Теме: Бицикл | Путање и оријентири

Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6769

Коначно! Изашла је из штампе карта бициклистичких стаза на подручју Златибора, Мокре Горе и Таре. После скоро годину дана рада на овоме најзад смо добили опипљив резултат.

Ова карта је део већег пројекта уређивања и означавања бициклистичких рута на подручју туристичке регије Западна Србија која обухвата општине Ужице, Чајетина, Пожега, Ариље, Ивањица, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош, Бајина Башта и Косјерић.

На изради карте су сарађивали: Бициклистичко удружење Циклон, Србија шуме – шумско газдинство Ужице, Спортско-туристички центар Бајина Башта, Национални парк Тара, Туристичка организација Златибор, Скијалишта Србије – Ски центар Торник, Туристичка организација Ужица, Парк природе Мокра Гора, Регионална развојан агенција Златибор и туристичка организација регије Западна Србија.

На карти су уцртане бициклистичке руте:

Б1:  Златибор – Тара (48км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Савино брдо – Шарган – Милошевац – Митровац

ЗЛАТИБОР

ЗС1: Мали семегњевски круг (32 км)
Путања: Златибор – Чесма Око – Велики Брег – Виогорић- Семегњево – Железничка станица – Селиште – Златибор

ЗС2: Тусто брдо (11 км)
Путања: Златибор – Тусто брдо – Селишта – Златибор

ЗТ1: Рибница (4,6 км)
Путања: Бандера (Торник) – ски стаза – Скијалиште

ЗТ2: Бели камен (11 км)
Путања: Бандера (Торник) – Ђуровића гробље – мост Рибница – Бели камен – Скијалиште

ЗТ3: Превија (6,4 км)
Путања: Бандера (Торник) – Превија – Рибница – Скијалиште

МОКРА ГОРА

МГ1: Висока гора (34 км)
Путања: Шарган – Милекићи – Ивер – Велике брезовице – Крстаче – Александрићи – Оштрељ – Кршање – Котроман – Крсмановићи – Глибетићи

МГ2: Шарган (17 км)
Путања: Глибетићи – Шарганчица – Шарган – Брезовице – Јатаре – Глибетићи

ТАРА

ТР1: Царска Тара (42 км)
Путања: Калуђерске баре – Добро поље – Љуто поље – Танкосин Гроб – Митровац – Растиште – Перућачко језеро – Перућац

ОС1: Висока Тара (26 км)
Путања: Шљивовица – Тарабића брдо – Гребенски пут – Бесеровачке баре – Локвица – Ослуша – Соколина – Рустине – Шљивовица

Све ове руте су предвиђене да буду уређене и означене и на терену. За сада уређене су руте на Златибору а у току је уређивање осталих рута. Како су руте постављене на постојеће шумске и планинске путеве све су проходне осим руте Б1. Она пролази тереном који једним делом нема путева те су у припреми радови да се изгради 1.5 км пута како би она постала потпуно проходна.

Уз карту приложени су и описи сваке појединачне руте, статистички подаци, профил висина са означеним тачкама и преглед оријентирних тачака на рути са њиховим координатама, растојањима и надморским висинама. Сви подаци су дати на три језика: српском, енгледком и немачком.

Карта је доступна за преузимање, а руте можете погледати и на http://www.mapa.iz.rs/.

Специфичност ове карте је систем означавања оријентира. Сваки оријентир на карти има геолокацијску ознаку (ГИД) по којој га је лако пронаћи и на терену и на карти. Геолокацијска ознака је саставни део сваког знака на терену, а на битним местима су постављене посебне геолокацијске табле које садрже детаљне податке о тачки, укључујући и геолокацијску ознаку.

Поред текстуалног записа на таблама се налазе и QR-кодови тако да пролазници са паметним телефонима могу да  усликају код и лако погледају своју позицију на интернет верзији карте.

Уређивање рута и означавање на терену

Појам бициклистичке стазе је прилично незгодан јер има више значења. Најпре, у свакодневном говору се под бициклистичком стазом сматра сваки шумски путељак којим се може проћи бициклом, али и наменски уређене бициклистичке стазе које могу бити намењеене за рекреативну али и екстремну вожњу. Поврх тога у нашим прописима се бициклистичка стаза дефинише као саобраћајни објекат који има строго прописане карактеристике.

