Теме: Микротик

Микротик RouterBoard RB751U-2HnD

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/6206

У палети Микротик производа увек не недостајало нешто што може да послужи као стандардни мрежни рутер за кућу или канцеларију. Микротик је некако био уско орјентисан ка умрежавању на великим просторима, постављању линкова и интернет провајдингу. Тржиште малих кућних рутера им није било занимљиво.

Наравно, Микротик опрема је могла да се употреби и у кућним, односно канцеларијским условима, али је то било скупо.

Објављивањем уређаја RouterBoard RB751U-2HnD сада је и тај део тржишта покривен. Микротик је најзад направио уређај који има потребне карактеристике за кућни рутер, а који се ценом и практичношћу потпуно може носити са уређајима других произвођача сличне намене.

Укратко, RouterBoard RB751U-2HnD припада серији 7xx која је управо намењена кућној и канцеларијској примени, најпре тиме што се уређај добија у фабрички урађеном кућишту опремљен свим што је потребно да се одмах укључи и користи и наравно ценом која одговара таквој примени.

Оно што га разликује од других уређаја из исте серије је то што најзад има уграђен бежични мрежни интерфејс што је био велики недостатак других 7xx уређаја. Бежична картица подржава 802.11b/g/n у сам уређај су уграђене и антене које подржавају и MIMO.

Шлаг на торту је могућност прикључивања спољне антене, нешто што је у овој класи потпуно неочекивано. Додуше, прикључак није изведен на кућиште већ се налази на картици унутар уређаја као MMX конектор, али то не смета. Најмањи проблем је набавити један MMX на RP-SMA краткоспојник, а на кућишту већ постоји предвиђени отвор да са тај кабал намести. Спољна антена вам, ипак, вероватно неће ни требати осим ако баш не намеравате да покријете већи простор: целу кућу са двориштем, халу или фабрички круг.

Картица уграђена у уређај је велике снаге – 1W, што је с једне стране баш добро за покривање неколико просторија, али је проблем што то излази ван дозвољених граница у нашој земљи, па је питање да ли ће увозници моћи да га добаве и продају на нашем тржишту. Надам се ипак да ће РАТЕЛ бити толерантан у давању дозвола за увоз. Мислим да је Микротику ово био непотребан потез. Требало је да се држе снаге која је се уклапа у ограничења која важе у највећем делу света. Тих 1W углавном не чини неку велику разлику, а свакако се сигнал може лакше побољшати одговарајућом антеном, кад већ постоји прикључак.

Остале карактеристике уређаја су уобичајене за ову класу и поред УСБ прикључка нема више новина:

Product code RB751U-2HnD
Antenna gain 2×2 MIMO PIF antennas, max gain 2.5dBi; external MMCX option
TX power 30dBm
CPU Atheros AR7241
Current Monitor No
CPU speed 400MHz
Max Power consumption 10W
RAM 32MB
LAN ports 5
Gigabit No
MiniPCI 0
Integrated Wireless 1
Wireless standards 802.11b/g/n
USB 1
Power Jack yes
PoE 8-30V
Voltage Monitor No
CPU temperature monitor No
Dimensions 113x138x29mm
Operating System RouterOS
Temperature range -20C .. +50
RouterOS License L4

Могућности RouterBoard RB751U-2HnD су више него довољне за стан и пословни простор. Са њим не можете изводити неке вратоломије које захтевају много меморије и брз процесор, али ће без проблема да вам контролише интернет сабраћај и опслужује вашу локалну мрежу.

Са ценом од нешто 40 евра (цена код Микротика) RB751U-2HnD ће за доручак да поједе било који други рутер ове намене из само једног разлога: унутра је Микротик ОС! Не ради се о уобичајеном кућном рутерчићу који има веб интерфејс за подешавање неколико основних опција. Ово је пунокрвни рутер који је на многим тржиштима одувао чак и велике играче као што је на пример Cisco.

Поставите ово на свој АДСЛ или кабловски интернет линк и добићете пуну контролу шта се са тим линком дешава: контрола протока, прокси, забране прситупа одређеним садржајима, подешавање приоритета различитим садржајима, урпављање коришћенјем интернет линка на нивоу корисника, протокола, врсте собраћаја, количине саобраћаја… ма не да се набројати све.

Укључите бежични приступ и имаћете пуну контролу над тим ко, како и када може да га користи. Треба вам удаљени приступ са терена вашој приватној мрежи? Нема другог рутера који ће вам то омогућити по овој цени.

Убодите у УСБ прикључак картицу за мобилну мрежу и преко овог рутера можете омогућити приступ интернету преко мобилне мреже, ако устреба. УСБ прикључак можете употребити и да повежете спољни диск који ће омогућити да у рутеру искористите све предности кеширања кроз прокси. Ваш интернет линк може да се препороди када га растеретите прокси кешом.

Мислим да ће овај уређај врло брзо направити својеврстан преокрет на целом тржишту кућних и канцеларијских рутера. Дао је озбиљан домаћи задатак конкуренцији а ја једва чекам да ми допадне шака.

30 comments to Микротик RouterBoard RB751U-2HnD

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Попуните израз тако да буде тачан: *