Изборник Затворити

Како да онемогућите да неко други ваш сајт приказује у iframe

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4597

Приметио сам да један сајт који између осталог има и функцију блог агрегатора прикупља и приказује моје чланке. Генерално, немам ништа против блог агрегатора, уосталом то им је и сврха, али сам приметио да овај агрегатор то ради на начин који сматрам некоректним: садржај чланака са мог блога учитава са мог блога али у оквиру <iframe> тага.

Тиме агрегатор постиже да се мој блог приказује у оквиру стране коју он потпуно контролише: поставља рекламе, реферале, линкове ка социјалним мрежама, па чак и Гулг аналитици приказује те стране као своје и тако у ствари граби себи гугл рејтинг. Поврх свега он и даље троши моје ресурсе, јер се приказује садржај који је учитан са мог сервера.

Неко би помислио да је у таквом случају најлакше затражити од агрегатора да не преузима садржаје са блога, али тиме се губе посетиоци. Много је боље на неки начин онемогућити овако некоректно понашање агрегатора, а да се ипак задрже посетиоци које он шаље, зар не?

Решење је врло једноставно у ствари. Потребно је само у заглавље HTML стране (било где између тагова <head> i </head>) блога ставити следећи Javascript:

<script type="text/javascript">
<!--
 if (top.location != self.location) {
  top.location = self.location.href
 }
//-->
</script>

Овај JavaScript код ће бити покренут сваки пут када страна блога буде учитана, провериће да ли је страна у основном прозору. Ако то није случај, то значи д аје неко страну приказао у оквиру <iframe> или <frame> тага. Пошто то не желимо да дозволимо, веб читачу ћемо наложити да поново учита нашу страну али у основном прозору.

Ово не важи само за блогове, већ се може применити на било ком веб сајту, са потпуно истим учинком. Једино ограничење је да корисник мора имати укључен JavaScript у свом веб читачу, али ко данас то искључује?

4 Comments

 1. Deda

  Imam ovaj problem vec dve godine i sada nazirem resenje. CIm sidjem s jezera, ucinicu sve sto si napisao, pa se javljam…
  Moj problem je jedan hrvatski sajt agregator koji ovo radi sve vreme a kojeg sam u par navrata kontaktirao da prekiunu sto oni nisu zeleli…
  Pedja, imas pice kad se vidimo!! U stvari, ja castim, sve sam zivo pokupio kod tebe i Vesica,lol.. :P

 2. Peđa

  Када убациш овај код провераај повремено да ли ради, јер постоји могућност да га агрегатор онемогући.

  Ако се то деси, онда разгласи на сва звона јер се тад већ ради о приличном безобразлуку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.