Да бисмо избегли забуне, одлучили смо да уведемо нови израз: бициклистичка рута и да га дефинишемо као сваки пут који је означен да се може користити за вожњу бицикле. Бициклистичка рута не мора и најчешће није наменски уређена за потребе бицилиста већ се ради о путевима који већ постоје на терену, а њима се могу кретати и бициклисти. За разлику од саобраћајних бициклистичких стаза које се означавају белим бициклом на плавој позадини, бициклистичке руте се означавају белим бициклом на црвеном ромбу.

Код планирања рута, водили смо се идејом да те руте треба да послуже што већем броју бициклиста да обиђу прелепе пределе Златибора, Мокре Горе и Таре, те смо бирали путање које су лаганије и које могу да возе бициклисти свих узраста, афинитета и разнолике физичке припремљености. Руте, су међусобно различите. Има их веома лаганих, има их са јачим успонима или са великим спустевима, неке трасе пролазе аслфалним путецима, неке макадамима, неке и ливадским и шумским земљаним путевима, неке су дуже а неке краће,  али, у суштини, све су оне погодне за вожњу најширој популацији бициклиста.

Уређивање и означавање бициклистичкихрута не мења намену тих путева већ их само доводи у стање да их бициклисти могу лакше користити и то најпре постављањем ознака, а затим и уређивањем појединих места која су у лошијем стању те је пролазак бициклистима отежан.

Тако је уређивање рута које смо предузели имало само сврху да поправи оштећења, уклони камење или шљунак, рашчисти зарасле и премости блатне, мочварне или подводне деонице на постојећим путевима. Друго прилагођавање путева није рађено.

Намена ознака је да олакша сналажење пролазника на терену и иако им је основна намена да означе бициклистичке руте, по својој природи, оне могу одлично да послуже и другима (планинарење, нордијско скијање, вожња теренцијма и слично). Принцип којим смо се водили је да ознаке буду постављене тако да пролазник ни у једном тренутку не дође у ситуацију да не зна куда треба да иде. Основне ознаке су путокази који упућују на којој рути се пролазник налази и куда воде путеви.

Поред путоказа, на неким деоницама се постављају и потврде правца, на местима где пролазник може да буде у недоумици да ли је на правом путу али није потребно стављати путоказе. Као што сам већ поменуо, на оријентационим тачкама се постављају и оријентационе табле са више података о датој локацији.

Карта на поклон

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.

Сада долази оно што ће вас највише обрадовати. Одређени број карата намеравам да поделим бесплатно. Да бисте добили карту потребно је да напишете коментар на овај чланак а у коментару да поставите фотографију на тему „Бициклом у природу“. У коментару треба да буде директан линк на фотографију а не линк ка спољњем сајту на коме се фотографија налази. Уз фотографију напишите кратак опис, где је забележена и шта приказује. Све то треба да прати изјава да сте ви аутор фотографије или да сте ви на фотографији и да имате права да је објавите. Једна особа може учествовати са више фотографија али не са више од једне фотогафије дневно. Једна особа само једном може освојити карту.

Поклон карту ће добити читаоци чије фотографије ми се највише допадну. Карата има доста, а биће дељене све док их буде имало. Повремено ћу објављивати добитнике.

Ако будете освојили карту на поклон, обавестићу вас имејлом да бисте ми послали име, презиме и адресу на коју треба да пошаљем карту. Уколико не пошаљете податке у року од два дана, губите поклон, а карта ће бити додељена неком другом. Молим вас да нагласите ако сте у могућности да карту преузмете лично. Уколико нисте из Србије,  поред ваших личних података треба да ми доставите и адресу у Србији на коју могу да вам пошаљем карту.

Задржавам право да у случају и најмање сумње да се ради о лажном представљању, неовлашћеном објављивању фотографије, слању претераног броја коментара или било којој другој некоректној радњи, одбијем да доделим таквом учеснику карту на поклон. У случају да постоји недоумица у тумачењу правила, важи се моје тумачење. Задржавам и право да у било ком тренутку променим правила.

Немојте стављати ликове на екстерне сајтове са фотографијом већ смао ставите директно фотографију. Да бисте уметнули фотографију у коментар користите следећи код:

[ img src="http://www.vassajt.com/vasaslika.jpg" width="500px" ]

Ако немате фотрографију постављену на свој сајт, DropBox или неки сличан сервис са кога може да се прикаже, препоручујем www.dodaj.rs. Једноставан је за коришћење – пошаљете слику и преузмете директан линк на њу који ћете овде употребити.

