Изборник Затворити

Изгледа да ће опет да озаконе противзаконита дела

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/1737

Изгледа да је ова међународна економска криза нашим властима дошла као поручена, као и ономадашње ванредно стање у Србији, да разреше неке споредне, али иначе редовним путем неразрешиве, проблеме.

По изјавама помоћника министра за инфраструктуру Драгана Јовановића, власт ће кризу искористити да реши и проблем возила са црногорским таблицама, који иначе до сада нису могли да реше јер је једино исправно решење политички незгодно.

Ако неко није у току, годинама уназад, грађани Србије купују возила у Црној Гори, на име црногорских држављана а онда узимају овлашћења за коришћење тих возила и користе их у Србији. Сваке године када треба регистровати аутомобил, папири и паре завршавају у Црној Гори. Овај обичај је настао за време док смо били једна држава, али су царински прописи у Црној Гори били знатно повољнији (наравно не случајно, то је био део тихог економског рата Црне Горе против Србије) те је увоз аутомобила у Црној Гори био много јефтинији. Међутим распадом те лажне државе остали су аутомобили, који су одједном постали власништво страних држављана (Црногоријанаца) које користе наши држављани, што није по закону.

Власт је од  сада избегавала да овај проблем реши, јер које год решење да примене изазвали би озбиљно незадовољство грађана: ако те аутомобиле искључе из саобраћаја, што би било по закону, то би био велики број аутомобила и велики број грађана би због тога био незадовољан, а опет, ако их легализују, онда би још већи број грађана који нису изигравали прописе и аутомобиле су куповали по закону али знатно скупље.

Изјава помоћника министра наговештава да ће сада, зарад намицања пара у буџет, влада ипак легализовати све те аутомобиле, тобож, да не би новац који се и иначе плаћа приликом регистрације тих аутомобила из Србије и даље одлазио у Црну Гору, играјући, вероватно, на карту да грађани Србије тренутно не миришу Црну Гору те да ће лако прогутати ту причу: ем се укида одлив новца у Црну Гору, ем се пуни буџет – не може бити лепше.

Ствар се, наравно, може решити на исправан начин, само треба омогућити људима који су аутомобиле купили у Црној Гори да плате све дажбине које нису платили, под истим условима као и они који су аутомобиле купили у Србији, и тако изједначе и једне и друге, а не да и по овом питању држава прави дискриминацију грађана и то, наопако, да они који су поштени буду оштећени.

Одавно је већ јасно да ова држава живи на грбачи поштених људи, а не дира непоштене и да се то дешава у свим слојевима друштва и без обзира ко је на власти. Како би напунила буџет, држава намеће порезе и таксе поштенима (јер порези се не могу наплатити од непоштених) а непоштене оставља на миру. Уместо да ствар буде обрнута, да држава почне да се бави непоштенима и да од њих узима све што је на непоштен начин стекнуто, па и и ове аутомобиле и још додатно да их глоби – што више криминалаца, лопова, превараната и сличних држава санкционише – више ће пара бити и у буџету.

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.

3 Comments

 1. netsrbija

  Bas tako. Kao i onaj slucaj sa infostnom (dobro to nije drzava) ali je princip isti – naplatiti od revnosnih i postenih obicnih gradjana a oni koji nisu placali i nece – nista, vecinom otislo u zastaru.

  Pojo vuk magarca.

 2. Džejn

  Da, ovo je jedan od flagrantnijih primera…

  I kako onda objasniti nekome zašto se isplati biti pošten i raditi po zakonu? Kakav primer daje država ovim postupkom? U maniru „ko vas je** kad ste budale, mogli ste i vi da kupite auto u CG“.

  Ozbiljno, da sam mlađa… i da već nemam koliko-toliko sređen život u ovoj vukojebini koja se zove Srbija, tako bih slatko zapalila odavde. I to bilo gde. Uganda je uređenija država od ovog tamnog vilajeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.