Изборник Затворити

Допуњено упутство о подешавању Микротика за основно дељење Интернета

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/223

Упутство које објашњава како се дели Интернет у локалној мрежи помоћу Микротика за основне потребе , које је објављено на сајту wireless.uzice.net , сада сам допунио са два поднаслова:

„Отварање портова  за конекције споља“ објашњава како се Микротик подешава да омогући приступ локалним серверима са Интернета, a

„Заштита забраном конекција“ се бави опцијама блокирања конекцијa према Интернету по портовима ради забране неких опасних или непожељних Интернет сервиса.

У обе теме је као пример узет имејл сервис, у првој као сервер који треба да се види са Интернета а у другој, као спречавање вируса и тројанаца да се размножавају шаљући имејлове на Интернет.

Ово су две теме које су се у међувремену показале као интересантне и често ми посетиоци траже објашњења како да Микротик подесе да им ради овакве послове.

Надам се да ће ова допуна бити од користи великом броју посетилаца који свакодневно читају ово упутство.

2 Comments

 1. aca

  Imam problem sa mikrotikom tj. mikrotik os- om. Instalirao sam na jednu staru mašinu ( compaq presario )mikrotik 3.20. Pošto nema integrisanu mrežnu kartu ubacio sam u računar tri pci mrežne karte. Sve vidi bez problema znači instalirane su i sve je ok dok ne počnem da im dodeljujem adrese. Prva radi i dalje, nakon toga i druga, ali posle dodeljivanja adrese trećoj dolazi do toga da druga ostaje bez konekcije tj. nakon reboot- a mikrotika ona više nema oznaku R. Probao sam da isključim drugu i treću ( disable ) pa ih zatim ponovo uključim nakon čega sve tri imaju status R, ali kada ubodem mrežni kabl u drugu kartu imam obaveštenje: Network cable uplugged, što znači da ipak nije aktivna.
  Zanima me da li se ovo dešava zbog slabijeg napajanja ( stavljao sam i napajanje od 600W i ponovo isto ) ili je slučaj da os koji koristim jednostavno ne podržava više od dve mrežne karte.
  Mogu da pošaljem i skicu koju sam napravio za deljenje internet konekcije a moram ovako jer konekcija ide na dva ISA servera tj. na dva različita domena.
  Hvala unapred i pozdrav!!!

 2. Peđa

  Најпре, стави на рачунар легалну верзију Микротика. Ако то не помогне, мењај хардвер, почев од картица па до матичне плоче.

  Најмање је вероватно да је проблем у напајању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.