Акција поделе бесплатних карата је завршена. Карте су подељене. Нема више карата.


Поделите овај чланак са пријатељима


223 comments to Карта бициклистичких стаза (Златибор, Мокра Гора, Тара)

 • Aleksandar Borisavljević

  Išli smo po iscrtanim trasam koji se nalaze na vrhu na tabli. Stoji zaštitna ograda sa znakom za zabranjen pristup. Na jednom delu vodi put desno i levo. Tu smo malo zastali i osmotrili jer nam je i bio cilj da siđemo na skijalište. Pošli smo putem levo, iako je to u tom trenutku izgledalo kao penjanje uzbrdo. Kasnije se pokazalo da smo pogodili put. Verovatno taj desno vodi u zaseok koji se video sa tog „raskršća“ 😀

  • Десни пут се враћа кроз шуму на пут за Увац. Боље је што нисте њиме кренули јер је закрчен попадалим дрвећем. Но, вероватно ће и то бити рашчишћено и означено као бициклистичка рута.

 • Slavko Kozak

  Pošto sam prošle godine sa te karte nešto malo i odvozao, iskreno smem pohvaliti sve zaslužne učesnike.Karta mi se“baš“sviđa,pa me zanima da li se može kupiti,i gde? Zhvalan na odgovoru!

  • Карта је бесплатна. Само треба да ставите у коментар неку своју фотографију на тему Бициклом у природу и добићете примерак.

 • Miroslav Kovčić

  Odlična stvar za još bolje upoznavanje Tare i Zlatibora. Hvala Peđa.
  Put ka jednom od zaseoka Jablanice u pozadini se vidi Tornik

 • Milos Stanic

  Gola Pljesevica u Lici leto 2010.
  Ja sam ovaj u sredini… 🙂
  Svaka cast za karte.

 • Djordje Sebez

  Iako se vise radujem dobrom gps treku sa sobom uvek nosim i stampanu kartu…

  Slikano negde na Prokletijama

 • Pedja

  Imenjace svaka cast,bas mi se to dopada,a mnogo bih voleo da dobijem tu kartu jer ce mi stvarno biti potrebna(sledece godine planiram da lepo obidjem Zlatibor i Taru,ove godine sam samo isao na Zlatibor i nisam se bas snasao)
  Ovo je na Rajcu,imam jos slika

  Isao sam Rajac-Drina staza je markirana,sve offroad,bilo je fenomenalno 🙂 Mnogo pomaze kad znam gde da idem.

 • Predrag Maksimovic

  Pozdrav. U nadi da cu jednu kartu dobiti, predstavljam sliku sa voznje na Solotnik grad, sa dela koji je malo nezgodan za voznju, ali divan za videti. Pozdrav.

 • Vladimir

  Dobro je što su biciklisti Užica dobili prvu kartu.Svaka čast na obavljenom poslu, nadam se da je ovo tek poćetak.
  Nemam sliku sebe na bicikli ali vam šaljem ovu posle spusta iz Kačera do Stapara.

 • Dragoljub

  E pa svaka chast za pravljenje karte u papirnom izdanju!!!
  Baterije crknu, signal slabi ali karta je karta 🙂

  samo napred 🙂

 • mina

  Odlicno odradjen posao i korisna ideja. Sigurno cu voziti nekom od ucrtanih staza na ovim destinacijama sledece godine. Ovu smo dočekali prvim snegom po Kosutnjaku… Sunce i skripa krampona po ovakvom terenu ostavljaju poseban dozivljaj, a ako ima nekog sa ovog sajta za voznju po buducem snegu dobrodosao je 🙂

 • Lecha

  Svaka cast za realizaciju ove ideje!
  Koliko god poznajemo staze naseg kraja ovakva stvar uvek dobro dodje!
  Evo fotke sa Prijerova, izmedju Solotuse i Ponikava.
  https://docs.google.com/open?id=0B1IwsC5eG207cFZmVHlXbFU5NU0

 • Mihailo Pilipovic

  Na slici Velika Brezovica, Južni Kučaj.
  Nadam se da će biti još ovakvih projekata u budućnosti i više dvotočkaša a manje četvorotočkaša po planinama. MTBajkerski pozdrav!

