Изборник Затворити

HovText уклања форматирање из копираног текста

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/218

Ако се бавите израдом веб сајтова, сигурно се срећете са незгодним проблемом – ако копирате текст са неке ХТМЛ стране или из неког програм као што је MS Word или Open Office, заједно са текстом, користећи стандардне команде (Copy&Paste, ctrl+C i ctrl+V) биће вам ископиране и све ознаке форматирања, које су најчешће потпуно непотребне и само вам права додатни посао јер их морате уклањати.

Уклањање ознака може да буде стварно напорно с обзиром да нарочито текст пребачен из текст процесора уме да садржи гомиле ХТМЛ и ЦСС ознака, ознаке за језик постављене у текст на најневероватније могуће начине, па чак и неке специјалне ознаке типичне само за текст процесор из кога текст преузимате.

Нажалост, клијенти обично текстуални материјал, ма колико мали он био, умеју да вам припреме и пошаљу само у MS Word формату, а то сваки пут значи масирање око чишћења великог броја потпуно непотребних кодова.

DreamWeaver, а и неки други програми имају додатну опцију која се обично зове Paste special… која између осталог нуди и да ископира само текст, али то ради буквално: укине ама баш свако форматирање. Неко форматирање ипак најчешће треба да се сачува, на пример ознаке за пасусе.

Наишао сам на Интернету на програм HovText , који је већ у наслову стране обећавао: копирање текста уз контролисано уклањање ознака за форматирање. Инсталирао сам га и заиста, то је то.

Програм се смешта у SysTray и ако је активан, пресреће сваки копирање текста и чисти га од ознака за форматирање. За корисника је овај процес невиљив, он нормално копира и смешта текст као и до сада, само са том разликом што је сада текст очишћен. Ако затреба да се сачува форматирање, HovText се може привремено искључити мишем или преко тастатуре тастером по избору.

Програм има доста могућности подешавања, почев од тога да ли желите да подразумевано филтрира текст или не, начин филтрирања кроз неке унапред испрограмиране опције, али и потпуно произвољно, коришћењем регуларних израза као филтера, које можете само подешавати. Тако можете, на пример, користити филтер који ће из копираног текста уклонити све осим линкова.

Поред филтрирања, програм може да памти историју копираних текстова, тако да посебним тастером можете вратитии поновити раније копирани садржај.

HovText Options

HovText History Menu

HovText Filters

Програм је отвореног кода, бесплатан и намењен је за све 32-битне Виндоуз платформе почев од Виндоуз 95.

Сајт програма: http://hovklan.com/hovtext

1 Comment

  1. AjFile

    Gde ga samo iskopa :) al svaka čast ovo mi treba za klijente kad sami ažuriraju sajt rađen npr. joomla-i. Kako se samo nisam sam setio da potržim neki copy/paste program. Tnx.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.