Изборник Затворити

И јефтини гармин nüvi ГПС-ови имају опцију снимања пређеног пута (track log) само је сакривена

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1742

Када сам пробао ГПС први nüvi 200, велико разочарење  је било то да уређај уопште нема снимање пређеног пута. До тада сам користио ручне ГПС-ове који су имали тушта и тма опција, а снимање пређеног пута је опција без које се ГПС уређај може сматрати скоро па неупотребљивим.

Гармин је не једном показао своју чудну пословну политику која је вероватно кулминирала на nüvi серији. Наиме, они праве уређаје у разним ценовним класама, али су они хардверски врло често скоро па истоветни, а разликују се само по омогућеним програмским опцијама. Када погледате лепезу гармин nüvi уређаја лако је изгубити се у разноликим ознакама иза којих се често крију функционално потпуно идентични уређаји.

Тако је гармин јефтине nüvi уређаје определио ка корисницима малих прохтева којима је практично потребна само аутонавигација у најједноставнијем облику. По том питању свака част, уређај ради одлично то чему је намењен и корисник који не зна за боље не може бити незадовољан. Скупљи модели имају и додатне опциеј од којих је једна и снимање пређеног пута.

С обзиром да је у свим nüvi уређајима исти софтвер сасвим је јасно да се ту ради о намерном искључивању опција како би се вештачки направио већи број модела уређаја. Понекад се гармину омакне грешка па се у некој верзији фирмвера појаве неке опције које не би смеле, али они то брзо реше избацивањем новог фирмвера. У сваком случају јасно је да су опцијe ту, само нису доступне.

То је мотивисало људе да покушавају да заобиђу гарминове планове и укључе опције које су им потребне.

Приступ сакривеној опцији снимања пређеног пута

На неким фирмверима трек лог је сакривен али доступан. Укључује се прилично лако. Док сте у режиму навигације треба да отворите брзиномер кликом на доње лево поље на коме обично стоји процењено време доласка на одредиште.

mapviewОтвориће се нови приказ на коме имате доста података о тренутном статусу пута, а оно што је нама занимљиво је велики брзиномер.

speedometer

На њега кликните и држите притиснуто осам до десет секунди. Отвориће се нови прозор са системским подацима. Кликните на Next и ако је у уређају одговарајућа верзија фирмвера, добиђете екран под називом Logging Control.

logging_control

Он садржи два дугмета: Start Playback и Start Recording. Прво дугме ће учитати и приказати симулацију кретања по сачуваном логу, а друго дугме укључује снимање лога.

Другачији приступ овој опцији

На уређајима који уTools менију имају опцију  Where Am I (2×5, 2x5w, 550, 760, 755), приступ опцијама за бележење лога је могућ на мало необичан начин.

where_am_i

Уђите у опцију Where Am I и обратите пажњу на леви део екрана.

nearest

Урадите следеће:

– кликните на реч Nearest у Nearest Junction/Intersection

– кликните на реч Nearest у Nearest Address

– кликните на реч Address у Nearest Address

– кликните на реч Junction у Nearest Junction/Intersection

Након тога отвориће вам се скривена опција за бележење пређеног пута.

Коришћење опције бележења пређеног пута

Ова опција је доступна само у режиму навигације, када уређај има активиран пријемник и хвата сигнале сателита. Ако навигација није укључена, опција снимања ће бити засивљена и нећете моћи да је покренете.

Када укључите снимање пређеног пута на основном приказу мапе се појављује прозирно дугме стоп поред кога се исписује време трајања бележења пута. Када је потребно да завршите снимање пута, кликните на дугме стоп.

tracklogactive

Логови се снимају у директоријум \Garmin\Logs. Сваки започети лог се снима у посебан поддиректоријум који садржи две до три датотеке. Датотека која садржи лог се увек зове gps.bin. Она је у бинарном формату и није директно читљива. Ову датотеку можете отворити програмом wNutrak, који ће из ње прочитати податке и снимити их у стандардном GPX формату који чита велики број картографских програма.

wnutrak

Могућности лога

Лог који се снима је у такозваном raw формату, што значи да није обрађиван што је одлично, јер то значи да су уписане координате баш оне које је ГПС и измерио а нису сведене и прерачунате према мапи (аутонавигација углавном коригује измерене позиције према мапи, приказујући кориснику да се налази на путу чак и ако то није тачно, претпостављајући да се корисник креће путем а да је одступање последица грешке било на карти било приликом мерења позиције. За прецизно бележење те корекције сметају и податке чине некорисним. Формат у коме се бележи пут нису прерачунати већ тачни и могу се врло корисно употребити.

Лог се бележи у меморију навигационог уређаја и може се уписивати све док има слободне меморије. То је врло добро јер меморије обично има довољно за много снимљених података.

У лог се уписује тачка сваке секунде, а један сат снимања лога заузима око 100 кб меморије.

Чак и ако имате навигациони уређај који има регуларну опцију за бележење пређеног пута, итекако ћете пожелети да користите ову незваничну и сакривену, јер регуларна опција је веома ограничена по броју тачака (10.000) а снимљене координате су обрађене односно прерачунате према карти.

Проблеми

У ствари, једини проблем је то што ова сакривена опција није доступна у сваком фирмверу, а у новијим јеи нема јер се Гармин видевши да су се људи снашли да је активирају, потрудио да је још боље сакрије.

Ако имате фирмвер на коме ова опција ради, а она вам је важна, то значи да не смете у уређају читавати новије вирмвере, који имају исправљене грешке или чак убачене нове опције, јер у новијим фирмверима опције бележења пређеног пута нема.

5 Comments

 1. Dinke

  Prilikom svog nedavnog boravka u SAD-u, imao sam priliku da koristim Garmin Nuvi 260w uredjaj (imam ga i sada ali mi se ne mili da ga ukljucim). Do sada sam koristio iGo Myway na PDA uredjaju i moram reci da je osim POI opcija sve ostalo na iGO-u odradjeno za klasu bolje.

 2. Повратна веза:Хакните свој Гармин nüvi да укључите опцију бележења пређеног пута | Peđa Supurović, beležnica

 3. Peđa

  То је више ствар укуса. Користио сам и једно и друго. Мој утисак је да је iGO само боље нашминкан, али је слаб на оном што је за ГПС битно: натрпан је са превише графике тако да је смањена читкост, и нема ни близу добре карте за Србију какве има Гармин.

  На страну то што је ПДА непрактичан за ГПС због мале аутономије.

 4. dragan

  ove opcije postoje u meniju samo treba da se potraze postoji cak i prikazivanje predjenog puta na karti. hehe cak i najstariju garminovi gps uredjaji imaju to od etrex zuti do dana danasnjeg. ja koristim garmin mobile xt na PDA koji meni odgovara. Ali se ne odricem jos starog gpsa eTrex Vista. Star i spor ali dobar. autonomija je koliko imate baterija da ga hranite posto guta baterije 2xAA 12h po paru. digitalni kompas, barometar, termometar. Aplikacija izlazak i zalazak sunca. Sta ces vise za dobru setnju po prirodi ili za urbanu navigaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.