  • Mihailo

   Dobio kartu. Svaka cast. Mozda je mogao jos neki detalj vise da se ucrta posto je bilo prostora. U svakom slucaju sva cast.
   Da li na netu postoji i GPS track tura? Pozdrav i hvala.

   • Било је у првим верзијама више детаља али је карта постала нечитка па смо морали да је упростимо.

    Биће и трекови на http://www.mapa.iz.rs, само ми треба времена да све припремим и убацим.

 • aleksandar

  Bravo dečaci… Pohvaljujem rad i uloženi trud. Nije mala stvar, a mnogo znači. Pozdrav.

  Slikano negde blizu Turije. Vidi se cvetao bagrem, a u daljini neizbežna naftna bušotina.

 • Pedja

  Na putu Rajac-Drina
  ja sam sto sam se okrenuo u plavoj majici

  *vec sam okacio jednu sliku,rekli ste da moze samo jedna u toku dana

 • Добитници карте на поклон у трећем кругу су: Новак Добрић, Небојша, Александар Борисављевић, Данијел Радвањи, Дуца, Иван Пуја, Мирослав Ковчић, Милош Станић, Ђорђе Себез, Пеђа, Предраг Максимовић, Владимир, Драгољуб, мина, Михаило Пилиповић и александар.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 • Nenad

  Šta reći, zaista sjajan poduhvat! Nadam se da će putokazi da služe nameni dugo dugo vremena, a ja jedva čekam da ih vidim! Za nas, neljubitelje GPS, bez mape u planinu nema smisla zalaziti. Pa iako nema označenih ruta na terenu, mnogo znači kad na papiru imaš neki preporučeni pravac.

  Dok se nevreme iz doline približava, izlazim lagano na vrh planine Javorina na granici Češke i Slovačke…

 • Slobodan

  Slika koju vidite je sa Zaovinskog jezera.Majka mi je iz Zaovina tako da uvek kada mogu bicikle u auto stavim i sa sinom pravac Zaovine.Na mapi me posebno odusevljava ucrtan alternativni put Mitrovac-Kaludjerske bare jer smo do sada uvek isli asfaltom.Zahvaljujuci mapi sada su mogucnosti istrazivanja Tare i Zlatibora vece.Inace na slici je moj sin Vladimir.Pozdrav iz Obrenovca.

 • milos valjevo

  Eh kada će opet leto?!

  Izlet u leto klisurom reke Gradac.

  Put koji vodi od izvora reke Gradac do sela Lelić. Slikano 13. avgusta.

 • goran

  ovo jedna od prolecnih voznji oko jezera bele crkve
  a sledecu sezonu cu sigurno rezervisati za sumske staze po zapadnoj srbiji.

  ideja sa kartom vam je odlicna, tako da svaka cast na trudu i entuzijazmu!

 • Milos Stanic

  Karta stigla!Apsolutno ima sve sto je potrebno da se „informisano“ vozi… 🙂
  Hvala Pedja.Dogodine na Tari i Zlatiboru….

 • Karta je stigla 🙂 Super je i detaljna. Toliko imam poverenja u nju da ću bez razmišljanja krenuti po njoj sledeće sezone i dovesti ciklo-turiste. Mnogo mi se sviđa što je u objašnjenjima vrsta puta i preporučeni smer, kao i svi ostali detalji . Hvala Peđa !

  • Онрати само пажнју на оно упозоренје на рути Б1 и итачкани део трасе. Тај део пута ће вероватно тек следеће сезоне бити урађен на терену. За сада је непроходан.

   Јавићу када то буде завршено.

 • Djordje Sebez

  Stigla je karta, na prvu oko izgleda lepo sa dosta informacija.
  Karta je super i ne zasluzuje kritike ali cisto da dam i neku kritiku, da sledeca bude jos bolja 🙂 Nedostaju mi topografski profili na samoj karti, da kroz kartu mogu bolje da dozivim pejzaz kroz koji cu da vozim. Ostalo cemo videti na terenu kad je budemo koristili. Pa nek je sa srecom i lepo sluzi svima.
  Pozdrav

 • Gvozden

  Karta je sjajna. Jedva cekamo (supruga i ja) da izvezemo sve ove puteljke. Jako samo vezani za taj kraj jer imamo kucicu na Tari, tako da smo cesto tamo. Hteo sam da pitam da li ima ove karte u prodaji, jer nas dvoje smo od skora poceli aktivno da vozimo bicikle, pa nekih zanimljivih fotografija nema. Puno pozdrava i sve najbolje.

