Теме: Web развој | Блог

Како да онемогућите да неко други ваш сајт приказује у iframe

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/4597

Приметио сам да један сајт који између осталог има и функцију блог агрегатора прикупља и приказује моје чланке. Генерално, немам ништа против блог агрегатора, уосталом то им је и сврха, али сам приметио да овај агрегатор то ради на начин који сматрам некоректним: садржај чланака са мог блога учитава са мог блога али у оквиру <iframe> тага.

Тиме агрегатор постиже да се мој блог приказује у оквиру стране коју он потпуно контролише: поставља рекламе, реферале, линкове ка социјалним мрежама, па чак и Гулг аналитици приказује те стране као своје и тако у ствари граби себи гугл рејтинг. Поврх свега он и даље троши моје ресурсе, јер се приказује садржај који је учитан са мог сервера.

Неко би помислио да је у таквом случају најлакше затражити од агрегатора да не преузима садржаје са блога, али тиме се губе посетиоци. Много је боље на неки начин онемогућити овако некоректно понашање агрегатора, а да се ипак задрже посетиоци које он шаље, зар не?

Решење је врло једноставно у ствари. Потребно је само у заглавље HTML стране (било где између тагова <head> i </head>) блога ставити следећи Javascript:

<script type="text/javascript">
<!--
 if (top.location != self.location) {
  top.location = self.location.href
 }
//-->
</script>

Овај JavaScript код ће бити покренут сваки пут када страна блога буде учитана, провериће да ли је страна у основном прозору. Ако то није случај, то значи д аје неко страну приказао у оквиру <iframe> или <frame> тага. Пошто то не желимо да дозволимо, веб читачу ћемо наложити да поново учита нашу страну али у основном прозору.

Ово не важи само за блогове, већ се може применити на било ком веб сајту, са потпуно истим учинком. Једино ограничење је да корисник мора имати укључен JavaScript у свом веб читачу, али ко данас то искључује?

4 comments to Како да онемогућите да неко други ваш сајт приказује у iframe

 • Imam ovaj problem vec dve godine i sada nazirem resenje. CIm sidjem s jezera, ucinicu sve sto si napisao, pa se javljam…
  Moj problem je jedan hrvatski sajt agregator koji ovo radi sve vreme a kojeg sam u par navrata kontaktirao da prekiunu sto oni nisu zeleli…
  Pedja, imas pice kad se vidimo!! U stvari, ja castim, sve sam zivo pokupio kod tebe i Vesica,lol.. 😛

 • Када убациш овај код провераај повремено да ли ради, јер постоји могућност да га агрегатор онемогући.

  Ако се то деси, онда разгласи на сва звона јер се тад већ ради о приличном безобразлуку.

 • Odlicno tehnicko resenje, a ko ce da ga podeli sa nama nego Pedja 🙂

 • LordSwarovski

  Odlican savet!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *