Изборник Затворити

JPEGCrops: средите фотографије пре него што их однесете на штампање у фото-радњу

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/5105

У ери дигиталне фотографије ретко ко одлази у фото-радњу да одштампа фотографије. Ипак, има ситуација када ћете се одлучити да понеку фотографију извучете и на папир.

Ако то нисте раније радили сачекаће вас изненађење јер фото-папири су у форматима који не одговарају дигиталном фотографијама. Оне су  прилагођене гледању на екрану па тиме имају и пропорције које погодују димензијама екрана. Пропорције папира су другачије.

Неки фотографи вас на то неће ни упозорити него ће се сами побринути за то. Један начин да реше проблем је да просто одсеку део фотографије који се не уклапа у пропорције папира, а други да смање фотографију тако да по дужој ивици стане на папир а по ужој страни оставе белину. Ово друго је можда и боље, јер макар можете да одсечете вишак папира, али то фотографи ређе раде јер белина оставља утисак да нису добро урадили посао.

У сваком случају, изненадиете се или зато што је неки део фотографије одсечен или зато што морате накнадно да одсецате белине. Зато је најбољи рецепт је да фотографије припремите сами, унапред, тако да фотограф не мора ама баш ништа креативно да ради већ само да их пренесе на папир. Тако избегавате изненађења јер добијате баш оно што сте замислили.

Ручно сређивање фотографија није нарочито тешко, ипак се ту ради само о исецању, али ако то треба да радите често или треба да припремите гомилу фотографија, ствар постаје заморна.

Данац, Toke Eskildsen је за ту намену направио програм JPEGCrops. Иако је врло мали и једноставан он у ствари представља велику помоћ у припреми фотографија за штампање на папир, без обзира да ли се ради о једној или о великом броју фотографија.

Корисничко окружење је веома једноставно, намењено управо томе да се што брже и лакше обави иначе заморан посао.

Најпре треба да изаберете формат за који прилагођавате фотографију, а понуђен је изузетно велики број формата почев од разних фотмата фото-папира, али и разних других медија. Наравно, омогуђено вам је и да сами дефинишете формате које су вам потребни а можда их нема на листи понуђених.

Када сте то урадили, на фотографији је приказана маска која представља како се фотографија уклапа у задати формат. Имате пуну слободу да маску смањујете, увећавате, окрећете и премештате све док не будете задовољни подешавањима.

Да би вам олакшао програм има и опције за приказ поделе површине на трећине и по златном пресеку тако да је поштовање ових правила и за мање упућене веома поједностављено.

Једном направљено подешавање можете сачувати за касније, тако да каснија обрада фотографија може да се изврши на поптуно исти начин.

Наравно, можете истовремен обрађивати  ивелики број фотографија било да за сваку појединачно подешавате маску, било да исту маску примените на све одједном.

Када покренете извршење опсецања фотографија (Crop), обрађене фотографије се снимају у засебан директоријум, а не оштећују се оригинали. Ако желите, можете аутоматски обрисати и оригинале.

Сама обрада се врши на начин који не мења сам садржај фотографије већ само одсече непотребне делове (Lossless обрада), тако да се на квалитету ништа не губи.

Програм JPEGCrops је алатка коју ваља имати при руци а при том је и бесплатна.

Слични чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.