користите WordPress, измену можете урадити из административног дела блога. Пријавите се и отворите опцију Изглед / Уређивање тема. Овде можете изменити датоеке које дефинишу изглед блога. У листи нађите датотеку Заглавље (header.php), кликните је да је едитор учита и у коду пронађите где се завршава <HEAD> део документа, а то је означено кодом </HEAD>. Одмах испред овог кода, уметните горе наведени код који назначава да сајт има икону. Ако на блогу користите више шаблона, мораћете исту измену урадити на сваком од њих. Не заборавите да обришете кеш ако користите неки од додатака за кеширање докумената, а добро је и да обришете кеш у свом веб читачу.

Поново отворите насловну страну свог блога и иконица би требало да се одмах појави како испред адресе у адресном пољу тако и на другим местима, као што су на пример букмарци. Од сада ће свако, ко отвори ваш блог видети иконицу која се разликује од других и тако ће лакше препознавати ваш сајт.

3 Comments

  1. Adam

    Favicon sam postavio zahvaljujući vašem savetu, i iz Mozille sa lepo vidi a iz Internet Explorera se ne vidi. Nešto nisam uradio kako treba!?
    U svakom slučaju hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.