 • Milan

  Bicikl naslonjen na ogradu na vidikovcu Zmajevac – Fruska gora.

 • Gruja

  Predeli Zlatibora, Tare i Mokre Gore su me uvek fascinirali kada sam gledao slike i citao price sa vožnji u tim krajevima, ali nikada nisam imao prilike da odem tamo. Nadam se da ce se to uskoro promeniti, a ovakva karta bi samo bila još dodatna motivacija da se potrudim i krenem u avanturu.
  Priložena slika je sa Petrovog Vrha na Radan planini na jugu Srbije, u blizini Lebana, Bojnika i Medvede.

 • zdenko suljan

  file:///D:/dok%20sa%20hdd%20c/My%20Pictures/CANON/140CANON/IMG_4022.JPG
  pogled sa fruske gore na novi sad

 • Bravo za ovako detaljnu kartu. Svakako da posao oko toga nije bio lak ali zato je zadovoljstvo vece. Zlatibor i Tara I ceo kraj ,region, to i zasluzuju. Slicnu kartu, ne tako detaljnu, vise turisticku, sam video da ima Fruska gora. Nadam se da ce i Nis da napravi nesto tako. Slika je iz mesta Svodje. Tura je bila tri dana, Nis – Bublicko jezero -Divljansko jezero- Nis. Pozdrav

 • Mirjana

  Voznja na Rajcu. Sa Dobrih voda, spust prema planinarskom domu
  Ja sam u crvenoj majici

 • Gruja

  Hocu i ja na Taru 🙂

  Nadam se da je sad uspelo

 • Zarko

  Pozdrav,

  evo da se prikljucim akciji (i dobijem kartu), dosta vozim kroz prirodu… i snalazim se… nekako…
  Evo jedna slika sa puta do mora (od Cacka)…

 • Nebojša

  Karta je stigla, još jednom sve pohvale.
  Očekujem da ću sa prolećem početi i da je konkretnije koristim.
  Pozdrav

 • Добитници карте на поклон у четвртом кругу су: Ненад, Слободан, Милоп Ваљево, Горан, Милан, Груја, Зденко Суљан, Боби, Мирјана, Груја (други) и Жарко.

  Честитам и захваљујем и вама што се својим учешћем допринели промоцију бициклизма у природи.

  Акција се наставља. Карата за поклањање има још, па можете наставити са слањем фотографија на тему „Бициклом у природу“.

  Могу учествовати и посетиоци који у преходним круговима нису добили поклоне, слањем нових фотографија.

  Јавите својим пријатељима бициклистима да је акција и даље у току и да могу да се укључе! Има још карата које можете добити бесплатно.

 • Novica

  Pozdav za sve bicikliste,
  smatram da od bicikle nema bolje „sprave na svetu“. Svaki slobodan trenutak provodim sa njom i bežim iz grada…

 • Nenad

  Super što ima ljudi poput vas 🙂 Ja se i ne bavim konkretno baš biciklizmom, tu mi malo pomaže moj drug Sylar… zajedno se bavimo bikejoringom 🙂 Ne bi bilo loše da imamo i mapu tih predela u slučaju da se upustimo u neku avanturu na tu stranu Srbije 😉 Veliko pozdrav od nas dvojice 😉

 • Đorđe

  Evo i mog doprinosa. Put ka ( po) Maljenu.

  Vozili smo 90km od planinarskog doma na Rajcu do planinarskog doma na Debelom Brdu.
  Teška i divna vožnja za pamćenje 🙂

  Povod je bio dvodnevni maraton Rajac – Drina

 • slobodan

  Karta je stigla.Svaka cast na detaljima.Nekim stazama sam hteo ranije da vozim ali se nisam usudio zbog nepoznavanja terena.Sada tih problema necu imati zahvaljujuci karti.Hvala Pedja na ulozenom trudu i poklonu.Mozda se ividimo na nekoj od staza.Pozdrav Slobodan.

 • Zdenko i Mirjana

  stigle karte, fino uradjeno, za svaku pohvalu.

 • Gruja

  Stigla karta! Svaka cast na trudu i realiziciji iste, nadam se da cu ove godine da odvozam bar jedan deo! 🙂

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *